01. 02. 2018 - 22:46
11 'vanzemaljaca': Ovo su igrači koje je Pep Guardiola učinio...
907
Shares
11 'vanzemaljaca': Ovo su igrači koje je Pep Guardiola učinio vrhunskim fudbalerima

ODABRANA EKIPA

11 'vanzemaljaca': Ovo su igrači koje je Pep Guardiola učinio vrhunskim fudbalerima

01. 02. 2018 - 22:46
0
Shares

Manchester City je apsolutno dominantan ove sezone u Premiershipu. Tek ćemo vidjeti dokle će dogurati u Ligi prvaka.

Pogledajmo samo neke igrače koji su postigli odlične stvari od kako su radili s Guardiolom. Posljednji primjer je svakako Raheem Sterling, od kojeg je napravio vrhunsko krilo.

Golman: Victor Valdes (penzija)

130118143643-victor-valdes-javier-soriano-afp-single-image-cutManuel Neuer je postao još bolji golman od kako je igrao kod Guardiole, ali je već smatran najboljim na svijetu na ovoj poziciji i prije dolaska Španca. Forma Victor Valdesa u Barceloni je vjerovatno impresivnija.

Iako je Valdes bio stalan na golu Barcelone kada je Guardiola došao, sigurno je njegovo prisustvo na terenu imalo više uticaja, a njegovi nastupi su mu donijeli poziv u reprezentaciju – nešto za čim je on prije žudio.

Štoper: Joshua Kimmich (Bayern Minhen)

Dok je igrao u Red Bull Leipzigu u drugoj njemačkoj ligi i dok je bio na posudbi iz VFB Stuttgarta, Kimmich je zapao za oko Bayernovih skauta, te je ove sezone prešao u klub iz Minhena.

U Leipzigu i u njemačkom U21 timu, Kimmich je primarno igrao na poziciji veznjaka, u prethodnim mjesecima je cvjetao na poziciji štopera u Bajernu, te je postao ključan za njihovu odbranu.

Štoper: Gerard Pique (Barcelona)

piqueNakon četverogodišnjeg boravka u Manchester Unitedu, Gerard Pique je imao samo 12 nastupa u Premier ligi, vjerovatno zbog formi Rio Ferdinanda i Nemanje Vidića, što je uticalo na njegov povratak u Barcelonu 2008. godine.

U periodu od 12 mjeseci, Pique je postao, od igrača koji zagrijava klubu u Unitedu, stalni igrač Barceloninog tima koji je osvojio tripletu, kao i španske reprezentacije, a sada ima reputaciju jednog od najboljeg defanzivca u Evropi.

Štoper: David Alaba (Bayern Minhen)

Već je bio jedan od najboljih lijevih bekova kada je Guardiola došao u Bayern 2013. godine. Promjena pozicije njegovog igranja je bilo otkriće ove sezone.

Alaba je izjavio za Guardian: “Od kako je on došao, sve sam bolji. Nisam znao da mogu igrati na poziciji štopera.”

Sada već nema nikakve sumnje da je Alaba odličan na poziciji štopera.

Desni bek: Dani Alves (Barcelona)

di-maria-alves-cavani-mbappeTokom šestogodišnjeg perioda u Sevilli, Dani Alves se pojavio kao jedan od najboljih napadačkih bekova u evropskom fudbalu, ali je uskoro postao najbolji na svijetu na ovoj poziciji nakon što je prešao u Barcu kao dvadesetpetogodišnjak 2008. godine.

Sa velikom odgovornosti igranja na beku, ali u stilu krila, Alves je igrao ključnu ulogu u Barceloni kada je Guardiola bio tu, omogućavajući beskrajnu podršku energije i kreativnosti na desnom krilu.

Lijevi bek: Juan Bernat (Bayern Minhen)

thiago-bernat-7r8s7nlzudan1j7qhcnjt26wlBriljantna sezona 2013/14 sa Valencijom kulminirala je skupim prelaskom u Bayern za Juan Bernata, koji je imao svoj međunarodni debi za Španiju samo nekoliko mjeseci kasnije.

Bilo je strahova da će Bernat imati problema sa minutažom zbog briljantnosti Alabe, ali je bio stalno prisutan u njegovoj prvoj sezoni, igrajući u 31 od 34 Bayernove utakmice u ligi, prije nego se povrijedio ove sezone.

Veznjak: Sergio Busquets (Barcelona)

sergio-busquets

Bez obzira na prisustvo Yaya Tourea i Seydou Keite, Guardiola je vjerovao neiskusnom Busquetsu da vodi njegov vezni red u njegovoj prvoj sezoni na poziciji menadžera u Barceloni, nakon što je radio s njim godinu prije u Barceloni B.

Busquets je na početku svoje karijere bio kritikovan za svoju teatralnu igru i manjak vještina koje privlače pažnju, ali Guardiolina vjera u njega je bila više nego nagrađena, jer je od tada ostao Barcin stalni veznjak.

Veznjak: Thiago Alcantara (Barcelona i Bayern Minhen)

Mnogo toga govori činjenica da je Guardiolin prvi transfer u Bayernu bio Thiago Alcantara, nakon što su zajedno radili u Barceloni.

Iako veznjak ima problema sa povredama od kako je prešao u Njemačku, kada je spreman stoji za jednog od elitnih veznjaka, i s obzirom da je svoju cijelu karijeru proveo sa Guardiolom, Katalonac ima mnogo zasluga u njegovom razvoju.

Desno krilo: Pedro (Barcelona)

pedroS obzirom na briljantnost MSN-a (Messija, Suareza i Neymara) i problema u Chelseaju ove sezone, lako je zaboraviti koliko je Pedro bio dobar u Barceloni u sezoni 2008/09.

Slično Busquetsu, Pedro je došao u prvi tim zajedno sa Guardiolinim dolaskom, i njegovo stalno požurivanje protivničkih defanzivaca i završnice u velikim utakmicama su ga učinile savršnim čovjekom za menadžerove taktičke instrukcije.

Lažna devetka: Lionel Messi (Barcelona)

Lionel Messi je smatran jednim od najboljih mladih talenata u svijetu fudbala nakon što je postao stalni igrač kod Frank Rijkaard, ali je postao najbolji na svijetu sa Guardiolom.

Nakon što je postigao 42 gola u svoje prve četiri sezone sa klubom, Messi je postao fenomen igrajući na poziciji lažne devetke u Guardiolinoj tečnoj formaciji 4-3-3, osvajajući četiri Zlatne lopte tokom Guardioline četiri sezone na Camp Nou.

Lijevo krilo: Kingsley Coman (Bayern Minhen)

lewandowski-comanIako ima samo 20 godina, Kingsley Coman je već predstavljao PSG i Juventus u svojoj karijeri, ali se tokom svoje prve sezone s Bayernom zaista proslavio. Zajedno sa Thiagom, Comanov ulazak sa klupe je bilo krucijalni za preokret u utakmici s Juventusom u Ligi prvaka, te izgleda da mu je suđeno da ima veliku karijeru.

1

Učitaj još novosti