08. 11. 2017 - 12:10
Zbog njega je fudbal postao kul: Izmislio je novu poziciju,...
907
Shares
Zbog njega je fudbal postao kul: Izmislio je novu poziciju, igrao je ležerno i možda je jedini kojeg baš svi vole

NO PIRLO, NO PARTY

Zbog njega je fudbal postao kul: Izmislio je novu poziciju, igrao je ležerno i možda je jedini kojeg baš svi vole

Besim TODOROVAC
08. 11. 2017 - 12:10
0
Shares

Andrea Pirlo se povukao, a njegova odluka da napusti sport kada je New York City eliminisan iz play-offa MLS-a dovela je do brojnih članaka i prisjećanja o majstorijama "najkul lika u fudbalu". Tokom prethodnih deset godina bilo je nemoguće ignorirati ga. Čovjeka koji je po mnogima najbolji veznjak svoje generacije, a njegovo ime je sinonim za poziciju koju je igrao na terenu.

Priča o tome kako je, nakon što je rani dio karijere proveo kao desetka, prebačen na "Pirlovu poziciju", odnosno postao duboki plejmejker ispričana je bezbroj puta. Pojava Roberta Baggija natjerala je trenera Brescije Carla Mazzonea da ga prebaci nazad, gdje je magično igrao tokom boravka u Milanu, Juventusu i reprezentaciji Italije.

Na toj poziciji je osvojio Svjetsko prvenstvo, dvije Lige prvaka i šest titula Serije A, a sve dok je igrao sa nonšalantnom, gracioznom lakoćom koja je dovela do brojnih memea, majica i čak kampanjom na društvenih mrežama pod nazivom #PirloNijeImpresioniran. Skriven iza svoje bezgrešne kose i besprijekorne brade je čovjek iz Flera koji nikada nije izgledao razbacano na terenu, uvijek u mogućnosti da pronađe vrijeme i prostor koji mu je trebao za njegovu magiju.

A to je zaista bila magija. Laserski precizne pasove je slao uz pomoć svoje desne noge, koji su savršeno slijetali na put njihovim namjeravanim primateljima. Zahvaljujući njemu su Baggio i Pippo Inzaghi ostali sjajni strijelci i pri zalasku svojih karijera, dok je i manjim imenima poput Matrija i Lichtsteinera pomogao da dospiju na naslovnice, što bi bilo nemoguće bez njegove intervencije.

Vjerovatno ništa ne predstavlja bolju metaforu za njegovu karijeru od treninga pred finale Lige prvaka 2015. Ekipa se podijelila na dva tima, jedni su nosili crne markere, a drugi zelene dok su igrali meč bez golmana u zatvorenom dijelu Juventusovog stadiona. U sredini ovog brzog duela je stajao Pirlo, jedini čovjek u zelenom i jedini kojem su igrači obje ekipe mogli dodati loptu. Slogan "Budi miran i dodaj Pirlu" je zaživio i u stvarnom životu.

Od Fabija Grossa je napravio heroja nacije sa jednim odvažnim pasom bez gledanja na SP 2006., a potom je Joea Harta učinio smiješnim sa panenkom na Euru 2012. Prekidi su uvijek bili njegova specijalnost.

Neko vrijeme su on i njegovi zastupnici kultivisali brend Pirlo kao nešto što predstavlja briljantnost bez truda, ali je Pirlo neumorno radio kako bi bio što efikasniji. Sate i sate je provodio na treninzima učeći kako pronaći prostor na meču poplavljenom većim, bržim i jačim protivnicima, a još više razvijajući tu preciznost, njegov zaštitni znak, kako u dodavanjima, tako i u slobodnim udarcima.

Da, Pirlo je izgledao kao da mu nije stalo. Da, opisao je zagrijavanja prije meča kao "masturbaciju za fitness trenere" u svojoj autobiografiji, ali ovo je čovjek koji nikada nije prestajao da poboljšava sebe. Napustio je Milan za Juventus "u potrazi za novim izazovom" te je naredne četiri godine proveo demonstrirajući kako su ga "rossoneri" loše procijenili.

"Kada mi je Andrea rekao da dolazi kod nas, prva stvar koja mi je pala napamet bila je: 'Bog postoji'", rekao je kapiten Juventusa Gigi Buffon u intervjuu iz 2014. "Igrač njegovog nivoa i sposobnosti, da ne govorimo što je bio slobodan... Mislim da je ovo pojačanje stoljeća!" Uistinu, teško se raspravljati sa ovom procjenom, i mada je Pirlo očito bio u padu u vrijeme kada je otišao u MLS, navijači Stare dame znaju kako je instrumentalan on bio u njihovom povratku u vrh Serije A i Lige prvaka.

Ipak, i dalje je voljena figura i u Milanu. Njihovi navijači znaju da je zaista bio poseban, fudbaler koji se rađa jednom u generaciji. Možda ga je Gennaro Gattuso najbolje opisao kada je rekao sljedeće: "Gledao sam ga i zapitao se: Pa da li se ja uopće mogu smatrati fudbalerom?" 

Ali sada je otišao, čovjek koji je inspirisao frazu "No Pirlo, no party". Svjetski fudbal je siromašniji, ali kada se njegova priča ponovo ispriča u nadolazećim godinama, za nadati se da će se ljudi sjećati koliko marljivo je radio da ova igra izgleda tako kul. Zabava je konačno završena. 

(Besim TODOROVAC)

Učitaj još novosti