17. 08. 2016 - 18:35
Bivši F1 prvak: I u nogometu ima dosadnih utakmica pa ne...
907
Shares
Bivši F1 prvak: I u nogometu ima dosadnih utakmica pa ne mijenjaju pravila stalno

FERNANDO ALONSO

Bivši F1 prvak: I u nogometu ima dosadnih utakmica pa ne mijenjaju pravila stalno

17. 08. 2016 - 18:35
0
Shares

Dvostruki svjetski F1 prvak Fernando Alonso nostalgičan je za sredinom prošlog desetljeća kada su bolidi Formule 1 bili uzbudljiviji, glasniji, a spektakl jednostavno bolji.

Alonso je 2005. i 2006. s Renaultom osvojio jedina dva naslova svjetskog prvaka, ali bez obzira na to njegova je nostalgija itekako opravdana budući da većina navijača te godine smatra među posljednjim godinama prave, sirove i uzbudljive Formule 1, piše MaxF1.

Iako su današnji bolidi na nekim stazama rekordno brzi, Alonso smatra da nisu uzbudljivi kao njihovi preci od prije desetak godina, kao ni sam spektakl koji vidimo na stazi.

"Još uvijek volim bolide, još uvijek volim sport, još uvijek uživam doći ovdje", rekao je Alonso koji je posljednji put pobijedio na VN Španjolske 2013: "Ali iskreno, posljednje dvije godine u Formuli 1 s turbo motorima nisu bile tako uzbudljive niti su pružile tako dobar show. Počevši od buke, vremena po krugu, štednje goriva, štednje guma. Mislim da su ti bolidi malo manje uzbudljivi za vožnju. Nisu jaki ili uzbudljivi kao bolidi iz 2004. ili 2003. koji su imali V10 motore. Sjećam se da sam išao na prvi test i nakon 60 ili 70 krugova bio sam vrlo umoran. Glava mi se micala čak i noću jer je vrat bio toliko opterećen. Nisam mogao vodoravno spavati. Sad odete na prvi test i odvozite 160 krugova. Osim toga, nisu pomogle ni neke promjene pravila i političke promjene."

"Ovaj sport, kao i njegovi vozači, osjeća manjak dosljednosti. Isto je bilo s radio komunikacijom – prvo je sve dopušteno, zatim zabrane pola pa zabrane sve i na kraju se vrate u normalu. Tako je sa svime. Čini se da se vrtimo u krug što je pomalo zbunjujuće za sve".

Alonso smatra da konstantne promjene pravila nisu dobre za ovaj sport iako priznaje da su stvari prije desetak godina bile bolje i uzbudljivije. Španjolac kaže da F1 pati od sindroma ‘prije je bilo bolje’ jer stalno vjerujemo da su stvari u prošlosti bile bolje.

"Mislim da smo imali fantastičnu eru s V10 i V8 motorima, ali sigurnost se mora poboljšavati i dogodile su se određene promjene u tom smjeru. Ali čini se da smo uvijek sretniji s onim od prije par godina. U nogometu također imate utakmice koje završe 0:0 i vrlo su dosadne, ali zbog njih ne mijenjaju dimenzije kaznenog prostora, ne mijenjaju broj vratara, ne mijenjaju svaki tjedan".

Alonso je trenutno u drugoj od ukupno tri godine aktualnog ugovora s McLarenom, a još je ranije izjavio da će iduće godine, nakon što isproba potpuno nove bolide za 2017., imati jasniju sliku želi li i dalje ostati u Formuli 1 ili će se okušati u drugim serijama poput WEC-a.

Učitaj još novosti