28. 04. 2020 - 19:47
MALO KO ZNA DA JE U BEOGRADU ODRŽANA VELIKA UTRKA FORMULE 1 i...
907
Shares
MALO KO ZNA DA JE U BEOGRADU ODRŽANA VELIKA UTRKA FORMULE 1 i to pred sami rat: Oko Kalemegdana je bilo luđe nego u Monte Karlu!  /VIDEO/

MALO KO ZNA DA JE U BEOGRADU ODRŽANA VELIKA UTRKA FORMULE 1 i to pred sami rat: Oko Kalemegdana je bilo luđe nego u Monte Karlu! /VIDEO/

28. 04. 2020 - 19:47
0
Shares

Prije 81 godine je Beograd video prvu i jedinu trku Formule 1.


Sve je održano u čast kralja Petra Drugog Karađorđevića koji je želio da približi Jugoslaviju svijetu. Ostalo je zapamćeno da je 80.000 Jugoslovena napravilo nezapamćenu atmosferu.

Vozilo se i oko Kalemegdana, pa su životinje bile preplašene bukom automobila, te su sklanjane u lagume ispod Tašmajdana.


Ovaj događaj je gotovo pao u zaborav u našoj zemlji, a tog 3. septembra je 1939. godine održana jedina trka bolida Formule 1.

Održane su Međunarodne automobilske i motociklističke trke po prvi put u Beogradu, a u jednom momentu je bilo toliko publike da su pustili gledaoce da zauzmu bilo koje slobodno mjesto na koje naiđu.


Ova trka je bila preteča Formula 1, koja je danas planetarni brend, a nastupili su najbolji vozači svijeta u bolidima Mercedesa i Auto uniona. Staza je bila duga 2794 metara, a voženo je ukupno 50 trka.

Trka je održana samo dva dana nakon što je Adolf Hitler izvršio invaziju na Poljsku, koja je označila početak Drugog svetskog rata, najvećeg sukoba u istoriji čovječanstva. Nakon ovog trenutka dolazi do prekida automoto takmičenja sve do kraja ovog sukoba.

Prvi trening održan 31. avgusta preplašio životinje, pa je odlučeno da se sklone u lagume ispod Tašmajdanskog parka dok se ne završi ova svetkovina.

Legendarni vozači Tacio Nuvolari, Manfred Fon Brauhič, Herman Lang vozilu su tu trku, ali zbog pretnje ratom nisu nastupili Rober Mazo i Žorž Grinjar, kao ni Rudolf Karačola zbog povrede.
Izvor: blic.rs

Učitaj još novosti