28. 05. 2020 - 09:25
NOTORNI PIJANICA I KOCKAR POSTAO JE NOSILAC IGRE JEDNE OD...
907
Shares
NOTORNI PIJANICA I KOCKAR POSTAO JE NOSILAC IGRE JEDNE OD NAJBOLJIH REPREZENTACIJA Otišao je najveći alkos modernog fudbala - pio je 60 dana zaredom

ROMAN ŠIROKOV

NOTORNI PIJANICA I KOCKAR POSTAO JE NOSILAC IGRE JEDNE OD NAJBOLJIH REPREZENTACIJA Otišao je najveći alkos modernog fudbala - pio je 60 dana zaredom

28. 05. 2020 - 09:25
0
Shares

Među 10 najvećih nogometaša pijanaca svih vremena u gotovo svim izborima je Roman Širokov, nekadašnji kapiten ruske reprezentacije i veznjak brojnih ruskih klubova. Upravo u vrijeme pauze od fudbala odlučili smo da se prisjetimo njegove karijere, brojnih uspona i padova.

- Votka i viski gotovo su me stajali života. Godine 2002. shvatio sam da imam problem s pićem i da moram nešto promijeniti ako ne želim umrijeti mlad - prisjetio se Širokov.

Njegovi problemi započeli su nakon što ga je CSKA posudio u Torpedo Zil.

“Dva sam mjeseca lutao zemljom i pio viski i votku. Piće me umalo stajalo života” - Širokov je s 21 godinom najčešće bio za šankom.

- Bio sam razočaran. Došao mi je prijatelj u posjet i otišli smo na piće. Vratio sam se u klub dva mjeseca kasnije. Pili smo votku i viski, lutali smo zemljom, svašta smo radili, pola toga se i ne sjećam - rekao je Širokov, kojega je mama nagovorila da napiše pismo izvinjenja.

sirokov

Širokov je bez oca ostao kad je imao 14 godina pa je majka radila dvostruke smjene kako bi njezin sin imao sve za trening.

- Nije joj bilo jasno što se sa mnom događa. Stalno je plakala i psovala, a imala je grub vokabular. Napisao sam pismo, ali nije me spasilo. CSKA me je poslao na služenje vojnog roka zbog 60 dana pijančenja. Nevjerovatno, ali tek sam pišući pismo shvatio da sam dva mjeseca bio pijan - prisjetio se Širokov, koji se u vojsci učio čeličnoj disciplini.

- Život u vojsci je jako težak. Bojio sam zidove vojarne u crveno i crno. Morao sam kopati rovove i polagati električne kablove. Živjeli smo u nekim trošnim barakama i svaki dan sam se dizao u šest sati ujutro - rekao je Širokov.

sirokov2

Srećom, Širokov je uskoro upoznao Katju, koja je kasnije postala i njegova supruga. Ispočetka je ona bila tek pratilja u cjelonoćnim izlascima, opijanju i kockanju, no uskoro je odlučila promijeniti priču i povući se iz takvog života. Nagovorila je i svog budućeg muža da učini isto, pa je Širokov 2004. obnovio vlastitu karijeru, i to u trećoj ligi, gdje je nastupao za Vidnoe. Samo sezonu kasnije već je bio u Premier ligi.

'Brak s Katjom zaustavio je moj slobodni pad', priznao je kasnije.

Naime, kad je odslužio vojsku, vratio se u CSKA, no tamo ga više nisu željeli. Širokov je odustao od nogometa.

- Upisao sam pravo i završio ga, no u nogomet me je vratio prvi trener. Vodio je tad trećeligaša, a ja sam pristao doći - istaknuo je Roman, koji se preko niželigaša probio do Rubina i Zenita, a s 27 godina debitirao je i za reprezentaciju, u kojoj je bio i kapiten.

sirokov1

- Više ne pijem i spasio sam se - poručio je Širokov 2015. godine, a već naredne se penzionisao. U 35. godini riješio je da okači kopačke o klin i vjerovatno se "posveti" onome u čemu je - nikada nije krio ljubav prema piću - oduvijek uživao.

Bez ikakve zvanične izjave, ili saopštenja, bez konferencije za štampu, oproštajnog meča... Širkov je samo preko svog menadžera poručio da je kraj. Šteta, jer uvijek je imao šta da kaže. Izjave mu nikada nisu bile suhoparne i dosadne i zbog toga je bio omiljen među pripadnicima "sedme sile". Sigurno je i na odlasku imao šta da poruči, no dobro...

Učitaj još novosti