02. 05. 2020 - 16:01
PRIZOR KOJI LEDI KRV U ŽILAMA: Na današnji dan odigran PRVI...
907
Shares
PRIZOR KOJI LEDI KRV U ŽILAMA: Na današnji dan odigran PRVI poslijeratni sarajevski derbi( FOTO+VIDEO)

PRIZOR KOJI LEDI KRV U ŽILAMA: Na današnji dan odigran PRVI poslijeratni sarajevski derbi( FOTO+VIDEO)

02. 05. 2020 - 16:01
0
Shares

Željezničar i Sarajevo na današnji dan (2. maj) 1996. godine odigrali su prvi poslijeratni derbi.
Samo nekoliko mjeseci unazad stadion Grbavica je izgledao uništen, zarastao u korov, prekriven ostacima granata, sa jedne strane čak i u dodiru sa miniranim područjem. Ipak, entuzijazam zaljubljenika u plavu boju rezultirao je time da se do maja stadion, koliko je god moguće, očisti i da na njemu bude odigrana utakmica.

Tog dana utakmici na Grbavici je nazočilo skoro 20.000 gledalaca. Pobjeda i tri boda nisu bili u prvom planu, bilo je bitno da se odigra utakmica na stadionu koji je žestoko devastiran agresijom na BiH, a na kraju meč je završen rezultatom 1:1.

 

Do prednosti prvi je došao Željezničar golom u 33. minuti. Slobodan udarac je izveo Adžem, Dedić je kratko odbio loptu, koju je potom glavom u gol pospremio Bišćević.

U drugom dijelu viđena je nešto bolja igra gostiju. Sarajevo to kruniše u 57. minuti kada Uščuplić, nakon asistencije Granova, preciznim udarcem sa vrha šesnaesterca matira Gušu za konačnih 1:1.

Čast da sudi historijski dvoboj tada je pripala Marku Mrkiću iz Tuzle. Asistirali su mu Mijo Maričević (Živinice) i Izet Čejvanović (Tuzla).

eljoox

Željezničar: Gušo, Biščević, Adžem, Fatić, Memić, Kurt, Jahić, Muharemović, Kunić, Žerić i Pehlivanović.

eljoos

Sarajevo: Dedić, Elkaz, Uščuplić (Selimović), Hošić, Dalipagić, Mujkić, Gogalić, Džaviti (Granov), Ćenan (Ferhatović), Hrvat i Herco.
Izvor: sportsport.ba

Učitaj još novosti