05. 01. 2018 - 19:04
Zidane više nema izgovor: Došao je kraj Ronaldove ere, a ovaj...
907
Shares
Zidane više nema izgovor: Došao je kraj Ronaldove ere, a ovaj genije sa loptom mora postati novi lider Reala

MAĐIONIČAR ISCO

Zidane više nema izgovor: Došao je kraj Ronaldove ere, a ovaj genije sa loptom mora postati novi lider Reala

Besim TODOROVAC
05. 01. 2018 - 19:04
0
Shares

Dovoljno dana prošlo je od El Clasica da u Real Madridu procijene situaciju i skovaju plan kako da se vrate u vrhu nakon očajnog završetka 2017. godine.

Ovakav osjećaj razočaranja čini se kao nešto neprirodno za ekipu koja je završila 2017. sa pet trofeja u vitrini. Ipak, Real se našao u potrebi za podmlađivanjem. Jedan igrač mora biti u središtu ovog procesa.

Isco je bez sumnje najbolji igrač Reala u 2017. Iako je Cristiano Ronaldo osvojio petu Zlatnu loptu nakon zaista sjajnih individualnih nastupa u kasnijoj fazi šampionske Lige prvaka, Isco je igrao konstantno dobro tokom cijele godine. Zbog toga je okrutno da on završava godinu tamo gdje ju je i počeo: na klupi, na margini.

U El Clasicu bio je žrtva odluke Zinedinea Zidanea, ispostavit će se nespretne, koji je odabrao Matea Kovačića u veznom redu kako bi markirao Lionela Messija.

Isco koristi slobodu svoje uloge u veznom redu za ofanzivu. Prima loptu u uskom prostoru i kreira akcije sa genijalnim dodirom. Suprotno tome, Zidane je naredio Kovačiću da koristi slobodu u timskoj strukturi da zatvara Sergija Busquetsa i, posebno u drugom poluvremenu, Messija. Gdje je Messi kretao, Kovačić je pratio.

Zidane obično vjeruje svojim igračima da će pronaći sopstvena rješenja, tako da ova odluka da se iz proaktivnog pristupa okrene reaktivnom spada u vrlo rijetke. Nije upalila, najviše jer je Messi inteligentan igrač. On prepoznaje kada može izmanipulirati protivnikovu pažnju i pretvoriti je u prednost svoje ekipe. Uradio je to i protiv Girone kada je Pablo Maffeo igrao Kovačićevu ulogu.

Barcelona je također iskoristila prednost situacije i protiv Reala, posebno kod prvog gola. Busquets se odhrvao Kroosu, dodao do Rakitića, koji je u ravni sa Hrvatom, a Kovačić između njih. Argentinac se okrenuo desno znajući da će ga Kovačić pratiti. Ili ako ništa, da će oklijevati. Upalilo je. Rakitić se sjurio kroz vezni red, a Suarez je završio akciju.

Isco je ovo posmatrao iz drugog reda sjedišta na klupi. Nije čak ni ušao kao zamjena, jer je crveni karton Danija Carvajal natjerao Zidanea da se posveti odbrani. Pričalo se da je Isco odbio da se zagrijava nakon 60 minuta, što je igrač oštro demantovao. "Moja dva saigrača su bila spremna da uđu. Od kada imamo četiri izmjene?", odbrusio je na Twitteru.

Bio je mnogo vedriji posljednji put kada je dospio do naslovnica sa klupe, protiv Granade 6. maja, kada je Real slavio sa 4-0.

"Konobaru! Coca-Colu, molim vas!", dobacio je Isco Granadinom menadžeru Tonyju Adamsu, koji je nosio popularni prsluk ispod odijela. Modrić i Kroos bili su pored Isca. Klupa je bila poželjna pozicija u Granadi u meču koji je igran između dva susreta Lige prvaka protiv Atletico Madrida. Mjesto na klupi u Granadi značilo je mesto na terenu za veliki meč.

Nije da je Isco odbačen. Ali je i dalje zamjenjiv kod Zidanea. To je pomalo i posljedica njegove pozicije i stila. Prirodno je za menadžera da žrtvuje talentovanog plejmejkera kada traži čvrstinu. No, ovo je i posljedica i Zidaneove nepokolebljive vjere u pojedine igrače bez obzira na formu. Karim Benzema je jedan primjer, dok Luka Modrić i Toni Kroos također imaju zacementirano mjesto u ekipi.

U 2018., Isco mora postati čovjek bez kojeg Zidane ne može živjeti. 

(Besim TODOROVAC)

Učitaj još novosti