08. 04. 2020 - 20:03
APARAT ZA POMOĆ HILJADAMA ZARAŽENIH Ekipa iz Formule 1...
907
Shares
APARAT ZA POMOĆ HILJADAMA ZARAŽENIH Ekipa iz Formule 1 lansirala uređaj koji će SPASAVATI ŽIVOTE

VELIKA STVAR

APARAT ZA POMOĆ HILJADAMA ZARAŽENIH Ekipa iz Formule 1 lansirala uređaj koji će SPASAVATI ŽIVOTE

FOTO: ERNESTO GUZMAN / EPA
08. 04. 2020 - 20:03
0
Shares

Kao i gotovo svi sportovi, pandemijom je pogođena i Formula jedan, a čuvena ekipa iz ovog karavana odlučila je da vrijeme bez trka utroši pametno i koristno, pa je u Velikoj Britaniji stigla velika pomoć zdravstvu.

Uređaji nazvani CPAP, pomoći će pacijentima s plućnim infekcijama da lakše dišu. U pitanju su aparati koji bi mogli spasiti živote onda kada obične maske s kiseonikom ne budu dovoljne.

it9k9llahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvwldrn01eqv8vytk3nwm4mdfknzdlzmuzmdmyyjzknzgynguwmdhknduuanbnkzmczqjcaieabq

FOTO: SRDJAN SUKI / EPA

Uređaje je razvila ekipa Mercedesovih inženjera zajedno sa ljekarskim timom iz Londona. Nakon testa u bolnicama širom prijestonice Engleske, uređaji su odobreni i za javnu upotrebu.

Britanska Nacionalna zdravstvena služba naručila je 10.000 uređaja od Mercedesove fabrike u Brikstonu, gde su ih inžinjeri osmislili i napravili, piše "Blic". Cijela fabrika trenutno je fokusirana samo na proizvodnju CPAP, a procjene su da će dnevno iz nje izaći oko 1.000 uređaja.

Zbog pandemije, trka u Montrealu je za sada posljednja u nizu u ovoj godini koja je odložena ili otkazana, nakon trka u Azejberdžanu, Australiji, Bahreinu, Vijetnamu, Kini, Holandiji, Španiji i Monaku.

O finansijskim problemima s kojima bi ekipe mogle da se susretnu usljed nedostatka prihoda govorio je Zek Braun, prvi čovek Meklarena, koji je otkrio da će trenutno stanje uticati i na budžete za naredne sezone Formule 1 i da će oni biti znatno manji.

"Ovo može da uništi ekipe, ali ne samo ekipe nego i čitavu Formulu 1, koja se trenutno nalazi pred kolapsom i u vrlo je krhkom stanju. Ukoliko ne reagujemo pravovremeno i pobijedimo ovo što nam se dešava, mnoge ekipe bi mogle bi se ugasiti. Mislim da je ova kriza došla u najgorem mogućem momentu", poručio je Braun.

Učitaj još novosti