08. 05. 2019 - 10:25
VELIKA ČISTKA U ARSENALU Emery tjera cijelu momčad s...
907
Shares
VELIKA ČISTKA U ARSENALU Emery tjera cijelu momčad s Emiratesa, na udaru i ponajveća zvijezda

ŽELE SE OSLOBODITI OGROMNIH PLATA

VELIKA ČISTKA U ARSENALU Emery tjera cijelu momčad s Emiratesa, na udaru i ponajveća zvijezda

08. 05. 2019 - 10:25
0
Shares

Arsenal bi treću godinu zaredom mogao ostati bez Lige prvaka, nešto što je u doba Arsenea Wengera bilo nezamislivo, danas je stvarnost za navijače Topnika. Stoga, morat će srezati plaće igračima, prodati pojedine preplaćene zvijezde i dovesti neke jeftinije, jer su na snazi mjere štednje dok se rezultati ne oporave.

arsenal-8

Jedno je igrati u Ligi prvaka i imati astronomske plate, a drugo je hrvati se s takvim finansijskim opterećenjem kad ste u Evropa ligi. Topnici su se navikli igrati među evropskom elitom pa mnogi njihovi igrači imaju ogromna primanja, ali niti su ti igrači više top, niti su Arsenalovi rezultati top pa je samo logično da ni primanja igrača koji su odgovorni za takvo stanje u klubu ne budu top.

arsenal-player-mesut-ozil-and

Liga prvaka nedostižna je za Topnike iz Premier lige, jedina nada ostaje im plasman kroz pobjedu u Europa ligi, a o uzvratu protiv Valencije i mogućoj finalnoj utakmici protiv boljeg iz ogleda Chelseaja i Eintrachta, ovisi hoće li ovaj plan ići u realizaciju već za sezonu 2019-20. ili će ga spremiti u ladicu za crnije dane.

everton-fc-v-arsenal-fc-premier-league

Vlasnik Stan Kroenke odbija uložiti još vlastitih sredstava u klub, a samoodrživi model djeluje jedino kad imaju osiguranu Ligu prvaka. To je jasno vidljivo iz njihovih računa koji kažu da godišnje izgube gotovo 35 miliona funti kad ne igraju među evropskom elitom.

kroenke

Dok ovo čitate, čini vam se kako će siroti Topnici uskoro morati u stečaj, ali situacija nije baš tako dramatična, naime, Unai Emery će imati za potrošiti oko 45 miliona funti, čak i ako se ne plasira u Ligu prvaka, ali taj novac je za klub poput Arsenala sića, koliko god to bizarno zvučalo, jer čim vide engleski pozivni broj, mnogi klubovi friziraju cijene vlastitim igračima.

emery

Goal piše kako će taj iznos pokušati povećati prodajom velikog broja prvotimaca, ali glavni cilj im je rezanje budžeta za plate koji na godišnjoj razini pojede Arsenalu 220 miliona funti.

xhaka-kolasinac-laccazette-arsenal

Teškaši s platnog popisa Arsenala već su na izlaznim vratima, Aaron Ramsey napušta Emirates i odlazi u Juve, a za njim će i njegova ogromna plaća. Također, Petr Cech odlazi u mirovinu, a Dannyju Welbecku istječe ugovor na koncu sezone. Samo njih trojica će uštediti klupu više od milion funti na mjesec, ali to će biti samo početak.

ramsey1

cech

welbeck5

Odlazi Juventusov Stephan Lichtsteiner jer mu Arsenal nije odlučio aktivirati klauzulu te mu produžiti ugovor na još godinu, a traže se kupci za Carla Jenkinsona i Mohameda Elnenyja, piše Germanijak. Također, okolo nude Shkodrana Mustafija i Henrikha Mkhitaryjana, koji zarađuju oko 180 hiljada funti sedmično.

lichtsteiner

jenkinson

mohamed-elneny-large-trans-hjsp1kwwz7viya5cbmkwflw95e-kpt-mcj9no8yh9vq

Mesut Ozil najbolje je plaćeni klupski igrač sa sedmičnom gažom od 350 hiljada funti, a Arsenal bi ga se rado riješio, no svjestan je kako to neće biti lako jer se njemu ne ide nikud, odnosno nema baš pretjerane potražnje za njim. 

ozil

Do konca sezone odlučit će o budućnosti Caluma Chambersa i Emiliana Martineza, koji su na posudbi ove sezone, ali se vraćaju s njezinim zadnjim danom u London. Što se njihovih posuđeni igrača tiče pak, odlučili su ne uzimati Denisa Suareza iz Barcelone te će ga vratiti s posudbe.

denisusarez

Planirani rezovi rade se kako bi se budžet za transfere i plate rasteretio za dolazak petorice novih igrača. Ide se u drastično pomlađivanje momčadi za koju mnogi smatraju da polako stari i da nije pravilno uravnotežena.

arsenal-tuga

Brazilski tinejdžer Gabriel Martinelli stiže iz Itune za 6 miliona funti, a Emery želi zamjenu za Ramseya, lijevog beka i krilo. To bi mogao biti Nicolas Pepe iz Lillea, Topnici već godinu dana pregovaraju s njegovim zastupnicima, ali dobra forma u tekućoj sezoni vjerojatno ga je pomakla izvan Arsenalovog cjenovnog ranga. Branič bi također trebao doći, osobito ako nađu kupca za Mustafija, koji ulazi u posljednje dvije godine ugovora.

2

(Sport.ba)

Učitaj još novosti