12. 09. 2018 - 14:55
ONI BI SE ITEKAKO PITALI Da nisu prodavali ove zvijezde, PSG...
907
Shares
ONI BI SE ITEKAKO PITALI Da nisu prodavali ove zvijezde, PSG ne bi bio tako dominantan u Francuskoj

LYON

ONI BI SE ITEKAKO PITALI Da nisu prodavali ove zvijezde, PSG ne bi bio tako dominantan u Francuskoj

Germanijak
12. 09. 2018 - 14:55
0
Shares

U našoj rubrici „Da nije bilo prodaje“ danas se prisjećamo sjajne momčadi koju je francuski Lyon mogao imati da nije prodavao najbolje igrače. Jasno, teško je odoljeti milijunima Arsenala, Barcelone, Real Madrida, ali da su imali dovoljno novca i dovoljno atraktivno ime za zadržati ove igrače danas bi se kupali u trofejima, a ne u novcu.

lyon

O PSG-u bi malo tko pričao jer bi Lyon vjerojatno samo nastavio dominaciju u francuskoj ligi koju je imao početkom milenija kad je sedam puta zaredom bio prvak.

Od 2001. godine do danas LYonov dres nosili su neki od trenutačno najboljih igrača na kugli zemaljskoj, golman Spursa i reprezentacije Hugo Lloris, napadač Reala Karim Benzema, mozak igre Juventusa Miralem Pjanić i još mnogi drugi. Pomiješani sa zvijezdama koje su trenutačno u klubu imali bi momčad za skidanje PSG-ove dominacije, a igrali bi vjerojatno i značajniju ulogu i u Europi.

Svoje blago počeli su rasprodavati 2009. godine prodavši Karima Benzemu u Real Madrid za 35 milijuna eura. Tad jedan od najperspektivnijih mladih napadača svijeta srušio je Kraljevski klub u Ligi prvaka i zaradio pozivnicu na Bernabeu. Iskoristio ju je već u ljetnom prijelaznom roku i postao dio jedne od najvećih generacija u povijesti Kraljevskog kluba.

Dvije sezone kasnije klub je napustio Miralem Pjanić, ali na njemu nisu puno zaradili, naime, 2011. godine Roma ga je platila samo 11 milijuna eura, ali pola desetljeća kasnije preprodala ga je u Torino za tri puta veći iznos, a danas je igrač Juvea vrijedan 64 milijuna eura!

pjanic

Sezonu kasnije klub je napustio Hugo Lloris, za samo 13 milijuna eura otišavši u Tottenham. U Spursima brani i danas, neizostavan je član francuske reprezentacije koja se nedavno okitila naslovom svjetskog prvaka te ga naširoko smatraju jednim od najboljih čuvara mreže na kugli zemaljskoj.

hugo-lloris

Dejan Lovren otišao je u Southampton 2013. godine za samo 10 milijuna kasnije, a Sveci su ga proslijedili Liverpoolu u kojem je do ove sezone uglavnom bio standardan. Prošle sezone dogurao je do dva najveća finala u nogometu, finale LP-a i SP-a, no nažalost oba je izgubio. Iako ga mnogi smatraju kikserom, Lovren je i na klupskoj i na reprezentativnoj razini postao top-igrač na svojoj poziciji.

2

Sve do prošle sezone uglavnom nisu rasprodavali najveće zvijezde, ali lavinu je pokrenuo Samuel Umtiti otišavši 2016. godine u Barcelonu za 25 milijuna eura, godinu kasnije Alex Lacazette je prešao u Arsenal za 53 milijuna eura, a Corentin Tolisso prodao se u minhenski Bayern za 40. U istom prijelaznom roku ostali su i bez Maximea Gonalonsa koji je za pet milijuna eura završio u Romi.

arsenal-lacazzette

Pridodate li tim igračima još braniča Marcela te veznjaka Fekira imate sasvim solidnu momčad. Malo je nedostajalo da ovo ljeto ode i Nabil Fekir, spominjao se iznos do 70 milijuna eura, htjeli su ga Arsenal i Liverpool, ali od svega na kraju nije bilo ništa. No svejedno su i ovo ljeto prodali igrača za 90 milijuna eura, između ostalih Mariana Diaza natrag u Real za 22 milijuna eura te čudo od djeteta Willema Geubbelsa u Monaco za 20 milijuna.

Jasno je kako uprava mora prodavati najbolje igrače jer ponudama od 50 plus milijuna eura nije lako reći ne, ali da su imali malo više sluha i nešto jaču financijsku konstrukciju danas bi bili mnogo ozbiljniji faktor u francuskom nogometu.

Učitaj još novosti