21. 05. 2019 - 19:05
"Zvao me Laporta, ali Real je ipak Real. Kad sam došao u...
907
Shares

ROYSTON DRENTHE:

"Zvao me Laporta, ali Real je ipak Real. Kad sam došao u Madrid, visio sam kod Robinha, imao je noćni klub u podrumu"

Sport.ba
21. 05. 2019 - 19:05
0
Shares

Kada je Royston Drenthe s 20 godina za 14 miliona eura stigao iz Feyenoorda u Real 2007. godine i u debiju zabio gol sa 40 metara, samo rijetki nisu vjerovali da će napraviti veliku karijeru.

drenthe

Međutim, ubrzo se pokazalo da je jedan od najvećih promašaja Kraljevskog kluba te je Madrid napustio u ljeto 2012. godine. Tijekom boravka na "Santiago Bernabeuu" Drenthe je odigrao 46 utakmica, a dvije sezone igrao je na posudbama u Herculesu i Evertonu.

drenthe-real

"Čuo sam da me želi 16 klubova. Razgovarao sam s predsjednikom Barcelone Laportom, pa sa sportskim direktorom Reala Mijatovićem. Tad sam upoznao sve velike sportske osobe, većina mi je nudila petogodišnje ugovore. Uvjeti su bili svugdje manje-više jednaki, ali Real je ipak Real'', rekao je u razgovoru za FourFourTwo.

Zašto baš Real?

"Kad sam bio klinac, bio sam fasciniran svime što je okruživalo Real, sav taj glamur, kao što možete vidjeti u filmu Gol. Želio sam biti dio svega toga."

Prvi dan u Madridu?

"Odmah sam se osjećao kao kod kuće. Svi su me toplo dočekali. Guti je bio jako dobar prema meni, a onda sam se počeo družiti s Robinhom. Ponekad sam išao kod njega kući, a podrum je pretvorio u noćni klub."

real-robinho

U sezoni 2009./2010. je imao velika očekivanja, a kasnije je dolazak Josea Mourinha sve upropastio.

"Te sezone sam mislio da bih mogao pojesti sve rivale, mislio sam da ću igrati sve utakmice, ali je uprava rekla da Marcelo također mora igrati pa smo se mijenjali. Sportski direktor je vjerovatno više bio za Marcela. Mourinho mi je 2010. godine rekao da će mi dati minute, ali na kraju je odlučio da moram otići na posudbu."

drentheIgrao je u Holandiji na posudbi, a 2012. godine je napustio Madrid.

"Bilo je mnogo interesa iz drugih klubova, ali Real je i dalje bio u mojoj glavi. U Madridu sam imao apsolutno sve, tako da su mi drugi bili manje zanimljivi."

Na "Goodisonu" je odigrao sezonu 2011./2012., odradio je 21 utakmicu i postigao tri gola. Nakon dugo vremena osjećao se dobro, vratio se u formu i Everton je želio otkupiti njegov ugovor od Reala. Ali tada je sve propalo zahvaljujući samom Drentheu. Zatim je otišao na posudbu u Everton, no ni na "Goodisonu" nije bilo najsretnije.

''Imao sam nekih problema s trenerom Davidom Moyesom uoči polufinala FA kupa. Danas shvaćam da sam te nesuglasice trebao puno mirnije riješiti. Imao sam sastanak s njim na kojem sam trebao samo sjediti i slušati što mi priča. Počeli smo se prepirati, a u jednom trenutku mi je rekao 'jebi se'. Prekasno sam shvatio da sam to trebao prešutjeti. Umjesto toga, ja sam poludio, rekao sam mu da odjebe i otišao sam. Da sam poslušao savjete i da mu nisam odbrusio, vjerovatno bih ostao u Evertonu i tko zna kako bi moja karijera izgledala. Na Goodisonu sam pružao najbolje partije'', rekao je Drenthe.

drenthe1

Kasnije je igrao za Alaniju, Reading, Sheffield, Kayseri, a posljednji klub mu je Baniyas iz UAE. Ni u jednom od ovih klubova nije ostao duže od godine dana. Prošle sezone je uzeo jednogodišnju pauzu od nogometa i posvetio se muzici. Postao je reper pod umjetničkim imenom Roya2Faces. Objavio je čak i jednu pjesmu koja se zove ''Paranoia''.

Od ove sezone član je Sparte iz Rotterdama. Nedavno su ga pitali zašto nije napravio veću karijeru, a bio je strašan potencijal i velik talent. Drenthe je kratko rekao:

drenthe

"Jednostavno je - razlog je moj pristup sportu i nikakav mentalitet."

Učitaj još novosti