02. 04. 2020 - 11:57
PRESADILI SU MU JETRU, A ON BEZ ŠPRICERA NIJE MOGAO......
907
Shares
PRESADILI SU MU JETRU, A ON BEZ ŠPRICERA NIJE MOGAO... Fudbaler kog su smatrali IKONOM završio je kao NEVIĐENA PROPALICA

DŽORDŽ BEST

PRESADILI SU MU JETRU, A ON BEZ ŠPRICERA NIJE MOGAO... Fudbaler kog su smatrali IKONOM završio je kao NEVIĐENA PROPALICA

02. 04. 2020 - 11:57
0
Shares

Na terenu su ga smatrali genijem, zbog velikog unosa opijajućih napitaka presadili su mu jetru, ali je on nastavio da se druži sa špricerom.

Džordž Best je rođen 22. maja 1946. godine, a bio je krilni napadač Mančester junajteda i reprezentacije Sjeverne Irske.

Bio je član čuvene generacije 'Bazbijevih beba' koja je 1968. godine Mančesteru donijela prvi Кup Evropskih šampiona. Iste godine proglašen je za najboljeg fudbalera Evrope u tradicionalnoj anketi Frans fudbala.

2

FOTO: PROFIMEDIA

U brojnim anketama svrstavan je među najbolje igrače svijeta svih vremena, a u rodnoj Sjevernoj Irskoj uzdignut je u nesvakidašnji status.

Veliku smetnju karijeri od samog početka pričinjavao je njegov način života, tačnije ljubav prema piću, koja ga je na kraju koštala i života. Iako mu je presađena jetra, otišao je na drugi svijet u Londonu 25. novembra 2005. nakon što su mu otkazali bubrezi, podsjeća Kurir.

Na njegovom ispraćaju u rodnom Belfastu okupilo se oko 100.000 ljudi, koji su i pored kiše koja je padala cijeli dan, došli da odaju poštu najboljem fudbaleru Sjeverne Irske i jednom od najboljih igrača svih vremena.

3

FOTO: PROFIMEDIA

Zemljaci su mu se odužili i tako što je po njemu nazvan međunarodni aerodrom u Belfastu, a Banka Alstera je na godišnjicu njegovog odlaska s ovog svijeta izdala milion novčanica od po pet funti sterlinga s njegovim likom.

Džordž Best je bio stidljivi tinejdžer koji je slobodno vrijeme provodio u bilijar klubovima. Međutim, kasnije je postao prepoznatljiv po dugoj kosi, lijepom izgledu i ekstravagantnom životnom stilu.

Iako mu je njegovo znanje donijelo slavu, nije umio da se izbori s izazovima koji su se pojavili. Piće, žurke do kasno u noć, žene. Uživao je u svemu tome i kao rezultat je napustio vrhunski fudbal 1972. sa samo 26 godina.

4

FOTO: PROFIMEDIA

Dotakao je dno 1984. kada je robijao dva mjeseca zatvora zbog vožnje pod uticajem pića i napada na policajce. Bestova borba s flašom je bila duga... 2001. primljen u bolnicu zbog problema s plućima. 2002. godine izvršena transplatacija jetre, koja je bila o trošku države, što je naišlo na osudu zbog njegovog problema s pićem. Ta osuda je bila opravdana jer je 2003. viđen kako na očigled svih pije špricer!

5

FOTO: PROFIMEDIA

Best je 3. oktobra 2005. primljen na intezivnu negu, zbog infekcije bubrega, koju je dobio jer je pio lijekove koji su trebali da ga spriječe da nastavi da se opija. Britanski tabloid je 20. novembra izdao sliku njega u bolničkom krevetu, gdje je poslao poruku: “Nemojte da izgubite život kao ja“. Otišao je prerano, 25. novembra 2005., u 59. godini.

Legendarne izjave Džordža Besta

„Odrekao sam se žena i pića 1969. godine – to je bilo najgorih 20 minuta u životu“

"Bio sam barem s 2.000 žena. Bez potrebe da ih zavedem. Dovoljno je bilo samo reći ''Zdravo, ja sam Best iz Mančester junajteda.''

"Da je Mat Bezbi kojim slučajem bio strožiji prema meni, možda bih bio i bolji. Uvijek sam bježao, mislio sam da mogu da radim šta mi je volja. Pravila tima se nisu odnosila na mene."

"Potrošio sam dosta novca na žene, piće i automobile. Ostalo sam proćerdao."

"Rođen sam s velikim darom, a s njim ide i destruktivno ponašanje.

"Kažu da sam spavao sa sedam misica svijeta. Morao sam da ih razočaram. Bio sam samo sa četiri, dok sam s tri izašao."

6

FOTO: PROFIMEDIA

"Živio sam svoj život i pio na vrijeme."

"Kada sam igrao u SAD-u živio sam u kući na moru. Nikada se nisam okupao jer je u blizini bio bar."

"Uvijek sam želio da budem najbolji u svemu. Na terenu najjači, u baru jači od onog što najviše popije."

Učitaj još novosti