29. 10. 2019 - 15:25
Sjećate li se čuvenih iranskih brkova: Gdje je i šta radi...
907
Shares
Sjećate li se čuvenih iranskih brkova: Gdje je i šta radi bivši as Bayerna?! ZA CRISTIJANA JE JOŠ NEDOSTIŽAN

ALI DAEI

Sjećate li se čuvenih iranskih brkova: Gdje je i šta radi bivši as Bayerna?! ZA CRISTIJANA JE JOŠ NEDOSTIŽAN

Sport.ba/N1BiH
29. 10. 2019 - 15:25
0
Shares

Ljubitelji fudbala s kraja devedesetih godina prošlog vijeka sigurno se sjećaju najpoznatijeg iranskog brke, čuvenog fudbalera Alia Daeija, koji je u 20 godina aktivnog igranja fudbala uspio napraviti rekord koji do sada nikada niko nije srušio.

Naime, on je igrajući za selekciju Irana od 1993. do 2006. godine postigao 109 golova, što ga čini najboljim strijelcem u historiji reprezentativnog fudbala.

alidaei

Nedavno je izjavio da će portugalac Cristiano Ronaldo najvjerovatnije oboriti njegov rekord, budući da je zvijezda Juventusa do sada postigla 95 golova za nacionalnu selekciju.

Pomalo je možda i čudno što njegov rekord već 13 godina stoji netaknut, jer je ovaj Iranac od 2007. godine u fudbalskoj penziji, a od 2006. ne igra za Iran.

Ali Daei je karijeru počeo davne 1987. godine, a 10 godina mu je trebalo da dođe do evropskih liga petice, tačnije Bundeslige. Godine 1997. je potpisao za Arminiju Bielefeld, a nakon samo jedne sezone zaradio je poziv Bayerna iz Minhena. U najuspješnijem njemačkom klubu odigrao je također jednu sezonu, više kao rezervista, a šest puta se upisivao u strijelce.

Nakon toga uslijedile su tri godine igara za Herthu prije nego je uslijedio povratak u domovinu gdje je ostao do kraja igračke karijere.

S Iranom je nastupio na Svjetskom prvenstvu 2006. godine, a igrao je glavnog napadača uprkos kritikama iranske javnosti da je prestar i da je tada trebalo šansu dati mlađim fudbalerima.

Zanimljivo, jednu od posljednjih utakmica u karijeri odigrao je za Islamski univerzitet Azad, gdje je bio strijelac protiv Univerziteta iz Osijeka na Svjetskom univerzitetskim igrama 2007. godine. Gol je postigao u finalu koji je za njegov tim značio i zlatnu medalju na ovim igrama.

Od 2006. godine je i u trenerskim vodama, a prvi angažman imao je u Saipi, gdje je bio igrač-trener. Poslije toga vodio je mahom klubove za koje je igrao u IRanu, Persepolis, Saba Qom, ali i Naft Teheran. Bio je selektor Irana 2008. i 2009. godine.

Ali Daei ima 50 godina, a osim toga što je u FIFA-inom fudbalskom komitetu, Daei je i UNICEF-ov ambasador dobre volje. Također je vlasnik, osnivač i izvršni direktor Daei Sport - sportskog proizvođača odjeće.

Učitaj još novosti