27. 05. 2019 - 23:35
A JESTE LI SE IKADA ZAPITALI KO JE BIO ROLLAND GARROS ?...
907
Shares
A JESTE LI SE IKADA ZAPITALI KO JE BIO ROLLAND GARROS ? Zanimljiva priča o velikom čovjeku

ROLLAND GARROS

A JESTE LI SE IKADA ZAPITALI KO JE BIO ROLLAND GARROS ? Zanimljiva priča o velikom čovjeku

Sport.ba
27. 05. 2019 - 23:35
0
Shares

Jedan od četiri najveća teniska turnira na svijetu ne nosi ime po teniseru, ali mišljenje većine je pogrešno. Rolan Garos je bio pilot iz Prvog svjetskog rata.

Svakog proljeća, što se teniskog svijeta tiče, samo je jedan turnir u mislima, Rolan Garos.

roland-garros

Otvoreno prvenstvo Francuske je jedan od četiri grend slema koji se igra tokom sezone, koji ima dva zvanična naziva, Međunarodno prvenstvo Francuske i Turnir Rolana Garosa. Međutim, malo ljudi zna ko je bio Rolan Garos. Obično se pretpostavlja da je bio neki slavni teniser koji je svojevremeno bio toliko dominantan da je čitav turnir dobio ime po njemu.Ali nije, Roland Garos nije bio teniser već pilot.

Rođen je u gradu Sen Deni na ostrvu Reinion 6. oktobra 1888. godine, a kao pilot je postao poznat čak i prije Prvog svjetskog rata u kome je postao heroj. Naime, Garos je 1913. godine postao prvi čovjek koji je preletio Sredozemno more bez prekida, i to od Frežisa do Bizerte u Tunisu.

Kada je izbio rat, odmah je uvidio sve mane postojeće tehnologije, kao i način na koji se ona može unaprijediti. Naime, shvativši da je pucanje preteško sa mitraljezom na boku, prebacio ga je na prednji dio svog aviona, ispred sebe, a da bi drvenu elisu zaštitio od metaka obložio ju je metalnim klinovima.

roland-garros

Iako se ne može reći da je ovo bilo preterano efikasno rješenje, Garosov avion je bez obzira na to bio najubojitiji u toj ranoj fazi rata. 1. aprila 1915. godine je počeo da obara njemačke avione, ubrzo je oborio tri, kasnije još jedan, i tako postao nacionalna zvijezda.

Ipak, 18. aprila je oboren pa se našao u zarobljeništvu u kojem je proveo tri godine. Iz logora je pobjegao tako što je u Francusku poslao šifrovanu poruku u kojoj je zamolio da mu pošalju mapu Njemačke skrivenu u dršci teniskog reketa.

Rolan Garos je tokom svojih studija u Parizu bio opsjednut tenisom i redovno je posjećivao centar (koji je kasnije nazvan po njemu) ne bi li se rekreativno bavio ovom igrom. Možda je zato tražio da se poruka nalazi u dršci reketa.

Baratao je reketom mnogo puta samo nije bio profesionalac.


Tokom bijega koji je počeo 14. februara 1918. godine, zajedno sa još jednim francuskim pilotom, njih dvojica su morali da spavaju na groblju, jedno popodne su proveli u bioskopu, utonuli su u masu njemačkog naroda i posle nekoliko neuspješnih pokušaja napokon preko Holandije i Londona stigli u Pariz, gdje su dočekani kao heroji otadžbine.

roland-garros

"Naravno da se vraćam na front", rekao je Garos novinaru Njujork Tajmsa te 1918. godine kao odgovor na postavljeno pitanje. Dan prije njegovog 30. rođendana, 5. oktobra 1918. godine, nekoliko nedelja prije nego što će taj Veliki rat biti okončan, avion mu je oboren od strane jednog njemačkog "fokera".

Interesantno je to što mu je upravo napredak tehnologije u toku rata donio propast, i činjenica da je holandski inženjer Foker osmislio propeler sinhronizovan sa mitraljezom pa meci uopšte više nisu udarali u njega, a pucali su mnogo brže.

Garos je sam to nagovijestio rekavši da je povratak poslije tri godine "kao ustajanje iz groba" i da će mu trebati vremena da se "upozna sa razvojem".

(Sport.ba)

Učitaj još novosti