30. 05. 2020 - 18:53
POTOMAK ŽIVOJINA MIŠIĆA PREŠAO U ISLAM, SAD JE MUSTAFA Majka...
907
Shares
POTOMAK ŽIVOJINA MIŠIĆA PREŠAO U ISLAM, SAD JE MUSTAFA Majka ga se javno odrekla i pokajala što ga je rodila, a ON se vratio u Srbiju i zatekao baš sve

MARJAN MIJAILOVIĆ

POTOMAK ŽIVOJINA MIŠIĆA PREŠAO U ISLAM, SAD JE MUSTAFA Majka ga se javno odrekla i pokajala što ga je rodila, a ON se vratio u Srbiju i zatekao baš sve

30. 05. 2020 - 18:53
0
Shares

Njega možda ne znate, ali postoji velika vjerovatnoća da znate njegov glas. Pogotovo ako ste rednovno pratili utakmice Bundeslige, ili nacionalnog tima Bosne i Hercegovine.

Riječ je o regionalno poznatom sportskom komentatoru Marjanu Mijajloviću koji se četiri godine nije pojavljivao u javnosti, donedavno kada se iz Beograda uključio u emisiju sarajevske televizije "Facetv". Mijajlović je prašinu podigao pre četiri i po godine kada je riješio da promijeni vjeru, pređe u islam i uzme ime Mustafa. Javno ga se tada odrekla porodica, a međuostalom u otvorenom pismu njegova majka je poručila: On je, po majci, potomak vojvode Mišića, a po ocu Milana Toplice. Kad bih mogla sada, ove sekunde, svu bih utrobu iščupala noževima i prstima, da izbacim gde sam to dete držala.

Mijailović ima izuzetno teške godine iza sebe, pošto je odluka da pređe u islam i promijeni ime u Mustafa izazvala buru loših stvari po njega. Odrekla ga se porodica, čak su majka i brat to učinili preko medija.

marjan_alfa1_114200365-562x300

Mijajlović sada živi u Beogradu gdje se stara upravo o bolesnoj majci i bratu, a navodno se iz Švicarske gdje je radio u Srbiju vratio 2018.

Njegov hrapavi glas ponovo je prošao kroz zvučnike televizora širom Balkana, u emisiji pomenute televizije. On se javio iz izolacije gdje je potvrdio kako se nalazi u srpskoj prijestonici.

- Lako je nama u kućama koji imamo verandu, dvorište, travu i pse. Evo ja sam iskoristio situaciju da pokosim komšinici travu, ali stavite se na mesto nekog ko živi na 14. spratu u 50 kvadrata i nema terasu. Narod diše na ulici, na livadama, na poljima. I tu se kreće narod bilo koje države. U ovom slučaju pričamo o narodu u Srbiji s obzirom na to da ja ovde živim. Ja sam nekoliko godina živeo u Sarajevu i jako dobro sam upoznao Sarajevo. Da biste znali kako Sarajevo diše, treba da pitate ljude na Vratniku, Čaršiji, Hrasnom, Grbavici, Alipašinom... Da osetite impuls dešavanja šta narod misli - rekao je Mijajlović u svom prvom obraćanju poslije duže vremena.

Potom je naglasio da vrijeme što više u godinama koje dolaze treba koristiti za učenje.

- Prva objava u Kur'anu kaže - uči! Prema tome - uči! Sada dolazi na naplatu što se dovoljno ne čita i uči. Srbi su kao i sav narod na svetu, imaju svoje mane i vrline. I Hrvati, Rusi, Bošnjaci, svi imaju mane i vrline. Ono što je srpska specifičnost jeste to da je uvek podela na tri tabora, a ne na dva. Još jednom ponavljam, govorim kao analitičar. Kao čovek koji posmatra situaciju i nije tu ni na čijoj strani. Ono što mogu da kažem za kraj jeste da verujete sami sebi i da učite. Mora da se uči, da se čita. Svi mi volimo sport, volite muziku, sve je to okej, ali ulazimo u potpuno novu eru ljudskog čovečanstva. Znači, zbog toga mora da se uči i da se saznanjem suprotstavite nekim drugim stvarima. Neću sada da širim temu, ali čujem da je neki čovek sa Bliskog Istoka uložio silne milione u nekakav engleski klub. To baš i neće ići tako. Zašto neće? Pa nemoj onda da mi protestuješ zašto Palestinci gube sve što gube u Izraelu. Pa gube zbog tih stvari i Izrael će uvek da pobeđuje dok se takve stvari dešavaju. A dragi moji, u Jerusalimu je sve počelo i u Jerusalimu će se sve završiti.

Sredinom 2016. je Marjan rešio da pređe u islam kada se podigla velika prašina.

- Išli smo Bazelom i šetali gradom kada sam video mesdžid (islamska bogomolja bez minareta prim. aut.). Prijatelju sam rekao da li postoji mogućnost da uđemo da pogledam kako izgleda iznutra, jer je izvana bio prelep, nešto što nisam video do tada, neopisivo lep. Ušli smo, nije bilo nikoga. Kada sam zakoračio prvi korak u mesdžid, osetio sam kao da me nešto vuče prema minberu. Seo sam u prvi saf i pao na sedždu (poklon karakterističan u džamiji tokom molitve; prim. aut). Osetio sam nešto što nisam nikad pre. Rekao sam mu: "Želim da budem musliman." On me čudno pogledao. Rekao sam mu moju želju, nakon čega sam primio islam, odmah posle ikindija-namaza. Ime Mustafa znači izabran. To sam ja, na svim poljima bio sam biran i nisam se nikad nametao. Zbog toga sam odlučio da se zovem Mustafa, rekao je Mijajlović tada.

Porodica je bila izričito protiv poteza komentatora. Njegova majka je tada nazvala "Radiosarajevo.ba" i javno se odrekla sina.

- Zovem se Olga Mijajlović, i do juče, dok nisam saznala sasvim slučajno, nisam mogla da verujem, jer sam se to jutro čula sa sinom koji je trenutno u Bazelu. U nekom je hotelu, gde je otišao da radi dva-tri meseca, jer ovde nije mogao da nađe posao. Nije ga nešto žučno ni tražio nakon očeve smrti. Upravo sam angažovala advokata. Marjanu će biti zabranjen pristup kući. Biće potpuno eliminisan iz ostavinske rasprave. On je, po majci, potomak vojvode Mišića, a po ocu Milana Toplice. Kad bih mogla sada, ove sekunde, svu bih utrobu iščupala noževima i prstima, da izbacim gde sam to dete držala. I od ovoga momenta Marjana Mijajlovića se odričem. Nije mi više sin. Ni po kom zakonu ga ne priznajem - rekla je njegova majka pre četiri i kusur godina.

Sličnog stava bio je i njegov brat Nebojša.

- Želim da se odreknem brata. Imali ste do juče Marjana, sada imate Mustafu, sutra može da bude Domagoj. Nadam se da ste shvatili poentu. Da budem iskren, nisam divlji čovek kao Vojislav Šešelj. Veoma je podmuklo od mog bivšeg brata odreći se svoje vere, živeti u Bosni šest godina i lagati o mnogim stvarima, dok mu se otac raspadao.

Učitaj još novosti