30. 11. 2018 - 13:15
DŽENTLMENA U KOPAČKAMA ČITAVA PLANETA I DANAS CITIRA: Drag je...
907
Shares
DŽENTLMENA U KOPAČKAMA ČITAVA PLANETA I DANAS CITIRA: Drag je svim ljubiteljima fudbala, a društvene mreže su mu ODUZELE ŽIVOT!

GARY LINEKER

DŽENTLMENA U KOPAČKAMA ČITAVA PLANETA I DANAS CITIRA: Drag je svim ljubiteljima fudbala, a društvene mreže su mu ODUZELE ŽIVOT!

Sport.ba
30. 11. 2018 - 13:15
0
Shares

Na današnji dan 1960. godine rođen je jedan od najboljih engleskih fudbalera Gary Linker. 

Gari Winston Lineker bio je uspješan napadač reprezentacije Engleske za koju je odigrao 80 utakmica i postigao 48 golova. S reprezentacijom je igrao na svim velikim takmičenjima od 1986. do 1992. Svoju karijeru za započeo u Leicester Cityju, a nastupao je još za Everton, Barcelonu, Tottenham i Nagoyu Grampus Eight. Dva puta je izabran za najboljeg engleskog fudbalera, 1986. i 1992.

lineker

U svojoj karijeri Lineker nikada nije dobio žuti ni crveni karton zbog čega je dobio nadimak "džentlmen u kopačkama". Na Svjetskom prvenstvu 1986. u Meksiku Lineker je sa 6 golova bio najbolji strijelac prvenstva. Najveći uspjeh s reprezentacijom je ostvario na Svjetskom prvenstvu 1990. u Italiji kada je Engleska u polufinalu poražena od kasnijeg šampiona Njemačke poslije izvođenja jedanaesteraca, a Lineker je završio prvenstvo sa 4 gola.

Od 1995. radi za BBC kao sportski novinar. Lineker je čuven i po rečenici koja često pominje u medijima: "Fudbal je igra u kojoj 22 čovjeka trče za loptom i u kojoj jedan sudija pravi niz grešaka, a na kraju uvijek pobijede Nijemci".

gary-lineker-at-barcelona-when-leicesters-favourite-son-went-overseas-body-image-1485371958

Više od 1.300.000 pratilaca na Twitteru imao je Gary Lineker, nekadašnji fudbalski reprezentativac Engleske a danas kolumnista nekoliko listova i sajtova, kada je odlučio da se povuče s njega. U izjavi za "Daily Mail" naglasio da mu je drago što je imao toliko ljudi koje je interesovalo njegovo mišljenje za sve, ali da je ugasio profil jer je internet "upropastio njegov život".

"Uvidio sam da je Twitter na putu da mi oduzme život. Nema nikakvog drugog razloga zbog kojeg sam se povukao", rekao je Lineker koji ima četiri sina i razveden je. Na kraju, Linker se vratio na društvene mreže gdje je nastavio komentarisati dešavanja u fudbalu na radost brojnih pratilaca. 

lineker

lineker

Gary-Lineker-Match-of-the-007

lineker1

 

Učitaj još novosti