04. 10. 2018 - 08:30
SA SAMO 23 GODINE DRŽAO JE SVIJET NA DLANU Dan kada je u...
907
Shares
SA SAMO 23 GODINE DRŽAO JE SVIJET NA DLANU Dan kada je u fudbalskom svijetu zavladao muk

RONALDO LUIS NAZARIO DE LIMA

SA SAMO 23 GODINE DRŽAO JE SVIJET NA DLANU Dan kada je u fudbalskom svijetu zavladao muk

Sport.ba
04. 10. 2018 - 08:30
0
Shares

Sa samo 23 godine Ronaldo je držao svijet na dlanu. Bio je najbolji, najskuplji, najomiljeniji, a najčešće meta poređenja s Peleom, jer nije malo onih koji su se usuđivali da ga nazovu većim od najvećeg. Suprotstavljena mišljenja slagala su se u jednom: od Ronalda bolji nije postojao na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće. San koji je živio naprasno se pretvorio u košmar 21. novembra 1999. godine na utakmici protiv Leccea, tadašnjoj zvijezdi Intera pukli su ukršteni ligamenti koljena i otkrili ranjivu petu modernog Ahila. Na teren se vratio nakon pet mjeseci.

Brazilac je istrčao na teren 12. aprila 2000. godine u Kupu protiv Lacija. Svi ljubitelji fudbala bili su presretni. “Fenomeno” se vratio! Ponovo će uživati u njegovoj magiji… Međutim, radost je trajala manje od deset minuta. Inter je u jednoj akciji krenuo u polu-kontru, Ronaldo je dobio loptu, a ispred njega je bio samo Fernando Couto, dok je pristizao Siniša Mihajlović. Brazilac je krenuo silovito, međutim, koljeno je u driblingu, prilikom promjene pravca, ponovo popustilo, a “Fenomeno” se našao na zemlji, u bolu i suzama. Užasan trenutak za sve ljubitelje fudbala. Couto je odmah mahao rukama uplašeno, a na tribinama je vladala nevjerica i muk. Na nosilima je s Ronaldom iznijeta i nada mnogih da će ikada ponovo biti svjedoci fudbalske magije. Srećom - nisu bili u pravu…

Sve svjetske novine bile su zatrpane informacijama o povredi nekada najboljeg fudbalera svijeta. Sa svih strana stizali su telegrami podrške, čak i od rivalskih navijača. Sajtovi, vezani za Inter i Ronalda, zbog prebukiranosti bili su blokirani, a za to vrijeme na stotine reportera iz minuta u minut pratilo je Brazilca prilikom njegovog boravka u Parizu gdje ga je ponovo operisan. Privatnim avionom predsjednika Nerazzurra Morattija, Ronaldo je doputovao u „Grad svjetlosti“ u pratnji klupskog ljekara, menadžera i atašea za štampu. Odmah je otišao u bolnicu koja je poznata i po činjenici da je u nju donijeto tijelo Lady Di nakon tragične saobraćajne nesreće. Negdje oko podneva, Brazilac je izašao iz luksuznog „volva“ i odmah je smješten u sobu 708. Sat kasnije, doktor ga je pregledao i ustanovio da je povreda teže prirode nego prethodna (zbog koje je već pauzirao 144 dana) i da će morati opet izvršiti hirurški zahvat na desnom koljenu. Novinari su, naravno, odmah pokušali da traže krivca za novu povredu fudbalskog superstara.

"Krivac u ovom slučaju jednostavno ne postoji. Niti sam to ja, niti Ronaldo. Nesretan slučaj: kopačka se zarila u travu, a koljeno obrnulo. I postoperativni period je bio uspješan... On je bio fizički potpuno spreman, pridržavao se svih uputa, pa smo mu zato i dozvolili da igra", poručio je doktor.

Poslije dvosatnog odmora u sobi Brazilac je operisan, a hirurški zahvat trajao je tri sata. Iako su prve prognoze poprilično kontradiktorne, jasno je bilo da će u najboljem slučaju Ronaldo moći na teren početkom 2001. godine, a možda i tek na startu sezone 2001/2002. Ipak, ono što je bilo najvažnije, pojavila se nada – Ronaldo će opet igrati!

"Poslije meča, Ronaldo je bio potpuno uništen, ali se danas osmjehivao. Mnogo su mu značile brojne poruke ohrabrenja, kako poznatih ličnosti, tako i ‘običnog svijeta'", rekao je tada njegov menadžer Paiva, a nakon operacije Ronaldo je samo kratko prozborio: “Vratiću se!” I mnogima natjerao suze na oči. Tokom boravka u Parizu Ronaldo je bio u stalnoj telefonskoj vezi sa suprugom Milenom koja je ostala u Milanu da čuva tek rođenog Ronalda, s predsednikom Morattijem, ali su se javljali i Zico, Romario, Rivaldo…

Šta je Ronaldo povrijedio? Radi se o specifičnoj tetivi u koljenu koja ima zadatak da prenosi snagu mišića na cijelo tijelo, tačnije na nogu. Radi se o vjerovatno najjačem dijelu tijela koji može da generiše snagu i od 700 kilograma! Trapezoidnog je oblika, veličine od dva do tri i po centimetra. Ronaldo je istu tetivu povrijedio i krajem 1999. godine kada je imao prekid od šest milimetara, Rehabilitacija poslije dvije operacije bila je duga i mučna. Bilo je jasno da Brazilac ima preslaba koljena za masu, brzinu i vještinu kojom je darovan. Da sve bude gore, pored svakodnevnog fizičkog jačanja, morao je da pobijedi i stanje melanholije i depresije u koje je zapao. Operacija je bila jedini, ali nimalo lak izlaz. Bilo je potrebno povezati dva kraja, a prema prognozi stručnjaka period rehabilitacije zavisi od slučaja do slučaja. Ronaldova karijera tada je bila osigurana na 200 miliona dolara. U slučaju da Brazilac više nikada nije ziagrao tolika suma bila bi isplaćena njemu i Interu.

Srežom, vratio se u smiraj sezone 2001/2002. – jači nego ikad. Odlazak s Brazilom na SP u Japan i Južnu Koreju značio je i njegov rastanak sa dresom Intera, jer je tog ljeta, u transferu teškom 45 miliona eura pojačao “Galaktikose”. Ronaldo je ponovo zaigrao na Svjetskom prvenstvu 2002. godine. Na tom turniru je bio najbolji strijelac s osam postignutih pogodaka, a Brazil je osvojio prvenstvo. Te 2002. godine je treći put proglašen za najboljeg igrača na svijetu…

Ostatak karijere vjerovatno znate. Po mnogima da ga nije gotovo kroz cijelu karijeru pratila hronična povreda koljena, Ronaldo bi bez ikakve sumnje bio najbolji napadač svih vremena. Za mnoge to i jeste. Podsjetite se jednog od najmučnijih prizora u fudbalskoj historiji, trenutka kada je Ronaldo obnovio povredu i doveo u pitanju svoju karijeru sa samo 23 godine, trenutka kada je u fudbalskom svijetu zavladao muk:

 

Učitaj još novosti