03. 04. 2018 - 10:23
Real i Barca su im gledali u leđa: Nekad moćnom i omiljenom...
907
Shares
Real i Barca su im gledali u leđa: Nekad moćnom i omiljenom klubu prijeti ispadanje

SUPER DEPOR

Real i Barca su im gledali u leđa: Nekad moćnom i omiljenom klubu prijeti ispadanje

Gol.hr
03. 04. 2018 - 10:23
0
Shares

Real Madrid i Barcelona osvojili su 57 od mogućih 86 naslova prvaka Španjolske. U posljednjih 30 godina dominaciju ovog dvojca uspjela su prekinuti samo tri kluba: madridskom Atleticu to je pošlo za rukom 1996. i 2014., Valencia je slavila 2002. i 2004., dok je 2000. godine prvi i jedini naslov u povijesti osvojio Deportivo La Coruna.

Bile su to godine ''Super Depora''. Njihov uspon počeo je dolaskom predsjednika Augusta Cesara Lendoira; on je nakon 17 godina uglavnom druge, a ponekad i treće lige, vratio Deportivo u elitni rang i pretvorio ga u jedan od najjačih španjolskih klubova 90-ih. Teško je nabrojati sva velika imena koja su tih godina stanovala na galicijskoj obali Atlantskog oceana: bijelo-plavi dres kluba sa sjeverozapada Španjolske nosili su Rivaldo, Mauro Silva, Djalminha, Bebeto, Noureddine Naybet…

Do naslova su mogli već 1994. godine, ali u zadnjem se kolu ispriječila Valencia. Španjolski El Confidencial je kasnije pisao da su igrači Valencije dobili osjetne premije iz Barcelone, koja je osvojila naslov s jednakim brojem bodova i boljim međusobnim omjerom. U povijest je ušao neiskorišteni jedanaesterac Miroslava Đukića; srpski nogometaš je u smiraj utakmice s bijele točke loptu poslao u vratarove ruke, a titulu u Barcelonu.

No Super Depor je sve naplatio 2000. kada su nakon dva druga i dva treća mjesta konačno došli do naslova. Veliki uspjeh stigao je pod trenerom Javierom Iruretom koji je stigao dvije godine ranije iz redova velikog rivala Celte: u klub je doveo igrače poput Roya Makaaya, Victora i Manuela Pabla, kasnije i Diega Tristana te Juana Carlosa Valerona.

Legendarni preokret protiv Milana kao labuđi pjev
Deportivo je u svojim zlatnim godinama naslovu prvaka pridodao i dva Kupa kralja, tri Superkupa i još dva druga mjesta. Pamte se i njihovi europski nastupi, a posebno u Ligi prvaka 2003./2004. Te sezone u grupnoj fazi dogodila se ona legendarna utakmica Dade Prše koji im je u dresu Monaca utrpao četiri gola.

No Deportivo je prošao dalje; u osmini finala srušili su Juventus, a nakon toga i branitelja naslova Milan u velikom preokretu: nakon 4:1 na San Siru, na Riazoru su s 4:0 ponizili Rossonere i kreirali jedan od najluđih preokreta u povijesti natjecanja. Zapeli su tek u polufinalu: s ukupnih 1:0 ispali su od kasnijeg prvaka Porta.

Ispostavilo se da je to bio labuđi pjev kluba koji je osvojio srca mnogih zaljubljenika u nogomet. Klub se našao u ogromnim dugovima; tvorac Super Depora Lendoiro kasnije će priznati da je njegova najveća greška bila što je uporno odbijao unosne ponude za najbolje igrače. Došla je i kriza, (pre)skupi projekt postao je u potpunosti neodrživ i klub se vratio tamo gdje je bio većinu svoje povijesti: Super Depor ponovno je postao samo obični Depor, ''yo-yo klub'' koji balansira između prve i druge lige.

Klub je od upadanja u financijske probleme dva puta – 2011. i 2013. - ispadao iz prve lige i odmah se vraćao. Posljednje tri sezone životarili su u donjem dijelu tablice i izbjegavali ispadanje, ali čini se da im ove sezone nema spasa.

Zadnju pobjedu Deportivo je upisao još prošle godine kada je 9. prosinca na Riazoru pao Leganes. Uslijedio je niz od čak 15 utakmica bez pobjede. U tih 10 utakmica upisali su 10 poraza, a neki od njih bili su veoma bolni: Real Madrid im je utrpao sedam komada, Real Sociedad pet, a Barca četiri.

Deportivo je kao ''vatrogasca'' doveo Clarencea Seedorfa, legendarnog nizozemskog nogometaša koji je u dotadašnjoj trenerskoj karijeri vodio samo 36 utakmica. Seedorf je postao treći trener Depora ove sezone, ali njegov dolazak nije polučio željene rezultate.

seedorf

Seedorf je kao igrač Milana dobro zapamtio Riazor - 2004. sudjelovao je u spomenutom porazu 4:0. Ne izvede li do kraja sezone čudo u rangu tog velikog preokreta Deportiva, ništa bolje neće biti ni njegove trenerske uspomene: u osam utakmica za kormilom, njegova je momčad osvojila svega tri boda s tri remija, uz gol-razliku 2-10.

Deportivo se trenutno nalazi na 19. mjestu; 17. Levante, koji drži zadnju poziciju koja ne vodi u Segundu, ima velikih osam bodova prednosti. Još je osam utakmica do kraja, a Deportivo izgleda kao vrlo izgledan, gotovo siguran kandidat za ispadanje. Teško je da ćemo ikad opet gledati neki novi Super Depor; za početak, ovaj klub mora naći način kako izbjeći ponavljanje mračnih vremena 70-ih i 80-ih, kada su u dva navrata ispadali i iz druge lige.

Učitaj još novosti