13. 05. 2019 - 13:43
SVE JE BILO APSOLUTNO DRUGAČIJE I TMURNO Sjećate li se kako je...
907
Shares
SVE JE BILO APSOLUTNO DRUGAČIJE I TMURNO Sjećate li se kako je Cityjeva momčad izgledala prije šeikova dolaska?

ČORLUKA BIO NAJSKUPLJE POJAČANJE

SVE JE BILO APSOLUTNO DRUGAČIJE I TMURNO Sjećate li se kako je Cityjeva momčad izgledala prije šeikova dolaska?

Sport.ba
13. 05. 2019 - 13:43
0
Shares

Manchester City slavi svoj drugi uzastopni naslov prvaka Engleske, četvrti otkad je šeik Abu Mansour utukao milijardu i 388 miliona eura u klub, te ukupno šesti u klupskoj povijesti. S ovom momčadi i finansijskom moći Građani su u stanju privući najveće svjetske zvijezde i dobro ih platiti pa je Guardiolin klub jedan od najpoželjnijih prosaca, no nije uvijek bilo tako.

city

city

kompany-city

Do 2008. godine City je bio premierligaški prosjek, čak donji dom elitnog razreda engleskog nogometa, a u to doba nisu ni izbliza tako dobro plaćali pa je transfer Vedrana Ćorluke iz Dinama u sezoni 2007/08. godine za 12 miliona eura, posljednji koji nije obavljen šeikovim novcem, bio najskuplji te sezone.

corluka

Već iduće, počelo se trošiti šakom i kapom. Bogataš iz Ujedinjenih arapskih emirata kupio je klub i odmah izrazio želju da Manchester City dođe na vrh engleskog, ali i evropskog nogometa te je doveo i velika pojačanja – tog ljeta su 'Građani' potrošili 157 miliona eura, a sljedećeg je potrošeno novih 147 miliona, podsjeća Germanijak. Dovedeni su brojni grači, među njima Robinho, Vieira, Tevez, Jo, Adebayor, De Jong, Zabaleta, Kompany, Wright-Phillips, Bellamy, Bridge, Barry i drugi…

5735bfb5-4054-4964-84a1-6f790a0a0a6b-city-qpr-preview

Do današnjeg dana ukupno je utukao 1,338 miliona eura u dovođenje skupih pojačanja, a dres Cityja navukli su neki od najboljih igrača današnjice.

city-navijaci

Sjećate li se momčadi u kojoj je City igrao prije nego što je Mansour donio lovu? Trener im je bio Sven-Goran Erikkson, a na golu je bio Joe Hart. Konkurencija su mu bili Kasper Schmeichel i Andreas Isaksson.

hart-gettyr

 U odbrani je Eriksson najčešće koristio Micaha Richardsa, Javiera Garrida, Richarda Dunea i Vedrana Ćorluku.

micah-richards_2204641b

Dva zadnja vezna su bili Dietmar Hamann i Gelson Fernandes, a ispred njih su igrali Elano, Martin Petrov i Stephen Ireland.

stephen-ireland

U napadu je igrao Darius Vassell, a na klupi su sjedili i Emile Mpenza te mladi Daniel Sturridge kojeg je City sljedeće godine prodao u Chelsea.

daniel-sturridge_2579270b

Danas je to druga priča, momčad ima nekoliko svjetskih klasa, najboljih na svojoj poziciji na svijetu, a na kormilu joj je najbolji svjetski trener. Bitna razlika u odnosu na 2008.

2

 

Učitaj još novosti