30. 01. 2018 - 19:29
Sljedeći skupocjeni dragulj Monaca: Ima 16 godina, podsjeća na...
907
Shares
Sljedeći skupocjeni dragulj Monaca: Ima 16 godina, podsjeća na Zlatana i već je srušio brojne svjetske rekorde

PIETRO PELLEGRI

Sljedeći skupocjeni dragulj Monaca: Ima 16 godina, podsjeća na Zlatana i već je srušio brojne svjetske rekorde

Besim TODOROVAC
30. 01. 2018 - 19:29
0
Shares

Kada je Monaco platio Genovi 25 miliona eura za Pietra Pellegrija, 16-godišnji napadač je postao najskuplji fudbaler u historiji rođen 2001. godine. To, ipak, nije njegov najimpresivniji uspjeh jer je mladi talent već rušio neke drevne rekorde u Italiji.

Za početak, Pellegri je najmlađi debitant u Seriji A ikada. Kada je zakoračio na teren pri kraju susreta sa Torinom u decembru 2016., napadač je imao 15 godina i 280 dana. Time je srušio rekord legende Rome Amedea Amadeija, koji je bio nešto stariji kada je debitovao davne 1937. Simbolično je to što je Pellegri zabio prvi gol na Olimpicu prošlog maja, a prilika nije mogla biti emocionalnija.

Bio je to oproštajni meč Francesca Tottija, a Roma je morala pobijediti da se direktno plasira u Ligi prvaka, ali je glavni lik ove priče izbio u centar pažnje pogodivši vrlo rano i to u prvom startu u crveno-plavom dresu. Tu je postao najmlađi strijelac u historiji Serije A. Da stvari uprostimo, Pellegri je imao tek dva mjeseca prije nego je Totti proslavio svoj prvi i jedini naslov prvaka Italije. Roma je taj dan ipak slavila sa 3-2.

Genoa je istim rezultatom izgubila i od drugog kluba iz prijestolnice Italije, Lazija, a Pellegri je bio odgovoran za još jedan veliki komad historije. Ovaj put je igrao kući, pred strastvenim navijačima na Luigi Ferrarisu, i zabio je dva pogotka ispred Ultrasa.

Ovim je postao najmlađi fudbaler koji je postigao dva gola na jednom meču u Seriji A. Imao je 16 godina i 112 dana. Prethodni rekord držao je veliki Silvio Piola, koji je to učinio 1931., sedam godina prije nego je odveo Italiju do titule prvaka svijeta, kada je bio godinu stariji od Pellegrija.

"Ovo je ostvarenje sna. Jedan gol posvećujem navijačima, a drugi svom ocu", rekao je tinejdžer nakon posljednjeg zvižduka uz suze radosnice.

Njegov otac, Marco Pellegri, plakao je kao malo dijete na klupi dok je njegov sin slavio gol. Nekada davno, Marco je sanjao da zaigra za Genovu, ali nije bilo suđeno. Umjesto toga, ostao je u voljenom klubu u drugim administrativnim ulogama. Posljednih godina Pellegri senior je zadužen za Primaveru, dok je prošle sezone promovisan u tim menadžera i asistenta glavnom treneru Ivanu Juriću.

Veza između Marca i Pietra je vrlo jaka, a mlađi Pellegri je čak odabrao broj 64 - godina rođenja njegovog oca - na svom dresu. Pietru je koristilo i to što je porodica lično poznavala klupske legende, uključujući bivšeg kapitena Marca Rossija, ali definitivno nije bilo nepotizma što se tiče meteorskog uspona ovog mladića.

Pellegrija su uvijek smatrali vrlo blistavim talentom. Obično je igrao sa djecom koja su rođena 1999. te je pozvan da trenira sa prvim timom još 2015. od strane tadašnjeg trenera Gian Piera Gasperinija, koji je poznat kao trener koji redovno pruža šansu mladim i talentovanim igračima i od njih pravi vrhunske fudbalere.

Predsjednik Genove Enrico Preziosi bio je toliko uzbuđen da je bizarno konstatovao: "Imamo novog Messija, ali se nadamo da će on čvrsto ostati na zemlji."

Porediti klinca sa ponajboljim fudbalerom planete nije bila baš genijalna ideja, a tek praviti paralele sa Argentincem je bilo smiješno. Za razliku od Messija, Pellegri je visoki napadač koji dejstvuje prvenstveno u jedanaestercu. Još uvijek raste, zbog čega je njegova tačna visina i dalje nepoznata (od 1.85 do 1.95, zavisno od izvora). Igra odlično glavom, ali također ima spretan dodir. Zbog toga, prirodni Pellegrijev uzor nije Messi, već Zlatan Ibrahimović.

Njegov nadimak zapravo je "Zlatan", koji mu je dao najbolji prijatelj sa akademije, Eddy Salcedo. Napadač Genove kolumbijskih korijena je pola godine mlađi od Pellegrija i stilski je drugačiji od njega. Inače mu je uzor Neymar.

Inter iz Milana prošle godine čak je i pokušao kupiti ovu dvojicu u paketu. Iako transferi nisu bili daleko od realizacije, Preziosi je za njih tražio 60 miliona eura. U igru su ušli i Juventus te Milan. U septembru se činilo da će na San Siro, potom je izgledalo da mu je sudbina pridružiti se Staroj dami, ali je u konačnici Monaco zaprepastio Apenine i kompletirao posao za 25 miliona eura.

Tajming je bio pomalo čudan, jer Pellegri nije bio na naslovnicama posljednjih mjeseci. Kako je Jurić dobio otkaz u novembru, novi trener Davide Ballardini nije koristio mladića i okrenuo se iskusnijim igračima, iako ga je pohvalio: "Pellegri će izrasti u jednog od najboljih napadača Italije".

Možda bi bilo lakše to ostvariti u klubu u kojem se osjeća kao dio cjeline, ali je šansa da ode u Kneževinu bila previše dobra da se odbije.

"Ovo je dodatni dokaz da naš rad u posljednjim sezonama, rezultati i igrači koji su prošli kroz Monaco, privlači najveće talente evropskog fudbala", rekao je potpredsjednik Monaca Vadim Vasilyev.

Očigledno, Pellegri sanja da krene stopama Kyliana Mbappea, a sirovi potencijal je tu. Monaco je od nekadašnje (doduše, kratkotrajne) filozofije ogromnih ulaganja u najbolje fudbalere na tržištu postao ponajbolja evropska fabrika talenata. Kupuju mlade i nedokazane fudbalere i od njih vrlo brzo prave vrhunske igrače spremne ze prodaju najvećim klubovima.

Vrijeme je na Pellegrijevoj strani, kratka distanca između Genove i Monaca omogućit će redovne posjete njegovog oca, a mladi talenti generalno dobijaju više šanse da zablistaju u Ligue 1 nego u Seriji A. Ali je sada do Pellegrija da se dokaže...

(Besim TODOROVAC)

Učitaj još novosti