03. 10. 2017 - 18:32
On pravi razliku: Dolazak koji je prošao neprimijećeno, ali je...
907
Shares
On pravi razliku: Dolazak koji je prošao neprimijećeno, ali je već sada možda i najbolje Guardiolino pojačanje u historiji

EDERSON

On pravi razliku: Dolazak koji je prošao neprimijećeno, ali je već sada možda i najbolje Guardiolino pojačanje u historiji

Besim TODOROVAC
03. 10. 2017 - 18:32
0
Shares

Tokom prve sezone Pepa Guardiole u Manchester Cityju jedan od najvećih problema na terenu bio je među stativama jer se Claudio Bravo nikako nije mogao naviknuti na Premier ligu. Bivši golman Barcelone je doveden da zamijeni Engleza Joea Harta, ali je napravio previše jednostavnih grešaka i nije mogao ispuniti Pepova očekivanja vezana za stil igre.

Kada se sagledaju nastupi Brava u prošloj sezoni i način na koji Man. City često nije uspio sačuvati mrežu zbog njegovih grešaka ili nedostatka odlučnosti, dolazi se do zaključka da je golmanska pozicija bila najslabija karika u inače gotovo savršenom timu.

Ovog ljeta Guardiola je odlučio da pokuša "građane" pretvoriti u neprobojnu jedinicu pa je doveo još novih lica, a jedno od njih je i golman Ederson, koji je stigao iz Benfice za 35 miliona funti. Kada je Brazilac potpisao za pozamašnu svotu novca, bilo je, naravno, onih koji su se pitali kako će se on prilagoditi tranziciji između portugalske lige i Premier lige. Iako je 23-godišnjak bio jedan od ključnih igrača za osvajanje duple krune prošle sezone, ovaj prelazak je značio i da će se od sada suočavati sa potpuno drugačijim protivnicima. 

Međutim, brzo je počeo razbijati sve sumnje da će mu trebati vremena da se prilagodi tempu igre. Izgledao je dosta uvjerljivo na debiju protiv Brightona. Možda nije bilo toliko udaraca prema golu, ali je Ederson odradio korektan posao u organizaciji svoje odbrane, kao i prekidanju kornera i dugih lopti suparničke ekipe. Iako je primio dva gola u mečevima protiv Evertona i Bournemoutha, oba su bila fantastična, a uspio je skupiti i nekoliko nevjerovatnih odbrana i tako spriječiti protivnike da postignu još koji pogodak.

Ključni uslov koji je Ederson morao ispuniti kada ga je Guardiola doveo na Etihad bila je vještina da brzo prepozna igrače u najboljim ofanzivnim pozicijama i tako pomogne da se ubrza tranzicija između napada i odbrane. To je osobina koju je Brazilac brzo počeo demonstrirati, ne štedeći vrijeme da precizno upošljava kolege, kao što je dokazao u toku meča sa Liverpoolom, dok ga nije povrijedio Sadio Mane.

Nakon te manje povrede, vratio se nekoliko dana kasnije i ponovo je bio smiren između stativa te je pomogao Cityju da prvi put sačuva mrežu netaknutom u Ligi prvaka u prethodnih godinu dana. Bit će neminovno utakmica gdje će Edersonu od koristi biti potpuna dominacija njegovih saigrača u napadu, što će limitirati njegovu količinu posla na golu, kao protiv Watforda i Crystal Palacea.

Pobjeda nad Shakhtarom bila je potpuni kontrast i daleko bolji primjer kako Ederson zna zaustavljati udarce, jer je imao nekoliko ključnih odbrana i tako ostavio goste bez pogotka. Postavljanje čvrstog temelja i onemogućavanje protivnika da izlazi naprijed bila je ključna komponenta Cityja u još jednoj pobjedi u Ligi prvaka. 

Imao je važnih odbrana protiv Chelseaja na Stamford Bridgeu, ali jednako bitno je dominirao šesnaestercom kada god je Chelsea igrao na centaršuteve. Osim savršene distribucije, bio je hrabar u izlasku sa gol-linije sa hladnokrvnim intervencijama kada god je napustio svoj prostor.

Sa svakom utakmicom bez primljenog pogotka, Edersonu, ali i Man. Cityju raste samopouzdanje da nastave u istom ritmu. City će bez sumnje biti još agresivniji prema naprijed i mnogo više riskirati kako bi vidjeli koliko je Ederson staložen i pouzdan. Iako je bivši golman Benfice stigao u City prije nekoliko mjeseci, njegova besprijekorna aklimatizacija i sve veći utjecaj na ostatak ekipe mogli bi ga učiniti najvažnijim pojačanjem Guardiole do sada.

(Besim TODOROVAC)

 

Učitaj još novosti