09. 03. 2020 - 13:10
ZBOG TUĐMANOVE NAREDBE PRATI IH VIŠEDECENIJSKO PROKLETSTVO Dan...
907
Shares
ZBOG TUĐMANOVE NAREDBE PRATI IH VIŠEDECENIJSKO PROKLETSTVO Dan kada su Hrvati napravili nezapamćen SKANDAL (VIDEO)

SRBI TVRDE DA JE TO NAJVEĆA BRUKA U ISTORIJI SPORTA

ZBOG TUĐMANOVE NAREDBE PRATI IH VIŠEDECENIJSKO PROKLETSTVO Dan kada su Hrvati napravili nezapamćen SKANDAL (VIDEO)

09. 03. 2020 - 13:10
0
Shares

2. jula 1995. godine reprezentacija Jugoslavije postala je prvak Evrope, a Hrvati su napravili skandal nezapamćen u košarci. Tadašnja Jugoslavija pobijedila je Litvaniju u antologijskom finalu u Atini!

2

Još prije meča s Mađarskom je bilo jasno da Kockasti neće putovati na Mundobasket, ali se malo ko nadao da će izabranici Dražena Anzulovića biti ubjedljivo poraženi - 84:65!

Poslije neuspješno završenog ciklusa kvalifikacija došlo je vrijeme za svođenje bolnih računa. Svi se sjećaju klupskih uspjeha, velikih imena i generacija, ali i posljednjeg velikog uspjeha na velikim takmičenjima - trećeg mjesta na Evropskom prvenstvu u Atini.

3

Taj Evrobasket ostao je upamćen po napuštanju pobjedničkog postolja od strane hrvatskih košarkaša u trenutku kada je trebala da se intonira himna "Hej, Sloveni".

Bio je to silazak s pobjedničkog postolja poslije koga se više nisu vratili. Prema riječima selektora Petrovića odluka o silasku je bila političke prirode i donijeta je u kabinetu tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana.

4FOTO: PROFIMEDIA

"Znam da je iz dvorane postojala telefonska veza s Banskim dvorima gdje je sjedio Tuđman i dogovoreno je solomonsko rješenje. Ide se po medalju, ali će se nakon toga napustiti podijum. Bila je to politička odluka i gledano s ove vremenske distance, pogrešna. Ja lično to nikad ne bih uradio'', rekao je nedavno Petrović za hrvatske medije.

Od tog silaska Hrvatska je samo jednom ušla u polufinale na velikim takmičenjima, ali je i tada ostala bez odličja.

Učitaj još novosti