09. 12. 2017 - 10:27
O ,,svetom gralu'' bi se film mogao snimiti: Original je...
907
Shares
O ,,svetom gralu'' bi se film mogao snimiti: Original je ukraden u spektakularnoj pljački, od tada vrijede nova pravila

KRATKI HISTORIJAT

O ,,svetom gralu'' bi se film mogao snimiti: Original je ukraden u spektakularnoj pljački, od tada vrijede nova pravila

09. 12. 2017 - 10:27
0
Shares

“Svetim gralom” visok 36,8 centimetara predstavlja kip grčke boginje Nike od 18-karatnog zlata.

Trofej se dodjeljuje osvajačima Svjetskog prvenstva i originalni trofej je sve do 1970. prošao kroz vitrine osvajača Mundijača. Brazil je 1970. godine, nakon trećeg osvajanja svjetskog prvenstva, dobio u trajno vlasništvo ovaj trofej.

U noći s 19. na 20. decembra 1983. godine lopovi su svladali zaštitara koji je čuvao prostorije brazilskog nogometnog saveza i iz vitrine odnijeli trofej. U teoriji je pokal bio odlično osiguran, zaštićen neprobojnim staklom, ali u praksi se ta razina zaštite pokazala manjkavom jer provalnici nisu gubili vrijeme pokušavajući je razbiti, već su policu jednostavno odnijeli sa sobom. Iduće jutro nacija je bila osramoćena, a tadašnji predsjednik brazilskog nogometnog saveza Giulite Coutinho podigao je na noge cijeli Brazil. Bezuspješno. Savršeno isplanirana pljačka nije ostavila mogućnost da se krivci pronađu i od tada je FIFA uvela nova pravila.

Trofej je prošao mnogo traumi i prije Brazila. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata našao u Italiji koja ga je osvojila na posljednjem predratnom SP-u 1938. godine. Tadašnji potpredsjednik Fife Talijan Ottorino Barassi pokupio ga je pred Nijemcima iz rimske banke, u čijem je sefu bio držan, i sakrio ga u svoju kuću. Nijemci su osvojili SP 1954. godine, ali pehar koji su donijeli na prvenstvo u Švedskoj 1958. bio je pet centimetara viši i s nešto drukčijim postoljem. Pojavile su se priče da je riječ o replici, ali takvo što nikada nije potvrđeno.

Svjetsko prvenstvo 1966. održano u Engleskoj donijelo je novu avanturu za pokal. Tri mjeseca prije početka turnira bio je izložen u Westminster Central Hallu. Kasnije su dvojica policajaca zatekla razbijena vrata staklene vitrine u kojoj se nalazio, a u njoj nije bilo pokala!? Englezi su to doživjeli kao nacionalnu sramotu, Scotland Yard bio je pod uzbunom, a istodobno je u tajnosti draguljaru Georgeu Birdu naloženo da izradi repliku.

Nekoliko dana nakon nestanka pokala na adresu nogometnog saveza Engleske stigao je zahtjev za otkupninu. Lopov koji se predstavio kao “Jackson” tražio je 15.000 funti. “Za mene to je samo komad zlata. Ako ne dobijem odgovor do četvrtka ili petka, računam da će trofej biti spreman za lonac”, naveo je kradljivac u pismu. Tadašnji predsjednik FA Joe Mears pristao je na zahtjeve, ali i o svemu obavijestio policiju kako bi kradljivac pao na djelu.

Novi trofej nakon 1970. godine nalazi se u vitrinama FIFA-e, koja ga ljubomorno čuva i izlaže osvajaču samo na ceremoniji dodjele, dok ga kasnije zamijeni sa replikom trofeja, koja ostaje kao pečat osvajanja prvenstva.

Učitaj još novosti