13. 02. 2020 - 07:50
SAVJETI ZLATA VRIJEDNI: Držite li se ovih pet savjeta, auto će...
907
Shares
SAVJETI ZLATA VRIJEDNI: Držite li se ovih pet savjeta, auto će vam duže trajati

SAVJETI ZLATA VRIJEDNI: Držite li se ovih pet savjeta, auto će vam duže trajati

13. 02. 2020 - 07:50
0
Shares

Brinete li se sami o svom autu ili ste taj zadatak povjerili mehaničaru?

A ne morate biti mehaničar da bi održavali svoj automobil. Sve što je potrebno je da katkad malo zaprljate ruke.

Predstavljamo vam pet stvari koje možete napraviti kako bi vas vaš auto nastavio služiti još puno godina.

Redovno provjeravajte tekućine

Ako želite da vam auto radi bez problema, morate redovito provjeravati tekućine. Najvažnija je kontrola razine ulja. To možete provjeriti tako što ćete izvući kontrolnu šipku, obrisati višak ulja s nje, vratiti je u motor i ponovno je izvući kako biste provjerili razinu. Postoji ulje za motor, kočione tekućine, tekućina za mjenjač, tekućina za servo volan, antifriz itd.  Upute vašeg automobila trebale bi vam pomoći da provjerite sve razine i da locirate kontrolnu mjernu šipku.

Brinite se o gumama

Nemojte žaliti novac kada su u pitanju kvalitetne gume. Obratite pažnju i često provjeravajte shemu gazećeg sloja i pritisak u gumama jer se one troše sa svakim prijeđenim kilometrom. Isto vrijedi i za gazeći sloj. Ako su gume nejednako potrošene, potrudite se da ih zarotirate ili izjednačite kako bi se ravnomjerno trošile. Neravnomjerno trošneje guma upučuje i na provjeru geometrije podvozja, a za to je najbolje savjetovati se sa stručnjacima. Ali jedno je jasno, održavanje jednakog trošenja guma odgodit će kupovinu novih.

Redovno ga čistite

Redovno čišćenje vašeg automobila može mu produžiti život jer ćete ga zaštititi od pojave hrđe. Većina modernih automobila ima samonosivu šasiju, što znači da je karoserija imperativ strukture tijela. Ako zanemarite karoseriju, to može imati negativne učinke na strukturalni integritet vašeg vozila. Redovito perite auto, držite ga u garaži, ako je imate, popravite i najmanju štetu koju primijetite na karoseriji. Održavanje interijera čistim može podići cijenu vašeg automobila, ako ga jednom odlučite prodati.

Redovno provjeravajte lampicu motora

Pali li se na vašoj instrument ploči lampica motora svaki put kad vozite svoj auto? Ovo svjetlo može ukazati na jednostavan problem poput klimavog čepa na spremniku, ali što god da je u pitanju trebali biste ga popraviti brzo. Ako nemate ugrađenu dijagnostiku, možete otići mehaničaru, pa će ga oni skenirati za vas. Kad dobijete dijagnozu, znat ćete možete li sami riješite problem ili auto morate predati stručnjacima.

Vozite pažljivo

Nešto što svakodnevno možete raditi kako biste sačuvali svoj auto je voziti pažljivo. Opasna i nepažljiva vožnja može izazvati nesreću koja može uništiti vaš auto, ali i dovesti u opasnost vas i druge sudionike u prometu. Ako se ne želite baviti održavanjem svog automobila, obratite se profesionalcima. Nije sramota ako vas automobil kao stroj zastrašuje. Pronađite mehaničara kojem ćete vjerovati i on će vam pomoći da redovito održavate auto, prenosi Auto-Guru.

Učitaj još novosti