30. 06. 2020 - 10:07
KAKO JE OTKAČENI NIJEMAC STVORIO NEPOBJEDIVI STROJ Ovako je...
907
Shares
KAKO JE OTKAČENI NIJEMAC STVORIO NEPOBJEDIVI STROJ Ovako je Liverpool izgledao kada ga je preuzeo Klopp: Samo je jedan igrač i dalje u prvih 11

STVORIO IZUZETNO JAKU MOMČAD

KAKO JE OTKAČENI NIJEMAC STVORIO NEPOBJEDIVI STROJ Ovako je Liverpool izgledao kada ga je preuzeo Klopp: Samo je jedan igrač i dalje u prvih 11

30. 06. 2020 - 10:07
0
Shares

Navijači Liverpoola su čekali 30 godina, ali su napokon dočekali osvajanje naslova prvaka Engleske. Sinoć je, nakon što je Chelsea pobijedio Manchester City, postalo jasno da titula odlazi na Anfield, a slavlje navijača Redsa pokazalo je koliko su u Liverpoolu čekali ovaj trenutak. Ni mjere zaštite zbog korona virusa nisu spriječile poklonike Liverpoola da izađu na ulice i proslave dugo željeni naslov.

A svi ti navijači slave Jurgena Kloppa kao čovjeka koji ih je vratio na vrh Premiershipa. Njemački trener je skinuo svu onu kletvu s kluba kojeg vodi, a njegovo prvo obraćanje navijačima pokazuje zbog čega ga oni nepovratno vole.

“Ovo je nevjerojatno i više nego li sam sanjao. Fascinantan je osjećaj biti prvak s ovim klubom. Kenny (Dalglish), ovo je i za tebe, ovo je i za Stevieja (Gerrarda), ovo je za sve vas”, rekao je Klopp u program Sky Sportsa.

Klopp je u Liverpool došao 8. oktobra 2015. godine. Prije toga je imao upečatljivu eru u Borussiji Dortmund i znalo se da će preuzeti neki od najvećih europskih klubova. Doduše, on je planirao uzeti nešto duži odmor nakon odlaska iz Dortmunda, ali čelnici Liverpoola nisu bili zadovoljni ulaskom u sezonu 2015./16 Brendana Rodgersa pa su ga smijenili nakon 11 odigranih utakmica u kojima je Liverpool upisao samo 3 pobjede.

Klopp je tako dobio ponudu koju ne može odbiti, a preuzeo je klub iako mu je bilo jasno da do zimskog prijelaznog roka ne može dobiti niti jedno pojačanje, a pravo slaganje ekipe je počelo tek u ljeto 2016. Liverpool je te sezone završio na 8. mjestu, bez pozicije koja vodi u europska natjecanja. Već sljedeće godine je bio četvrti što je ponovio u sezoni 2017./18., a onda su slijedili naslovi viceprvaka te napokon i prvaka Engleske. U međuvremenu je Liverpool osvojio i naslov prvaka Europe prošle godine uz UEFA-in Superkup te naslov prvaka FIFA-inog klupskog prvenstva svijeta.

No, vratimo se na početak Kloppa na klupi Liverpoola. Zanimljivo je vidjeti koju je ekipu njemački trener poslao na teren u svojoj prvoj utakmici na klupi Redsa, 17. oktobra 2015., na gostovanju kod Tottenhama. Utakmica je završila rezultatom 0:0, a ovako je izgledala momčad Liverpoola u toj utakmici:

screenshot-20200626-122113-chrome-834x1024

Od tih 11 igrača, ali i svih onih koji su bili na klupi, naslov prvaka sinoć su proslavila njih četvorica – James Milner, Nathaniel Clyne, Adam Lallana i Divock Origi, ali realno niti jedan od njih nije u statusu regularnog prvotimca s time da je samo Milner ove sezone imao važnu ulogu u ekipi. Lallana i Origi su minutažu dobivali na kapaljku i to uglavnom ulazeći s klupe dok Clyne zbog povrede nije dobio niti jednu minutu. Ostali? Svi su oni van Anfielda, a dobre novce su u Liverpoolu dobili za Coutinha te Mamadou Sakha.

Klopp je šampionsku momčad sagradio potrošivši 446,38 miliona eura na pojačanja. Zvuči jako puno potrošenog novca, ali kada se zna da je u istom razdoblju Liverpool prodao igrače u vrijednosti od 362,8 miliona eura ispada da je klub u tom razdoblju u minusu na transferima bio 83,58 miliona eura. Definitivno nije previše za naslov nakon 30 godina.

Učitaj još novosti