31. 03. 2020 - 20:56
FIFIN PLAN VRIJEDAN 2,4 MILIJARDE: Ovo će da digne nogomet iz...
907
Shares
FIFIN PLAN VRIJEDAN 2,4 MILIJARDE: Ovo će da digne nogomet iz pepela

FIFIN PLAN VRIJEDAN 2,4 MILIJARDE: Ovo će da digne nogomet iz pepela

31. 03. 2020 - 20:56
0
Shares


New York Times je objavio kako Svjetska nogometna federacija planira da stvori fond za pomoć nogometnoj industriji koja je suočena s pandemijom koronavirusa.

FIFA je spremna da krene u realizaciju svojevrsnog Marshallovog plana, kako bi ublažila posljedice koje je pandemija koronavirusa ostavila na nogometnu industriju.

Svjesni su u Svjetskoj nogometnoj organizaciji da je ozbiljnost situacije dovela do ugrožavanja prihoda od karata, televizije i sponzora sve dok financijski nisu i uništli neke klubove, što je slučaj sa sedmostrukim prvakom Slovačke, Žilinom, koja je podnijela zahtjev za bankrot, dok je Urugvajski savez otpustio 400 članova osoblja nakon obustave svih nogometnih aktivnosti.

fifa

Brojni klubovi bili su primorani da smanje plate igračima i osoblju, ostali će to tek da urade.

"FIFA je u čvrstom financijskom položaju i naša je dužnost učiniti sve što je moguće kako bismo im pomogli u ovom trenutku. Stoga potvrđujemo da FIFA radi na raznim opcijama pružanja pomoći nogometnoj zajednici u svijetu nakon što je u potpunosti procijenila financijski utjecaj koji će ova pandemija imati na nogomet", sapšteno je iz FIFA-e.

ECA, kojom predsjedava Andrea Agnelli, vodeći čovjek Juventusa i koja okuplja 200 klubova, uputila je pismo upozorivši na razmjere krize: „Nalazimo se pred stvarnom egzistencijalnom prijetnjom. Nogomet je sada u zastoju u našim prihodima, gdje plaćamo našim igračima, osoblju i ostalim operativnim troškovima. Niko nije imun. Ovo je najveći izazov s kojim smo se ikada suočili".

Sada FIFA želi privući jednu od najvećih novčanih rezervi među svjetskim sportskim organizacijama i upotrijebiti je za zaštitu industrije, slično onome što su vlade širom svijeta učinile kako bi pokušale zaustaviti pandemiju.

Prema posljednjem izvještaju, FIFA je imala novčane rezerve u iznosu od 2,46 milijadi eura i razmatra korištenje dijelova ove rezerve za pomoć nogometu u najvećoj krizi u koju je upao.
Fond za podršku nogometu zahtijeva odobrenje Izvršnog odbora FIFA-e, sastavljenog od 36 članova iz šest konfederacija.

fifaaa

Fondom bi se upravljalo drugačije od sadašnje strukture u kojoj se šest miliona dodjeljuje svake četiri godine svakoj od 211 udruga članica, bez obzira na njihovu veličinu i potrebe.

Službenici FIFA-e sa sjedištem u Zürichu trenutno provode procjenu kratkoročnog i srednjoročnog utjecaja koronavirusa na globalni nogomet kako bi utvrdili na koji način može pomoći članicama udruga i koga će vjerojatno tražiti da djeluje kao klirinška kuća za zahtjeve za pomoć u njihovim zemljama. Fond bi mogao osigurati kratkoročne premošćavajuće kredite, pa čak i hitne potpore. Postoje zabrinutosti oko toga hoće li novac biti usmjeren najpotrebnijima, ali kako je rekao jedan od ljudi, hitnost situacije učinila je to već sekundarnim pitanjem.
Izvor: sportsport.ba

Učitaj još novosti