30. 08. 2019 - 23:50
Kako su otpisani postali prvaci svijeta 1998.
907
Shares
Kako su otpisani postali prvaci svijeta 1998.

JUGOSLAVIJA JE TADA ODUŠEVILA

Kako su otpisani postali prvaci svijeta 1998.

Sportklub.rs
30. 08. 2019 - 23:50
0
Shares

Reprezentacija Jugoslavije u Kanadi 1994. (prvobitno je organizacija bila povjerena SFRJ) zbog sankcija nije imala priliku da brani svjetsku titulu osvojenu četiri godine ranije u Argentini, ali se u Atini 1998. potpuno neočekivano vratila na najviši stepenik pobjedničkog postolja.

Selektor Željko Obradović u prestonici Grčke nije mogao da računa na Vladu Divca, koji je zbog lok auta u NBA bio sprečen da pomogne podmlađenom timu, i operisanog Predraga Danilovića, dok je kapiten Aleksandar Đorđević muku mučio sa povredom koljena i do posljednjeg trenutka postavljalo se pitanje da li će biti u stanju da odigra makar mečeve u kojima će do izražaja doći njegov kvalitet i iskustvo.

Obradović je tokom priprema imao mnogo problema sa povredama, ali brojne nedaće ujedinile su Plave koje je 'spartanski' (najteže u karijeri, pričali su košarkaši) rad na Kopaoniku sa kondicionim trenerom Seadom Krdžalićem dodatno ojačao.

Državni tim je u Atinu, grad koji je svim ovdašnjim ljubiteljima košarke ostao u najljepšem sjećanju zbog istorijske zlatne medalje osvojene neposedno poslije ukidanja sankcija 1995. (ali i neočekivano neprijateljske reakcije grčkih navijača), otišao kao dvostruki uzastopni prvak Evrope i aktuelni olimpijski vicešampion, međutim, na ispraćaju na aerodromu u Surčinu nije bilo skoro nikoga. Obradovićeva ekipa unaprijed je bila otpisana...

"Možda nam je takva atmosfera i pomogla. Lično, imao sam još veću želju da pokažemo koliko zaista možemo", pričao je Željko Rebrača, junak finalnog duela s Rusijom i te godine uz Dejana Bodirogu najbolji igrač Plavih.

Jugoslavija je šampionat počela ubjedljivim trijumfom protiv Portorika, uslijedila je pobjeda poslije produžetka u duelu sa Rusijom, da bi prvu fazu okončala superiorno protiv Japana. Plavi su u drugoj rundi bili bolji od Kanade i Grčke, a pobjeda protiv domaćina uslijedila je samo dan poslije otrežnjenja i jedinog poraza od selekcije Italije.

Jugoslavija je u četvrtfinale prošla sa čelne pozicije u grupi E i prvi rival u eliminacionoj fazi bila je Argentina. Gaučosi su u jednom trenutku imali i 12 poena prednosti, međutim, Obradović je imao džokera na klupi - Sašu Đorđevića. Vremena za čekanje više nije bilo, a Đorđević je ključnim trojkama začepio usta svima onima koji su Obradovića danima kritikovali zbog odluke da ga rovitog povede u Atinu.

Staro je pravilo da je istog protivnika dva puta teško dobiti na jednom takmičenju, ali Plavima je u OAKA dvorani to uspjelo dva puta. Najprije je u polufinalu, pred 20.000 neprijateljski nastrojenih Grka ponovo savladan domaćin, da bi 9. avgusta pala i Zbornaja. Blistao je Rebrača sa 16 poena (7/10 za dva) i 11 skokova, a blokada nad Mihailom Mihajlovim 34 sekunde prije kraja odlučila je utakimicu. Rebarac je na drugoj strani pogodio dva slobodna bacanja i neopisivo slavlje moglo je da počne.

Najkorisniji igrač prvenstva Dejan Bodiroga finalni duel završio je sa 11 poena, Milenko Topić je dodao 9, a Saša Obradović, Đorđević i Dejan Tomašević po 7.

U sastavu su bili još Nikola Lončar, Miroslav Berić i debitanti Predrag Drobnjak, Vlado Šćepanović, Dragan Lukovski i Nikola Bulatović.

Titula u Atini, kasnije se ispostavilo, bila je poslednja u nacionalnom dresu za Đorđevića, koji je imao hronične probleme s povredom koljena.

Učitaj još novosti