23. 04. 2018 - 15:37
ZVANIČNO Ovo je novi Tuchelov klub, poznat i spisak želja i...
907
Shares
ZVANIČNO Ovo je novi Tuchelov klub, poznat i spisak želja i odlazaka: Stvara se izuzetan stroj!

FRANCUSKI MEDIJI POTVRDILI

ZVANIČNO Ovo je novi Tuchelov klub, poznat i spisak želja i odlazaka: Stvara se izuzetan stroj!

23. 04. 2018 - 15:37
0
Shares

Otkad je Arsene Wenger obznanio da odlazi iz Arsenala na kraju sezone, počele su mnogobrojne spekulacije o njegovom nasljedniku. Jedan od glavnih kandidata bio je i bivši trener Mainza i Borussije Dortmund, Thomas Tuchel. Ipak, kako su ugledni mediji, predvođeni BBC-ijem, pretpostavljali, 44-godišnji trener neće preuzeti klupu Topnika.

Naime, francuski Canal+ obznanio je tijekom poluvremena utakmice između Bordeauxa i Paris Saint-Germaina kako je njemački strateg već potpisao ugovor s pariškim klubom i time prekinuo sva nagađanja o svom novom angažmanu. Službena formalizacija i predstavljanje Emeryeve zamjene na klupi PSG-a bit će na kraju ove sezone. Dužina trajanja ugovora nije obznanjena.

reus-tuchel

Bogati šeici smatraju da im Tuchel može konačno donijeti trofej Lige prvaka. Francuski mediji tvrde da će kostur tima manje-više ostati isti jer je postojeću momčad teško pojačati, ali dvije pozicije Tuchel je označio kao deficitarne – lijevog beka i zadnjeg veznog.

Na lijevoj strani dosad su ordinirali Laywin Kurzawa i Juri Berichiche, ali Tuchel smatra kako nisu dovoljno kvalitetni, stoga razmišlja o trojici igrača. On bi želio dovest svog nekadašnjeg štićenika iz dortmunske Borussije, Raphaela Guerreira, koji može pokriti obje tražene pozicije, ali sportski direktor PSG-a radije bi doveo Alexa Sandra iz Juventusa ili Tottenhamovog Dannyja Rosea.

alex-sandro

Za poziciju zadnjeg veznog, koju trenutno drži veteran Thiago Motta, kandidiraju N'Golo Kante, kojemu iduće sezone opasno visi nastup u Ligi prvaka s Chelseajem, te Jean Seri iz Nice, ne nužno profil igrača koji traže, ali na zadnjeg veznog u tom slučaju može Marco Verratti.


Iduće sezone PSG-ova momčad mogla bi izgledati ovako: Areola, Alves, Thiago, Marquinhos, SANDRO/GUERREIRO/ROSE – KANTE/SERI, Verratti, Rabiot – Neymar, Cavani, Mbappe.

novipsg

Međutim, vrlo moguć je i drugačiji rasplet. Pouzdani RMC javlja da je bivši strateg Borussije već izdao svoje direktive za prijelazni rok. Tako bi šest zvijezda trebalo biti na transfer listi. Prema njihovim navodima, Tuchel je precrtao prvog strijelca tima Edinsona Cavanija, zatim Angela di Mariju, Thomasa Muniera, Kurzawu, Pastorea i kapitena Thijaga Silvu.

Ova čistka se savršeno uklapa i u klupski plan finansijske konsolidacije, odnosno ispunjavanja fer-pleja pred UEFA-om. PSG mora narednog ljeta iskeširati čak 120 miliona eura za otkup Kilyan Mbappea i zato će morati i prodati neke od zvijezda. Sigurno da je tu najvrijedniji urugvajski napadač, koji nije u dobrim odnosima s Neymarom. Tuchel tako želi riješiti Brazilca pritiska, a interesanata za Cavanija sigurno neće nedostajati. Juventus, Chelsea, Atletico i još neki velikani stoje u redu, a očekuje se da bi Parižani od njegove prodaje mogli inkasirati i do 80 miliona eura.

cavani

Slična je situacija i s Di Marijom. Argentinac je izrazito nezadovoljan, a ima veliki ugovor. Tuchel želi mlađu i dinamičniju ekipu u kojoj nema mesta za Di Mariju. Barcelona, Inter i Juventus su se pominjali prethodnih godina kao najzagriženiji za popularnog Fidea, a cijena bi narednog leta mogla biti pristupačnija. PSG je prošlog ljeta tražio 50 miliona eura za njegove usluge, a Barca je nudila 15 miliona manje.

di-maria

Pastore je i zimus bio na izlaznim vratima, Inter je bio baš zainteresovan, ali je problem bila visoka plata Argentinca. Svjestan je i on da mora napustiti klub i zaigrati negdje drugo za manje pare. Navodno Tuchel nije zadovoljan igračkim kvalitetima Muniera i Kurzawe, te ih se silno želi riješiti. Preostaje još kapiten Thiago Silva. Njemački stručnjak zamišlja da mu stoperski tandem čine Kimpembe  i Marquinhos, te je spreman se riješiti bivšeg asa Milana. Sigurno je da rasprodaja na "Parku prinčeva" uskoro počinje, a očekuje se da od prodaje pomenutih igrača se zaradi preko 200 miliona eura. Onda bi tek mogla krenuti prava kupivina… 

Učitaj još novosti