16. 05. 2018 - 18:53
Everton poslije trenera mijenja i sportskog direktora, stižu i...
907
Shares
Everton poslije trenera mijenja i sportskog direktora, stižu i velika pojačanja

DVIJE METE VEĆ NACILJANE

Everton poslije trenera mijenja i sportskog direktora, stižu i velika pojačanja

Sport.ba
16. 05. 2018 - 18:53
0
Shares

Vrijeme je  promjena na Goodison Parku. U danu kad se rastao sa Samom Allardaceom, Everton je promijenio i sportskog direktora. Tu funkciju je preuzeo majstor za talente i trofeje Marcelo Brands koji je dobio odriješene ruke na mnogim poljima.

Kao prvo biće zadužen za transfer politiku, što je i očekivano. A drugo, omogućeno mu je da rukovodi mlađim kategorijama, kao čovjek koji će osjetiti kad je pravi trenutak da se talenti iz omladinskog pogona prebace u prvi tim. Na osnovu onoga kako je radio u PSV-u reklo bi se da je klub iz Liverpula pogodio u centar mete, jer su Filipsovci sa Brandsom osvojili tri titule holandskog prvaka u posljednje četiri godine, a usput im je donio u kasu oko 200.000.000 eura.

marcel

U direktorskoj fotelji zamijenio je Stevea Walsha, koji se nije proslavio po povratku iz Leicestera, pošto je samo prošlog ljeta potrošio oko 250.000.000 eura, a doživio turbulentnu sezonu, na čijem je začetku klupu morao da napusti Ronald Kouman, a Allardyce je došao da spasi klub od propasti.

Sa Brandsom bi trebalo da bude drugačije. Na taj zaključak navodi titula sa AZ Alkmaarom (sezona 2009/2010, kad je Van Gaal bio na klupi tima), te neka od imena koja je uspio da afirmiše tokom osmogodišnjeg mandata u Eindhovenu. Smatra se najzaslužnijim za pronalske Memphisa Depaya, Wijnalduma,Merteensa, Kevina Strootmana, do meksičkih senzacija Guadrada, Hectora Morena, zaključno za Lozanom, jednim od najzaslužnjih pojedinaca za povratak titule na Phillips Arenu.

marco

Prvi zadatak Marcela Brandsa biće da nađe novog trenera. Kao favorit slovi Portugalac Marko Silva, koji je po dolasku u Englesku radio u Hullu i Wotfordu, a od januara i otkaza sa mjesta šefa stručnog štaba stršljenova traži novi angažman. Njega u narednim danima očekuju pregovori sa upravom Evertona i bude li sve proteklo prema najavama potpis ugovora 1. juna, kad zvanično počinje i mandat novog sportskog direktora, oročen na dvije godine.

A ovaj je već naciljao dvije mete. Naravno, iz Holandije. Špekuliše se da je prva želja pomenuti Lozano, krilni napadač koji je eksplodirao minule sezone (17 golova, 11 asistencija u Eredivisie), a drugi centralni vezni Marokanac Ziyech iz Ajaxa (devet pogodaka, 17 asistencija). Pretpostavka je da bi njih dvojica u paketu mogli da koštaju oko 80.000.000 evra.

lozano

Ovo je samo početak, plavi iz Liverpoola se na ovom neće zaustaviti a cilj je u narednih par godina stvoriti ekipu za sam vrh engleskog nogometa.
 

Učitaj još novosti