11. 03. 2020 - 20:04
VOLJELI SU IH MNOGI, BILI SU HIT Nekad su se razbacivali,...
907
Shares
VOLJELI SU IH MNOGI, BILI SU HIT Nekad su se razbacivali, danas nemaju ni za topli obrok! OD ETO'A DO ROBERTA CARLOSA

ANŽI PRED GAŠENJEM

VOLJELI SU IH MNOGI, BILI SU HIT Nekad su se razbacivali, danas nemaju ni za topli obrok! OD ETO'A DO ROBERTA CARLOSA

11. 03. 2020 - 20:04
0
Shares

Kada ruski milijareder odluči da kupi klub, on obično izabere neki koji sa sobom vuče i neki glamur. Tako je Roman Abramovič riješio da kupi Čelsi dok je helhopterom letio do svog penthausa u Londonu. Ališer Usmanov je investirao u Arsenal koji je oduvijek simpatisao, dok se Dimitrij Ribolovljev odlučio za Monako i stadion koji je blizu jahte koja je usidrena na francuskoj rivijeri.

Suleiman Kerimov je pak odlučio drugačije. Kada je riješio da izigrava "šuger dedija" u klubu koji se našao u finansijskim problemima 2011. godine nisu ga zanimali ni glamur, ni veličina, niti povoljni poreski uslovi. Kupio je Anži iz Mahačkale, klub s južne periferije Rusije, iz Dagestana, države koja je bila sinonim za nasilje u tom dijelu zemlje. To je bio i njegov dom.

Anži nije imao nikakvu istoriju. U stvari, osnovan je tek 20 godina ranije i uglavnom obitavao između druge i treće ruske lige. Ukratko, bio je to najmanje glamurozan klub na svijetu. Međutim, ono što je pratilo tu priču je jedna od najneobičnijih fudbalskih storija u moderno vrijeme: brzinom munje klub iz Daagestana, za koji niko nije čuo do tada, transforimsao se u jedan od najjačih timova u Rusiji.

anzi

Superzvijezde i neki od najplaćenijih fudbalera na svijetu obukli su njegov prepoznatljivi žuti dres, a to je rezultiralo i upuštanjem u borbu za trofeje u prvenstvu i Kupu Rusije. Dres Anžija nosili su veliki asovi poput Samjuela Etoa, Vilijana, Roberta Karlosa, Balaša Džudžaka, Dinijara Biljaletdinova, Lasane Dijare, Kristofera Sambe...

Trenirali su ga i poznati treneri: Gus Hidink, Rene Malenstin, Juri Sjomin, Pavel Vrba...

Ipak, manje od deceniju kasnije, Anži je pred gašenjem. Zarobljen na začelju trećeligaškog ranga u Rusiji, bez rublje na računu ili u kasi, danas ne može igračima da posluži čak ni topli obrok. Sreća je da uopšte postoji još kao klub, ali čini se da ni to neće trajati još dugo, piše Telegraf. Bogati Kerimov je u međuvremenu iščezao i niko ga skoro nije vidio.

Veliki dugovi i slabo interesovanje publike mogli bi uskoro da rezultiraju i nestankom kluba koji je plaćao milione eura kako bi privukao najveće fudbalske zvijezde iz Zapadne Evrope. Anži je prošle godine ispao iz Druge lige Rusije jer nije moga da dobije licencu za takmičenje, a razlog je što bivšim igračima i trenerima duguje preko milion eura.

brazilac_dede_stize_u_anzi_spahic_odlazi_na_kraju_sezone_235011_101473_big

Kraj 2019. godine Anži je dočekao kao poslednjeplasirani tim u trećoj ligi Rusije, a zbog neisplaćenih zarada Janiku Boliju, napadaču koji ih je svojevremeno odveo do Premijer lige Rusije oduzeto im je šest bodova.

Prema informacijama iz Rusije, uskoro će biti istjerani čak i s Anži Arene na kojoj igraju utakmice zbog neplaćanja zakupa, a ukoliko ostanu posljednji na tabeli na kraju sezone, izgubiće i profesionalni status i biti izbačeni u Amatersku ligu Rusije. Biće to tužan kraj jedne kratke bajke.

Učitaj još novosti