16. 05. 2018 - 23:52
IZUZETNO POUZDANI IZVOR POTVRDIO: Veliko pojačanje napušta...
907
Shares
IZUZETNO POUZDANI IZVOR POTVRDIO: Veliko pojačanje napušta

RAC1

IZUZETNO POUZDANI IZVOR POTVRDIO: Veliko pojačanje napušta "Nou Camp", razočarenje ne može biti veće!

Sport.ba
16. 05. 2018 - 23:52
0
Shares

Ousmane Dembele proteklog ljeta stigao je na "Nou Camp" kao veliko pojačanje. Bivši napadač Borussije pak nije uspio opravdati ta očekivanja, već su ga povrede dobrano sputale da napravi nešto više. U finišu sezone vratio se na teren, ali Ernesto Valverde i nema previše povjerenja u mlađahnog Francuza.

Već neko vrijeme se nagađa da bi ovog ljeta mogao napustiti Barcelonu, a spominju se PSG, Arsenal, Liverpool i još neki velikani. Pouzdani RAC 1 objavio je vijest da je Barcelona u kontaktu s mnogim velikim evropskim klubovima koji su zainteresovani za usluge francuskog reprezentativca. Još uvijek nije poznato da li će Dembele zaigrati na Mundijalu, a Didier Deschamps će danas objaviti spisak igrača na koje računa.

Još uvijek nije poznato zašto su se u Barçi odlučili “izložiti” Francuza tržištu, ali se pretpostavlja da dio rukovodstva nije zadovoljan njegovim igračkim napretkom te problemima s konstantnim povredama. Uz to, sve izvjesniji dolazak Antoinea Griezmanna stvorio bi gužvu u svlačionici i neko iz ofanzivnog dijela tima bi zasigurno morao napustiti ekipu.

Inače, Dembele je ove sezone sudjelovao u 22 utakmice, a postigao je četiri gola i upisao osam asistencija. Nakon ove objave prilično pouzdanog katalonskog medija, za očekivati je da ovih dana naslovnice novina u Kataloniji budu pune vijesti o Francuzu.

Podsjećamo, Barcelona je u avgustu prošle godine u kontraverznom transferu dovela ga iz Borussije Dortmund za nevjerovatnih 110 miliona eura, čime je željela pokriti rupu Neymarovim odlaskom u PSG. No, mladi Francuz se nije nametnuo kao pojačanje. Veliki uzrok toga sigurno su bile i povrede. Stoga vijest da ga je klub s "Nou Campa" spreman prodati ovog ljeta i nije veliko iznenađenje.

Španski Don Balon nešto ranije je javio kako bi Dembele mogao biti dio paketa kojim bi Barcelona željela dovesti Antoinea Griezmanna. O tom transferu se piše već duže vremena, a sve je izvjesnije da će Atleticov heroj dres Jorgandžija zamijeniti onim katalonskim.

"Ne osjećam nikakav pritisak, niti mi je teško, jer sam koncentrisan samo na igranje fudbala. Svako bi želio biti na mom mjestu, niti jedan igrač ne može reći NE Barceloni koja je najbolja ekipa svijeta. Sjajno je igrati uz Lea Messija, jednostavno je privilegija dijeliti svlačionicu s takvim igračem“, rekao je nedavno Dembele za zvaničnu UEFA-inu stranicu. 

Inače, Ousmane Dembele drugo je najskuplje pojačanje u historiji Barcelone, a na početku ove sezone stigao je na "Nou Camp". Milioneri iz Dortmunda počeli su primati prve bonuse koje su dogovorili potpisavši transfer mladog napadača, a budući da se Barcelona kvalifiovala u Ligu prvaka, njemački će klub dobiti prvih pet miliona, a drugih pet će dobiti budući da je Dembele već odigrao preko 15. utakmica u dresu Barcelone. Momčad iz Dormunda će po pet miliona eura dobiti i kada Dembele odigra 25, 50, 75 te 100 utakmica za Barcu. Ukoliko naravno do toga i dođe.

Ukoliko Dembele prije svoje 100. utakmice napusti Barcelonu, Dortmundu će automatski pripasti 20 miliona eura. Ukoliko se zadovolje svi uvjeti nakon kojih se isplaćuju bonusi, ovaj transfer bi u konačnici mogao biti 'težak' 150 miliona eura. Moguće da bude izuzetno skup promašaj... Navodno, više je razloga za nezadovoljstvo čelnika Barce. Francuzu slabo ide učenje jezika, usamljen je, druži se samo sa sunarodnjacima Umtitijem i Digneom, s kojim priča maternji francuski i teško mu ide prilagođavanje.

skysports-ousmane-dembele-barcelona-la-liga-football-4200805

Pored toga, zbog svoje nezdrave ishrane, Barca je unajmila posebne nutricioniste, jer u klubu vjeruju da je to umnogome doprinijelo povredama Francuza. Primjetno je da posjeduje izuzetnu tehniku, brzinu, ali i da je poprilično nesiguran i bez samopouzdanja. U prelaganim situacijama gubi lopte ili nesigurno dodaje unazad ili prvom do sebe, a već neko vrijeme je pod lupom. Potrebno je da Messi i Luis Suarez urade istu stvar kao i s Neymarom, da mu pomognu da postane dio klana, da se osjeti kao da tu pripada, jer samo u tom slučaju, mladi fudbaler može da pokaže sve što zna. I naravno, da promijeni životne navike i što prije nauči španski jezik...

dembele-suarezUz sve to, procurilo je i da mlađahni Francuz voli "slatki život". Istina, alkoloh ne konzumira, jer mu vjera to brani. Zato mu nisu strani ostanci u diskotekama do sitnih sati. Također, pod velikim znakom pitanja su i njegove radne navike. Nije ostalo neprimjećeno da ga je na utakmici s Atleticom Ernesto Valverde poslao na zagrijavanje, a on je pet minuta kao ukopan stajao i jedva da je dvaput okrenuo rukama. Dembeleov govor tijela i izraz lica sve je govorio, izgledao je posve demotivisano i bezvoljno. Čini se da je bivši fudbaler Borussije razočaran statusom, možda je očekivao bolji tretman, a konkurencija za mjesto u timu je velika i s takvim ponašanjem sigurno neće daleko dogurati. Iako to u Barceloni ne žele javno priznati, neke informacije govore da su Katalonci zabrinuti, uložili su prevelika sredstva da bi im bilo svejedno.

61407210-messi-suarez-i-dembele

Ukoliko neke stvari ne promijeni radikalno, moglo bi se uskoro govoriti o njemu kao potpuno promašenoj investiciji. I to je već ko zna koja u posljednje vrijeme na "Nou Campu". Do dolaska Coutinha bio je transferni rekorder Barcelone, što je velika čast, ali i obaveza. Od njega se traži i očekuje puno više nego od igrača koji su došli za trostruko ili četverostruko manje novca. To je posve logično.

suarezmesidembele526687020171021131408

Ključno je pitanje je li Demeble po svojim karakteristikama uopće kompatibilan Barceloninoj igri? Katalonci su ga sigurno pratili i valjda zaključili da jest, međutim, nije mali broj onih koji su u startu sumnjičavo vrtjeli glavom. Glavna opaska je bila da je Dembele klasični igrač prostora, a ne sofisticirani tehničar kojem odgovara igra kratkih pasova. Dembele je dobro izgledao u Borussijinoj igri snage, presinga i kontraudara, ali Barca igra posve drugačije i pitanje je može li se on uopće uspješno prilagoditi njezinom stilu?!

(Sport.ba)

Učitaj još novosti