18. 12. 2017 - 16:50
Nevjerovatni kiksevi Dinamove struke: U Maksimiru su mogli...
907
Shares
Nevjerovatni kiksevi Dinamove struke: U Maksimiru su mogli igrati Keita Balde, Saul Niguez, Lucas Hernandez…

SPORTSKE NOVOSTI

Nevjerovatni kiksevi Dinamove struke: U Maksimiru su mogli igrati Keita Balde, Saul Niguez, Lucas Hernandez…

18. 12. 2017 - 16:50
0
Shares

Ubrzo kreće zimski prijelazni rok. Dok Rijeka nastavlja s egzodusom igrača, situacija nije puno bolja ni u zagrebačkom Dinamu. Iz Maksimirske 128 najavljeni su izlazni transferi Filipa Benkovića, Angela Henriqueza, Ante Ćorića, Domagoja Antolića i bh. reprezentativca Armina Hodžića.

Prvi na odlasku je čini se Henriquez koji ima direktnu i prihvatljivu ponudu meksičkog Atlasa, no uprava Dinama nije pretjerano zadovoljna cifrom koju Meksikanci nude. Kako god, u Maksimiru bi ove zime trebalo biti prometnije nego inače. Osim odlazaka prvotimaca, Plavi će se htjeti pojačati kako bi se adekvatno pripremili za kvalifikacije za Ligu prvaka.

No, koliko je Dinamova uprava „uspješna“ u dovođenju igrača dokazuje popis igrača koje je Dinamova struka dovela u posljednje tri sezone krenuvši od aktuelne: Tongo Doumbia (800 hiljada eura), Jan Lecjaks (300 hiljada), Amir Rrahmani (1,6 miliona), Marko Lešković (1,5 miliona), Marcos Guilherme (1,5 miliona), Ante Majstorović (500 hiljada), Ali Karimi (360 hiljada), Sammir (besplatno, uz platu od 1,77 miliona eura za polusezonu), Marko Rog (5 miliona), Petar Stojanović (2 miliona), Angelo Henriquez (1,67 miliona).

Ukupno 17 miliona eura, s time da su se jedino Rog (5 miliona) i djelomično Henriquez (1,67) pokazali kao isplative investicije.

U intervjuu za "Sportske novosti" nogometni menadžer Andy Bara tvrdi kako je kroz povijest Dinamu nudio neke sjajne igrače od kojih je maksimirska struka odustala, a danas vijede više od 10 miliona eura i jedni su od najtraženijih igrača Evrope.

Tako je u septembru 2013. Dinamu bio ponuđen Ivan Alejo, igrač Eibara koji prema Transfermarktu košta 15 miliona eura, a toliko za njega nudi i Sevilla.

„Sve je bilo dogovoreno, ali kada smo došli na završni sastanak u Maksimir, reki su nam da je procijenjeno da Alejo, koji je tada igrao za mladu momčad Atletico Madrida, ipak nije igrač za Dinamo“, tvrdi Bara.

Dinamu su u to vrijeme bili ponuđeni igrači poput Keite Baldea, današnjeg igrača Monaca koji prema Transfermarktu vrijedi 25 miliona i mladi stoper Atletica Lucas Hernandez čija se vrijednost procjenjuje na 15 miliona. Također, Dinamo je mogao dovesti Saula Nigueza, sjajnog igrača Madriđana koji vrijedi 40 miliona eura!

„Oni su tada bili mladi igrači, a priča je bila ista kao i s Danijem Olmom. Objasnio sam tim klincima da će prije šansu dobiti u Dinamu nego u nekom drugom klubu. No, od svih, uzet je samo Dani Olmo koji je tada rekao 'Baš me briga što tko misli, pustite skauting, neka dođe taj Olmo'. I tada smo Božo Slišković i ja doveli Olma u Dinamo koji ga je platio samo 200 tisuća eura!“, rekao je Bara za SN.

Učitaj još novosti