24. 10. 2017 - 19:11
Noć upisana zlatnim slovima u historiju: Kako je Rijeka...
907
Shares
Noć upisana zlatnim slovima u historiju: Kako je Rijeka savladala veliki Real

RIJEKA - REAL

Noć upisana zlatnim slovima u historiju: Kako je Rijeka savladala veliki Real

24. 10. 2017 - 19:11
0
Shares

NA DANAŠNJI dan, prije 33 godine, pod stijenama Kantride ostvarena je jedna od najvećih pobjeda u historiji Rijeke. 24. oktobra 1984. na Kvarner je stigao Real Madrid, najtrofejniji klub na svijetu u okviru 1/16 finala Kupa UEFA-e. I napustio Rijeku s tri pogotka u mreži (3:1).
 
Real je tada imao strašnu ekipu. Za Kraljeve su igrali slavni Camacho, bili su tu Chendo i Gallego, pa čuveni Nijemac Stielike, a prva zvijezda bio je legendarni napadač Emilio Butragueno. Nevjerojatno jaka ekipa, no hrabra ekipa Rijeke nije se prepala moćnog rivala.

Večer je prekrasnim pogotkom s 15-ak metara otvorio Adriano Fegic u 30. minuti. Deset minuta kasnije, današnji sportski direktor Rijeke, Srećko Juričić, uputio je s otprilike sredine terena svijeću prema gostujućem kaznenom prostoru.
 
Danko Matrljan oslobodio se pratnje legendarnog njemačkog stopera Urlicha Stielikea, primio loptu prsima, a onda udarcem desnicom iz okreta poslao loptu u gornji lijevi ugao španjolskog vratara Miguela Angela koji se uzalud ispružio.
 
"Teško je opisati radost gledaoca ovdje na stadionu, koji ne sjede već su na nogama. Pozdravljaju svoju Rijeku koja igra sjajno i pošteno se odupire uglednom klubu kao što je Real", bile su riječi u prijenosu pokojnog Borisa Mutića, legendarnog TV komentatora, koji je prenosio utakmicu.

Tačku na "i" velike riječke noći stavio je Fegic u 58. minuti sjajnim pogotkom iz daljine koji je prošao kroz ruke golmana Reala.
 
Bila je to noć nakon koje je bilo odmah jasno da će biti upisana zlatnim slovima u historiju riječkog nogometa. Ne samo zbog sjajnog uspjeha na terenu, već i nevjerojatne simbioze više od dvadeset hiljada navijača koji su riječke fudbalere nosili na krilima sjajnog navijanja.
 
Španjolska ekipa na kraju je u završnici smanjila na 1:3, a u uzvratu je prošla dalje slavivši 3:0 u utakmici u kojoj su isključena čak tri nogometaša Rijeke! Rijeka nije prošla dalje, ali noć na Kantridi 24. oktobra 1984. ostala je zauvijek upisana zlatnim slovima u klupsku historiju.
 
Za Rijeku su igrali: Mauro Ravnich, Nebojša Malbaša, Boris Tičić, Srećko Juričić, Miloš Hrstić, Borče Sredojević, Nenad Gračan, Adriano Fegic, Dragan Stevanović, Danko Matrljan, Damir Desnica, a u igru su još ušli Davor Radmanović i Nikica Milenković.

znaslidajebilabolja

Učitaj još novosti