05. 06. 2019 - 13:49
TOP 6 izmjena koje su promijenile tok fudbala u posljednjih 20...
907
Shares
TOP 6 izmjena koje su promijenile tok fudbala u posljednjih 20 godina! Ušli su u igru, dali golove i donijeli titule! BROJ 1 JE NEPONOVLJIV

OD GECEA DO BIRHOFA

TOP 6 izmjena koje su promijenile tok fudbala u posljednjih 20 godina! Ušli su u igru, dali golove i donijeli titule! BROJ 1 JE NEPONOVLJIV

Sport.ba
05. 06. 2019 - 13:49
0
Shares

 U historiji fudbala bilo je mnogo odlučujućih izmjena koje su taktički povlačili treneri i koji su mijenjali tok historije ove igre.

Ovdje ćemo se podsjetiti samo nekih, skorašnjih i onih ne tako skorašnjih izmjena, koje su uveseljavale milione zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svijetu.

1. Mario Gece zamijenio Miroslava Klosea pred kraj protiv Argentine, ovaj dao gol i donio svjetsku titulu.

Na Mundijalu u Brazilu 2014. u finalu su igrali Njemačka i Argentina. Pobjednički gol postigao je Mario Gece u 113. minutu, a ušao je kao rezerva u 88. minutu umjesto Klosea. Tako je uništio Mesijeve snove o toliko željenoj tituli...

2.  Ole Gunar Solskjer donio titulu Lige šampiona 1999. protiv Bajerna. Ferguson je kasnije pričao da je Šeringemu rekao: Idi i donesi nam taj gol.

Zlatna rezerva Mančester Junajteda Ole Gunar Solskjer. „Ubica dječijeg lica“. Strijelac pobjedonosnog gola za „crvene đavole“ u finalu Lige šampiona 1999. godine. U Engleskoj je dobio i nadimak „super izmjena“. Finale Lige Šampiona protiv Bajerna. Gubili su s 1:0. U nadoknadi vremena prvo je Šeringem uspio da poravna skor, a potom je „zlatna izmjena“ donijela Junajtedu titulu prvaka Evrope.

3. David Trezege 2000. ušao s klupe i donio Francuzima titulu prvaka Evrope.

Finale Evropskog prvenstva 2000. godine je ponovo odlučeno "zlatnim pogotkom" 2:1 i ponovo je izgubila selekcija, koja je povela. Italijani su vodili golom Marka Delvekija od 55. minuta, ali u posljednjim trenucima meča Silvain Viltor je spasio Francuze.

U 103. minutu David Trezege, koji je ušao kao zamjena na Viltorovu asistenciju donio Francuzima evropsku titulu. Po prvi put nakon 1974. godine jedna zemlja je bila na evropskom i svjetskom tronu. Nakon toga ukida se pravilo zlatnog gola.

4. Patrik Klajvert 1995. je ušao s klupe nešto pred kraj i donio Ajaksu titulu prvaka Evrope

Način na koji je Ajaks stigao do tog meča bio je impresivan. Dvije pobjede u grupnoj fazi nad osvajačem iz 1994. godine i zatim razvaljivanje Bajerna od 5:2, naljepša su sjećanja iz tog nepobjedivog pohoda do finala. U finalu u Beču Patrik Klajvet je zamijenio Litmanena u 69. minutu i postigao pobjedonosni gol u 85. minutu!

5. Đanfranko Zola Čelsiju donio Kup pobjednika kupova 1998. godine iz prvog dodira.

Ušao je u finalu Kupa kupova protiv Štutgarta u Stokholmu i dao gol poslije prvog dodira s loptom za pobjedu 1:0 i trofej.

6. Oiver Birof 1996. donio Njemačkoj titulu prvaka Evrope.

Ušao je nekih 20 ili 25 minuta pred kraj, dao gol za produžetke, a onda i zlatni gol na Evropskom prvenstvu u Engleskoj 1996 protiv Češke za 2:1. Sviran je kraj utakmice, Njemačka je bila šampion.

Učitaj još novosti