04. 02. 2018 - 14:00
Zasjenio Messija i Suareza: Osvojio i najveće skeptike te...
907
Shares
Zasjenio Messija i Suareza: Osvojio i najveće skeptike te dokazao da je najbolje Barcino pojačanje u zadnjoj deceniji

SAMUEL UMTITI

Zasjenio Messija i Suareza: Osvojio i najveće skeptike te dokazao da je najbolje Barcino pojačanje u zadnjoj deceniji

B. T.
04. 02. 2018 - 14:00
0
Shares

U ekipi koja više ne zna šta će sa silnim fudbalerima koji posjeduju visoke tehničke sposobnosti, old school stil odbrane Samuela Umtitija učinio je da se čak i navijači koje je teško zadovoljiti upitaju da li su dobili novog Carlesa Puyola.

Mladi Francuz briljira na Camp Nou još od svog prelaska iz Lyona, koji se sada smatra krađom od 25 miliona eura, a njegovo ime najviše se skandiralo kako se bližio kraj meča protiv Valencije u četvrtak navečer.

Johan Cruyff jednom je rekao da je igrati fudbal vrlo jednostavno, ali igrati jednostavan fudbal je najteža stvar koja postoji. Pa, sa samo 24 godine, Umtiti je već majstor ovog zanata.

Umtitija će te rijetko uhvatiti van pozicije, a njegov ogromni okvir je poput zida za napadače. To što Blaugrana rijetko prima golove ove sezone je testament njegove defanzivne vještine koliko i sjajnog Marc-Andre ter Stegena među stativama.

Njegov uspjeh također je nešto što odudara od tipične Barcelone u prethodnim sezonama. Klub se godinama mučio da pronađe igrača sa odgovarajućom mješavinom traženih atributa.

Tragali su dugo za fudbalerom koji bi igrao ili sa Puyolom ili sa Piqueom, kasnije samo sa Piqueom, ali Barca nikako nije uspjela pogoditi. Zbog toga se Javier Masherano, defanzivni vezni po vokaciji, morao za trajno preseliti u srce odbrane. Dmytro Chygrynskiy samo je jedno ime koje u trenutku pada na pamet.

Ponajviše zahvaljujući Umtitijevoj konzistenciji i nastupima na najvišoj razini Argentinac je izgubio mjesto u startnoj postavi te je u konačnici preselio u Kinu ovog januara.

Thomas Vermaelen, ruku na srce, odradio je sjajan posao u odsustvu Francuza i sigurno je uvjerio Ernestea Valverdea da ozbiljno računa na njega.

Za sada, ipak, Pique i Umtiti su tandem iz snova. Drugi je izabran za Lyonovog igrača godine u sezoni 2015/16, ispred Alexandrea Lacazettea, a lako je i vidjeti zašto.

Smiješno niska otkupna klauzula (60 miliona eura) stvorila je slične probleme sa Neymarom, ali srećom po Katalonce, Umtiti je sretan u Barceloni i klubu je dao svoju riječ da će potpisati novi ugovor.

Nagrada srazmjerno njegovom aktuelnom statusu sigurno će uslijediti, a ukoliko potpiše novi ugovor, očekuje se da će biti na četiri ili pet godina, Barcelona će u svojim redovima imati ponajboljeg mladog štopera u najboljim godinama svoje karijere.

To će se sigurno ispostaviti kao jedan od najboljih poslova koje će ikada uraditi.

Učitaj još novosti