08. 04. 2018 - 15:43
Jubilej Husrefa Musemića - 250 utakmica na trenerskoj klupi FK...
907
Shares
Jubilej Husrefa Musemića - 250 utakmica na trenerskoj klupi FK Sarajevo

OSTVARIO 131 POBJEDU

Jubilej Husrefa Musemića - 250 utakmica na trenerskoj klupi FK Sarajevo

08. 04. 2018 - 15:43
0
Shares

Jučerašnja utakmica protiv Zrnjskog za šefa stručnog štaba FK Sarajevo, Husrefa Musemića, bila je jubilarna 250. na klupi najdražeg tima. Husref Musemić je tako postao tek treći trener u historiji kluba, nakon Miroslava Brozovića i Fuada Muzurovića, koji je vodio bordo tim u 250 navrata.

Za Husrefa je ovo ukupno peti trenerski mandat na Koševu, po čemu se jedini izdvaja, uz Miroslava Brozovića. Svoj prvi mandat, Musemić je započeo 14. juna 2001. godine, kada je skupa s Predragom Pašićem i Agimom Nikolićem, šest kola prije kraja sezone 2000/01. preuzeo klupu Sarajeva. 

Samo godinu dana kasnije, Muzurović se zbog zdravstvenih povlači s trenerske pozicije, a njega mijenja upravo Musemić. Njegov drugi mandat na Koševu obilježio je plasman u prvo kolo Kupa UEFA i dvomeč sa slavnim Besiktasom. Sarajevo je još jednom osvojilo treće mjesto i plasiralo se u Kup UEFA.

Treći povratak uslijedio je u decembru 2004. godine, a upravo je taj mandat bio ujedno i najuspješniji za njega. Sa Sarajevom je samo pola godine kasnije osvojio Kup BiH, naredne sezone bordo tim je stigao do vicešampionske titule, a kruna svih uspjeha došla je 2007. godine. Musemićevo Sarajevo se okitilo šampionskom titulom, prvom otkako se Premijer liga BiH igrala na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, a samo nekoliko mjeseci kasnije Sarajevo je bilo nadomak sna i plasmana u grupnu fazu Lige prvaka, ali ih je na posljednjoj prepreci zaustavio kijevski Dynamo. Svoj treći boravak na klupi Sarajeva Musemić je okončao u junu 2008. godine, po isteku ugovora.

Četvrti angažman za ljubimca navijača bordo tima desio se u martu 2013. godine, kada je nakon lošeg proljetnog starta naslijedio Dragana Jovića. Sarajevo je sezonu privelo kraju kao vicešampion BiH, što je bordo timu donijelo plasman u UEFA Evropsku ligu. 

U septembru prošle godine Musemić je po peti put preuzeo trenersku poziciju. Sarajevo je u jesenjem dijelu sezone igralo odlično, vrativši se u utrku za šampionsku titulu, ali su loši rezultati na startu proljetnog dijela prvenstva pokvarili ukupan dojam. Zaključno sa današnjim danom, Husref Musemić je od 14. juna 2001. godine u ulozi šefa stručnog štaba proveo čak 2.247 dana, po čemu je apsolutni rekorder bordo tima u ovom stoljeću. Preciznije gledano, Musemić je na klupi Sarajeva proveo čak 36% dana od tada.

U prethodnih 250 utakmica, bordo tim je pod njegovim vodstvom ostvario 131 pobjedu, po čemu je upravo on postao klupski rekorder, kao trener s najviše pobjeda u historiji kluba. Musemić je ujedno i rekorder po broju evropskih utakmica u kojima je vodio Sarajevo, obzirom da je kao trener vodio bordo tim u 21 utakmici Lige prvaka, Kupa UEFA i Evropske lige. Sa devet evropskih pobjeda, od kojih se posebno pamte one protiv Sigme, Rapida i Genka, također se izdvaja među ostalim trenerima koji su vodili bordo tim.

Učitaj još novosti