22. 05. 2019 - 01:33
Cristiano Ronaldo u džamiji: ''Želim da mi Bog pomogne i...
907
Shares
Cristiano Ronaldo u džamiji: ''Želim da mi Bog pomogne i okrene na pravi put i pravu vjeru. Više puta sam pročitao Kur'an, odmara moju psihu

MAROKO

Cristiano Ronaldo u džamiji: ''Želim da mi Bog pomogne i okrene na pravi put i pravu vjeru. Više puta sam pročitao Kur'an, odmara moju psihu"

Sport.ba
22. 05. 2019 - 01:33
0
Shares

Jedan od najboljih K1 boraca na svijetu, Badr Hari, najavio je protekle sedmice povratak u velikom stilu. 14 mjeseci nakon posljednjeg meča, Marokanac je potpisao novi ugovor s Gloryem, koji mu nalaže još šest nastupa u američkoj kickboxing promociji.

34-godišnji Hari posljednji put je nastupio u martu prošle godine. Borio se protiv Hesdya Gergesa i pobijedio, no pobjeda mu je poništena nakon što su oba borca bili pozitivni na doping testu.

badr-hari-4

Hari je suspendovan na 19 mjeseci i može se u akciju vratiti 7. decembra 2019. godine, s obzirom na to da se suspenzija provodi retroaktivno. Ipak, to nije smetalo Gloryu da mu ponudi novi ugovor i time osigura da će se njegov povratak dogoditi u njihovom kavezu.

“Dragi moji fanovi, obećao sam vam da će 2019. godina biti naša. Danas vas mogu obavijestiti kako sam s Gloryem potpisao novi ugovor na šest borbi. Sad je vrijeme za vratiti krunu”, napisao je Hari na Instagramu, ispod fotografija s predstavnicima američke promocije.

badr-hari

Marokanski borac veliki je prijatelj s Cristianom Ronaldom, kojeg je u prošlosti znao ugostiti u svom domu u Maroku. Tako je jedne prilike Badr Hari odveo Cristiana u marokansku džamiju jer je Portugalac želio da vidi kako to izgleda budući da mu se dopada ta vjera.

”Islam je vjera problema i ubijanja, tako su me učili u školi, ali nakon druženja s Badr Harijem shvatio sam da je to vjera tolerancije”, navodno je rekao napadač Juventusa.

2

"Želim da mi Bog pomogne i okrene na pravi put i pravu vjeru", rekao je još 2013. Cristiano Ronaldo, koji prema pisanju pojedinih svjetskih medija želi preći na Islam. Jedan od najboljih fudbalera svijeta priznao je da često priča o ovoj vjeri i da razmišlja o tome da postane musliman.

Ronaldo je kao razlog ovakvog stava istakao druženje s nekadašnjim saigračem Mesutom Ozilom, za kojeg smatra da je pošten i iskren.

1

"Vjera ne bi trebalo da razdvaja prijateljstva i dovodi do ratova. Bog je stvorio vjeru da nas spoji u jednu zajednicu. Ja sam hrišćanin, ali lično tvrdim da je Ozilova vjera ljepša", rekao je reprezentativac Portugala, koji je zatim dodao: "Nisam znao da su muslimani tako pošteni i iskreni kao Ozil. Zasad ne znam, ali možda nekada u budućnosti budem brat musliman Ozilu".

ozil"Ja, uistinu, volim muslimane jer osjećam da je njihov život primjeran i uređen u svakoj stvari i to nije nikakva slučajnost.  Znam dosta o ovoj vjeri i sve ono što se govori u medijima je samo puko zabluđivanje”, poručio je svojevremeno Ronaldo. Jedan od trenutno najboljih igrača današnjica Ronaldo je još kazao:

“Tu postoji vrijeme za namaz, postoji vrijeme za čitanje Kur’ana… Više puta sam čitao Kur’an i zavolio sam ga jer on odmara moju psihu i ja sam oduševljen time.“

ronaldoUkoliko Ronaldo pređe na islam neće biti prvi slavni sportista koji je to učinio. Sigurno najpoznatiji sportista koji je hrišćansku vjeru zamijenio islamskom je Cassius Marcellus Clay, slavni bokser, koji je tri puta bio prvak svijeta u teškoj kategoriji, i dobio ime Muhammad Ali. Da je promjena vjere česta među bokserima govori i to da su na islam prešli Mike Tyson, Celestino Caballero Martinez i Juan Carlos Gomez.

muhammad-ali

Portugalac neće biti jedni fudbaler koji je prešao na islam, jer su to učinili mnogi prije njega, a izdvajaju se Francuzi Frank Ribery i Nicolas Anelka. Vezista Bajerna, koji je inače oženjen muslimankom, dobio je ime Bilal Jusuf Muhamed, dok je nekadašnji napadač brojnih klubova dobio Abdul - Salam Bilal. Vjeru je promijenio i Eric Abidal, kao i Robin van Persie.

Učitaj još novosti