15. 10. 2019 - 19:34
Bio je ovisnik o vođenju ljubavi, na mečeve ga dovlačili iz...
907
Shares
Bio je ovisnik o vođenju ljubavi, na mečeve ga dovlačili iz bordela: Postao apsolutni gospodar terena, a majka je željela da bude MESAR!

ĐUZEPE MEACA

Bio je ovisnik o vođenju ljubavi, na mečeve ga dovlačili iz bordela: Postao apsolutni gospodar terena, a majka je željela da bude MESAR!

Sport.ba
15. 10. 2019 - 19:34
0
Shares
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

23. avgusta veoma daleke 1910. godine rođen je legendarni italijanski fudbaler i trener Đuzepe Meaca. Ostao je upamćen kao jedan od najboljih navalnih igrača u svijetu između dva rata. Bio je umjetnik driblinga. Najveće zadovoljstvo bilo mu je da predribla golmana i da s loptom uđe u gol. Zbog svega što je učinio za fudbal, gradski stadion u Milanu je 1979. godine dobio njegovo ime.

Na fudbalskoj sceni pojavio se kao 17-godišnjak u dresu Ambrosiane (Intera). Dva puta je bio prvak Italije (1930, 1938), jednom pobjednik Kupa Italije 1939. Zbog slabe cirkulacije krvi u nozi, godinu dana je pauzirao (1940.) Vraća se i igra za Milan (1941—1942), nastavlja u Juventusu (1942—1943). Do kraja rata igra nezvanične utakmice za Vareze. U sezoni 1945—1946 oblači dres Atalante iz Bergama. Kada je Interu zaprijetilo ispadanje iz Prve lige postao je igrač–trener. Odigrao je 17 utakmica, postigao dva gola i spasao Inter.

Tri puta je bio golgeter prvenstva Italije (1930, 1936, 1938). Meacin zaštitni znak je bio da uzme loptu na sredini terena, da preševa cijelu odbranu, da dođe ispred golmana, da ga zatim izazove kao matador, da onda lažira šut i potom ga predribla, i da konačno ležerno plasira loptu u mrežu, piše Kurir. U Italiji, "gol ala Meaca" i "finte ala Meaca" je uobičajena fraza za pogodak do kojeg je došlo nakon serije driblinga i varki, a koristi se i izraz "ad invito" za izazivanje golmana.

U reprezentaciji Italije debitovao je 1930., na utakmici protiv reprezentacije Švicarske 4:2 (strijelac dva gola), a oprostio se 1939. utakmicom protiv Finske (3:2). Ukupno je za reprezentaciju odigrao 53 utakmice i postigao 33 gola.

meazzaUčestvovao je na dva svjetska prvenstva 1934 i 1938, na kojima je Italija bila prvak svijeta. U jednom trenutku (1952—1953) bio je pomoćnik selektora Karlina Berete, ali su poslije samo dvije pobjede u osam utakmica obojica smijenjeni.

Majka, koja je sina tjerala da radi u porodičnoj mesari morala je da mu skriva cipele da ne bi "gubio vrijeme" na livadi. Nije time ništa postigla, pošto je Pepino u uličnoj ekipi djetinjastog naziva "Maestri Kampionezi" naučio da igra bosonog! Tek kada je napunio 12 godina dozvolila mu je da počne da trenira u klubu Glorija, gdje mu je jedan navijač nedugo potom kupio prvi pravi par kopački.

Govoreći o jednom od najboljih fudbalera prošlog vijeka, oni koji su ga dobro poznavali, rekli su da su nerijetko morali iz bordela da ga dovlače na utakmice.

meazza

Meaca je bio velik, nepobjediv, čak i kada bi povremeno ušao u strašne krize, izazvane intenzivnim ljubavnim životom i strašću prema fudbalu. Kada bi na terenu uzeo loptu, činio je stvari zbog kojih bi cijli stadion zinuo razjapljenih usta - pričao je Pepino Prisko, nekadašnji potpredsjednik Intera.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Učitaj još novosti