01. 07. 2019 - 19:03
JUVENTUS SE BAŠ NE ŠALI Sprema se juriš na Ligu prvaka, stižu...
907
Shares
JUVENTUS SE BAŠ NE ŠALI Sprema se juriš na Ligu prvaka, stižu tri vanserijska igrača

POGBA, DE LIGT I RABIOT

JUVENTUS SE BAŠ NE ŠALI Sprema se juriš na Ligu prvaka, stižu tri vanserijska igrača

Sport.ba
01. 07. 2019 - 19:03
0
Shares

Mjesecima se spekuliralo da francuski veznjak Paul Pogba  prelazi u Real Madrid. Kraljevi su i dalje glavni favoriti, no povratak u Juventus postaje sve ozbiljnija opcija. To i nije tako veliko iznenađenje kad se zna da je njegov agent Mino Raiola u odličnim odnosima s čelnicima torinskog klub, dočim ga na Santiago Bernabeuu ne mogu vidjeti očima.

Torinski Tuttosport još je u maju pisao da se Pogba povjerio svojim bivšim suigračima kako se želi vratiti u Juventus. Sportski dnevnik piše da se Pogba prošle sedmice telefonski čuo s Maurizijem Sarrijem. Navodno je novom treneru Juventusa priopćio kako je spreman sudjelovati u zvjezdanom projektu Stare dame.

skysports-paul-pogba-manchester-united-4445625

Gdje plovi Pogbin brod možda sugerira i vjerojatna odluka mladog Nizozemca Matthijsa de Ligta da prijeđe u Juventus. I De Ligtu je, kakve li slučajnosti, menadžer Raiola.

matthijs-de-ligt
 
Paralelno s pričama o Pogbi i De Ligtu u talijanskim medijima vrte se i spekulacije o dolasku Adriena Rabiota, bivšeg talentiranog veznjaka PSG-a koji je slobodan igrač na tržištu. Već je potpisao Luca Pellegrini koji stiže iz Rome, ali on ne spada u red zvjezdanih pojačanja.

pellegrini

Osvajanje Lige prvaka postaje opsesija čelnika Juventusa. Torinski klub svojski se trudi da sastavi ekipu koja bi bila kadra doći do samog kraja. Kupovina Cristiana Ronalda očito nije dovoljna. Sarri je već poručio da za ostvarenje tog cilja treba i svjetske igrače.

Na ruku Juventusu ide i talijanska država. Početkom 2020. u Italiji na snagu stupa novi poreski zakon, takozvani „Beckhamov zakon“, kako je slična porezna reforma nazvana u Španiji u vrijeme kada je Real kupio slavnog engleskog nogometaša.

Intencija je talijanskih vlasti da Serie A omogući veću konkurentnost na evropskoj razini. Značajnim smanjenjem poreza na prihode nogometaša talijanski klubovi lakše će dovoditi svjetske zvijezde i posljedično će biti konkurentniji engleskim i španskim klubovima.

juventus-kean
 
Nije slučajno što je De Ligt vjerovatno izabrao Juventus ispred Barcelone, koja ga je također žarko željela. Spekulira se da mu je Juventus ponudio dvostruko veću plaću, zarađivat će čak 12 miliona eura neto godišnje.

S druge strane, Juventus je navodno ponudio nezasitnom Rabiotu devet miliona eura neto godišnju plaću. To je otprilike na razini njegovih potraživanja.

deligt-ajax-llorente

Sigurno je u tim ponudama veliku ulogu odigrao novi poreski zakon. U Španiji 12 miliona eura neto znači da klub mora izbrojati 24 miliona bruto, dok će u Italiji taj iznos biti oko 18 miliona, pa čak i manje za klubove sa siromašnijeg talijanskog juga. To je značajna ušteda. 

Ne treba biti previše pronicljiv da bi se zaključilo kako bi se Juventus dolaskom De Ligta, Pogbe i Rabiota, ili barem dvojice od njih trojice, značajno pojačao. U tom slučaju Stara dama bila bi jedan od najvećih favorita za osvajanje Lige prvaka.

Učitaj još novosti