12. 05. 2018 - 20:20
ISTRAŽIVANJA POKAZALA Legendanri Ronaldo danas bi bio...
907
Shares
ISTRAŽIVANJA POKAZALA Legendanri Ronaldo danas bi bio najskuplji svih vremena, veliko iznenađenje na 2. poziciji

CALCIO IMAO PRIMAT

ISTRAŽIVANJA POKAZALA Legendanri Ronaldo danas bi bio najskuplji svih vremena, veliko iznenađenje na 2. poziciji

12. 05. 2018 - 20:20
0
Shares

Napadač Paris Saint-Germaina i reprezentativac Brazila Neymar trenutno važi za najskupljeg igrača u povijesti nogometa, nakon što je prošlog ljeta napustio Barcelonu za cifru od čak 222 miliona eura. Međutim, ukoliko bi se u obzir uzela i inflacija, njegov sunarodnjak bi nosio tu titulu, a u pitanju je legendarni Ronaldo Luis Nazario de Lima.

To je potvrdilo istraživanje portala Play Ratings, u kojem je dokazano kako bi transfer legendarnog Brazilca iz Barcelone u Inter na današnjem tržištu vrijedio nevjerovatnih 433 miliona eura, što je skoro duplo više od Neymarovog transfera. On je u Barcu stigao iz PSV-a za 15 miliona eura davne 1996. godine, te se na Camp Nouu zadržao samo jednu sezonu, u kojoj je u ukupno 49 nastupa postigao 47 golova i podijelio dvije asistencije, nakon čega je za 28 miliona eura prešao u redove talijanskog velikana, oborivši tada svjetski rekord. To je bila nezamisliva cifra u to vrijeme u svijetu nogometa, ali Nerazzurrima se višestruko isplatio taj transfer, s obzirom da je u 99 utakmica u plavom dresu postigao 59 golova.

ronaldo-nazario

Na drugom mjestu na listi, na kojoj dominiraju transferi u klubove iz Serije A, nalazi se legendarni Diego Maradona, čiji transfer iz Barcelone 1984. godine u Napoli (13 miliona eura) bi danas vrijedio čak 345 miliona eura, dok je treći transfer Michela Platinija u Juventus davne 1982. godine, koji bi iznosio 334 miliona eura. Isto toliko bi vrijedio i transfer Christiana Vierija u Inter iz Lazija 1999. godine (47 miliona), a zatim slijedi transfer Marca van Bastena iz Ajaxa u AC Milan 1987. godine vrijedan 328 miliona eura, te transfer Gabriela Batistute iz Fiorentine u Romu 2000. godine (36 miliona) – 281 milion eura.

diego-maradona-england

Ovo istraživanje također pokazuje i koliko je u to vrijeme i finansijski, marketinški i igrački dominantna bila Serija A, nekad daleko poznatija kao Calcio, dok je danas daleko iza Premier lige i La Lige.

Učitaj još novosti