03. 01. 2018 - 11:50
Svjetska je klasa, ali ga i dalje podcjenjuju: Pobjegao iz...
907
Shares
Svjetska je klasa, ali ga i dalje podcjenjuju: Pobjegao iz ralja pakla i stigao do naslovnica engleske štampe

ROBERTO FIRMINO

Svjetska je klasa, ali ga i dalje podcjenjuju: Pobjegao iz ralja pakla i stigao do naslovnica engleske štampe

Besim TODOROVAC
03. 01. 2018 - 11:50
0
Shares

Svi hvale briljantnost Philippea Coutinha, njegovu lepršavost i vještinu kojom mijenja tok utakmice u treptaju oka. Pišu se epovi o razarajućoj brzini i nemilosrdnosti Sadija Manea i, posebno, Mohameda Salaha, koji lete po stranama i zadaju protivničkim bekovima sve vrste problema.

Ali, ovo nije tekst o njima. Ovo je tekst o čovjeku koji ih sve spaja. Roberto, sada popularno Bobby Firmino neobičan je tip fudbalera, svjetska klasa koja se uporno podcjenjuje.

Bobby je nekako iskopao put od rodnog, paklenog Maceija do svetog Anfielda. Maceio, milionski grad na istočnoj obali Brazila, poznat je po predivnim pješčanim plažama, bogatom kulturnom životu i po nestvarno visokom broju ubistava. Nalazi se na petom mjestu na svijetu po broju ubistava na 100.000 stanovnika, na sreću, Firmino nije bio jedan od onih 900, koji svake godine stradaju na uzavreloj obali Atlantika.

Nakon što je postigao drugi gol na susretu koji je garantirao još pogodaka, većina napadača bi negodovala i bahato odlazila ka aut-liniji nakon što je menadžer odlučio da napravi izmjenu. Međutim, Firmino je bio nasmijan od uha do uha, a njegove blistave zube niko nije mogao da ne primijeti. On je upravo osigurao sva tri boda Liverpoolu protiv Swanseaja sa dva pogotka u drugom poluvremenu i tako razriješio dileme oko pobjednika. Time je omogućio Jurgenu Kloppu da odmori ključne igrače, a on je bez sumnje takav.

Iza smiješka, međutim, bio je nagovještaj grimase. Firmino je unikatan lik baš kao što je i fudbaler, a nema mnogo igrača koji mogu napraviti osmijeh razočaranja, ali je on za sekundu uspio, prije nego se široko zahvalio publici na Anfieldu.

Gol koji je upravo postigao, a koji mu je servirao Salah, bio je njegov deveti u Premier ligi ove sezone, a 16. u svim takmičenjima. Da je ostao na terenu, gotovo sigurno bi kompletirao hat-trick i stigao do dvocifrene cifre u ligi prije kraja 2017. No, Firminova igra se ne zasniva na individualnim priznanjima, a u prošlosti je to više išlo na njegovu ličnu štetu, nego u korist tima.

U nekim krugovima Firmino se i dalje ne smatra napadačem. Termin 'lažna devetka' ponekad se pogrešno koristi da ga se opiše, dok ga se često smatra i ofanzivnim veznjakom koji popunjava rupu dok se 'pravi' napadač ne dovede.

"Firmino je za mene ofanzivni vezista", rekao je BBC-ev Jermain Jenas. "U vrhu napada oni nemaju Torresa, Rusha, Aldridgea, Fowlera ili Owena".

Sa ovim se slaže i većina stručnjaka i navijača, ali ovi primjeri igrača ne bi mogli ispunjavati zadaću čuvenog gegen-pressinga, što je jedno od najjačih Kloppovih oružja, iako se odvija bez lopte.

"U drugom poluvremenu smo bili bolji. Mislim da su prva tri gola postignuta iz presinga, a to je dobro", rekao je Klopp.

Prvi pogodak je stigao nakon Firminovog presinga na sredini terena i otimanja lopte od Ayewa, prije nego je uposlio Salaha, koji je dodao do Coutinha, a ostalo je magija. Firmino je bez sumnje najbolji igrač ekipe u ovakvim situacijama, a njegova inteligentna kretnja u odbrani se replicira i u ofanzivi.

Iskoristio je ubačaj Coutinha zahvaljujući sjajnoj kretnji iza leđa defanzivne linije Swanseaja, prije nego je demonstrirao da ima i tehniku pored marljivog rada i kretnje volejem pored Fabianskog. Drugi pogodak je opet u maniru iskusnih lovaca. Pratio je Salahov trk, postavio se na pravu poziciju daleko od defanzivaca i znalo se da će pospremiti loptu u mrežu ukoliko mu saigrač asistira, što se i desilo.

Upravo zbog ove sposobnosti da se uvijek nađe na pravom mjestu u pravom trenutku, uz nevjerovatno zalaganje kada ekipa ima loptu ili ne, Firmino je kompletan napadač, ne samo lažna devetka, defanzivni napadač ili ofanzivni vezista koji odrađuje posao naprijed. Može služiti i kao meta u špicu kada hoće, koristeći snagu i genijalan dodir da drži loptu u svakoj situaciji.

Firmino je znao da ima potencijal za veliku sezonu. U junu je saznao da je dres sa brojem 9 slobodan te je upitao za promjenu, što je omogućilo Salahu da uzme broj 11. Firmino je bio svjestan i historije. To je poseban broj, koji se povezuje sa velikanima poput Rusha, Fowlera, pa i Torresa. Ali je broj i uklet - tu su neuspjele avanture El-Hadji Dioufa, Iaga Aspasa, Andyja Carrolla i Djibrila Cissea.

Dres sa tim brojem, ukratko, daje sliku kakav život u Liverpoolu može biti. Ili ćete iskoristi šansu i postati heroj, ili ćete biti zakopani pod pritiskom očekivanja, nesposobni da ispunite standarde prošlosti. Već sada nema dileme kojoj kategoriji Firmino pripada.

Redsima u ovom trenutku ne treba klasični napadač, a ukoliko bi došao, on bi se morao prilagoditi Firminu, jer ekipa ne može priuštiti da izgubi ono što on donosi. U Salahu su možda upravo pronašli takvog igrača, iako je i on još jedan napadač koji se ne smatra napadačem zbog neobičnog načina na koji igra ulogu desnog krila.

Na kraju krajeva, Firmino sada ima i brojke iza sebe da ušutka sve glasine o novom napadaču, a učestvuje u golu svakih 90 minuta ove sezone. Ovo je zahvaljujući osam asistencija pored onih golova u svim takmičenjima, a ima i šest golova u šest mečeva u Ligi prvaka, čime je rame uz rame sa najboljim u Evropi.

Istini za volju, napadačke uloge se mijenjaju i evoluiraju kako bi se prilagodile modernim fudbalskim metodama i taktici, a Firmino, zajedno sa sunarodnjakom Gabrielom Jesusom i Tottenhamovim Son Heung-minom, primjer je igrača u ovoj posljednjoj evoluciji. Nije slučajnost da njihovi timovi, i saigrači, imaju ogromnu korist od njihovog prisustva.

Dok god je u klubu, Firmino će se smatrati jednim od najoriginalnijih i najvažnijih dijelova napadačke mašine Liverpoola. Čak i da klub pronađe druge igrače koji izvjesne aspekte u centru napada rade boljeg od 26-godišnjaka, sigurno da neće pronaći još jednog igrača koji ih sve odjednom radi podjednako dobro kao Firmino.

(Besim TODOROVAC)                                                                                                           

Učitaj još novosti