06. 10. 2017 - 14:51
Kakav Milan, kakav PSG: Ovaj klub je napravio najbolji projekt...
907
Shares
Kakav Milan, kakav PSG: Ovaj klub je napravio najbolji projekt u Evropi i rezultati su već sada vidljivi

SPALLETTIJEV INTER

Kakav Milan, kakav PSG: Ovaj klub je napravio najbolji projekt u Evropi i rezultati su već sada vidljivi

Besim TODOROVAC
06. 10. 2017 - 14:51
0
Shares

Luciano Spalletti bio je optimističan nakon što je njegov Inter pobijedio Benevento u gostima u nedjelju poslijepodne. Njegova retorika poslije meča bazirala se na činjenici kako Inter nije imao lakih utakmica do sada te da njegovi igrači mogu biti ponosni. Na mnogo načina je u pravu. Njegov tim je na drugom mjestu na tabeli, a mada su imali svojih trenutaka genijalnosti, također su pravili i greške. Ovo je proces gdje njegov tim raste, a on brzo nalazi rješenja za probleme. Pragmatična ekipa se još uvijek uigrava, ali i pobjeđuje dok to radi.

Start sezone je bio skoro savršen ako pogledate rezultate, samo jedan remi na gostovanju kod Bologne kvari savršenu sliku na papiru, ali igra nije uvijek bila na nivou na kojem su željeli. Bilo je i drugih problema, mnogo se govorilo o rupi na mjestu trequartiste, zamjeni za Icardija ako se ovaj povrijedi, kao i zamjenama za krila i stopere. Sve su ovo problemi koje treba adresirati. Kako poeni rastu iz kolo u kolo, međutim, navijači i odbor su sretni, pogotovo jer Spalletti polako rješava svaki od gorućih problema.

Marcelo Brozović možda je odgovor na jednu od tih dilema jer su njegov nastup i dva pogotka kod Beneventa ponudili alternativu za briljantnog, ali nedosljednog Joao Marija. Pozicija trequartiste je ključna za prednju trojku te je protok lopte od strane ovog čovjeka integralan za trenerovu strategiju. Hrvat je pokazao da je četvrta opasnost za protivnike u ovoj formaciji, ali će redovito dobra igra biti od velikog značaja.

Istina je da se tempo igre usporio u prethodnim sedmicama, ali je ovo možda s razlogom. Inter je pokušavao sa ovom strategijom protiv Rome i Bologne. Prvi meč su dobili, ali dosta sretno, a u drugom su trkački pregaženi. Spallettija odluka da uspori bila je svjestan pokušaj da omogući svojim igračima sigurnost sa loptom te da kolektivno budu više staloženiji. Ovo možda malo kvari samu igru, ali im omogućava da igraju u svom tempu.

Ovaj Inter se ne razlikuje mnogo od Napolija kada je u klub tek stigao Maurizio Sarri. Bio je zahvalan što posjeduje snažan napadački arsenal, ali je nastojao da ih organizira na sličan način kao nekada Empoli. Tek kasnije je pustio da budu odvažniji, mada ih je jednom pustio da odu predaleko i zaborave svoje osnove, no onda je ponovo uveo red nakon odlaska Gonzala Higuaina u Juventus. Sarri je tada od svog tima tražio da postižu golove sa svih dijelova terena kako nikada više ne bi postali ovisni o jednom čovjeku. Ostalo je, kako kažu, historija, a Dries Mertens je možda i kulminacija ovog utilitarističkog pristupa. Čak i bez svog novog slučajnog napadača oni pronalaze put do mreže.

Nema sumnje da i Spalletti želi da njegova ekipa igra slobodno, elegantno i agresivno, ali za ovo treba vremena. Prvo želi da njegovi izabranici igraju kao tim, da ne gube, brane se i napadaju zajedno, a to upravo i gledamo ovih dana. Da li to dolazi sa cijenom? Da li to znači da će ovaj Inter biti manje tečan, sporiji i grublji? Da, znači upravo to. No, trijumfi i bodovi donose samopouzdanje, a to stvara osjećaj zajedništva što znači kako će klub i igrači uskoro biti usko povezani i kroz pobjede, ali i nevolje.

Na individualnom nivou, „nerazzurri“ se najviše oslanjaju na Perišića i Icardija, koji sami mogu odlučiti utakmice. Ovaj drugi uživa u svom najboljem startu jedne sezone Serije A. U veznom redu, već pomenuti Joao Mario je itekako raspoložen sa tri asistencije u prvih šest kola. Borja Valero donio je prijeko potrebnu stabilnost, dok je Matias Vecino solidna alternativa sa klupe. Milan Škriniar pokazao se genijalnim pojačanjem u zadnjoj liniji. Zabio je i presudni gol kod Crotonea. Samir Handanović i dalje je na svom nivou iako je već u 34. godini života i sigurno je zaslužio novi, vjerovatni i posljednji ugovor sa klubom.

Inter će bez sumnje nakon jedne sezone pod vodstvom Spallettija izgledati potpuno drugačije. Napolijeva tranzicija kod Sarrija je samo jedan primjer. Tu je i Roma sa Eusebijom di Francescom, još jedan tim koji prolazi kroz sličan period. U čuvenom meču Derby Della Madonnina nakon reprezentativne pauze Inter će imati svoju šansu protiv Milana jer su i oni u ranoj fazi još jednog dugog projekta, ali će protiv Napolija morati biti čvrsti. Za navijače „nerazzurra“ stil igre ne bi trebao biti u fokusu trenutno, u fokusu treba biti samo ogromnih 19 osvojenih bodova na startu sezone.

(Besim TODOROVAC)

Učitaj još novosti