08. 01. 2018 - 11:13
13 godina od iznenadnog odlaska jednog od začetnika bh. selekcije
907
Shares
13 godina od iznenadnog odlaska jednog od začetnika bh. selekcije

SUVAD KATANA

13 godina od iznenadnog odlaska jednog od začetnika bh. selekcije

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
08. 01. 2018 - 11:13
0
Shares

Trinaest godina od smrti nekadašnjeg reprezentativca BiH Suvada Katane navršava se danas. Bivši as s Grbavice, koji je u karijeri nastupao za nekoliko belgijskih klubova, te Adanaspor, preminuo je 8. januara 2005. godine, u 36. godini.

Katana je rođen je 6. aprila 1969. u mjestu Delijaš kod Trnova, a karijeru je započeo u Željezničaru, za koji je nastupao od 1987. do 1992. Ipak, vrhunac karijere doživio je u Belgiji, gdje je nastupao za Genk, Gent, Anderlecht i Lokeren, gdje je i okončao fudbalsku karijeru.

U međuvremenu sezonu je proveo i u Turskoj, u dresu Adanaspora. U toku agresije na našu zemlju, u Kaiserslauternu se okupila ekipa koja se nazivala “Humanitarne zvijezde Bosne i Hercegovine” kako bi odigrala humanitarnu utakmicu protiv Kaiserslauterna.

Ta se utakmica, odigrana u martu 1993. godine, danas naziva prvom utakmicom koju je reprezentacija Bosne i Hercegovine ikada odigrala. Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine u ovom historijskom susretu bio je legendarni Blaž Baka Slišković, a našu odbranu tada je predvodio upravo Katana.  

Preminuo je svom Sarajevu od posljedica srčanog udara, baš kad je namjeravao sa čelnicima Željezničara razgovarati o povratku u klub gdje je, kako svjedoče njegovi najbliži, htio trenirati djecu. Nažalost, to mu je ostala neispunjena želja, a ukopan je 10. januara. Bila je to dženaza za pamćenje. Mnogi su došli ispratiti istinskog sportistu, a nadasve čovjeka koji je stvarao bh. reprezentaciju. Suvade, neka ti je lahka zemlja bosanska!

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Učitaj još novosti