10. 06. 2016 - 10:00
Neka igra započne: Slijedi nam jedna od najinteresantnijih...
907
Shares
Neka igra započne: Slijedi nam jedna od najinteresantnijih smotri Starog kontinenta

EUROFORIJA

Neka igra započne: Slijedi nam jedna od najinteresantnijih smotri Starog kontinenta

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
10. 06. 2016 - 10:00
0
Shares

Konačno smo dočekali i petak, 10. juni i početak Evropskog prvenstva. Još se nisu slegli ni utisci od finala Lige prvaka i završnica u najjačim šampionatima širom Starog kontinenta, a pred nama je novi spektakl. 

Francuska je nakon SP-a 1998. ponovo domaćin jednoj velikoj fudbalskoj smotri. Galski pijetlovi sada, sa znatno ojačanim timom, jurišat će na sami vrh. Da li će u tome i uspjeti pokazat će samo takmičenje. Zabavljalo me je prethodnih dana što su samoprozvani "stručnjaci" već otpisali Azzurre, Furiju, pa i Elf. Takve selekcije, a pogotovo Italija, nikada ali baš nikada se ne smiju otpisati. Upravo u takvim situacijama su i najjači, ma kakav sastav imali na raspolaganju.

Nadam se da će ovaj EURO biti idealna prilika da vidimo napadački fudbal, mada će sigurno biti onih stratega koji će pokušati jakom defanzivom otići što dalje. Što se samih favorita tiče, veoma je teško prognozirati ko bi mogao otići do samoga kraja, a osim domaćina u najužem krugu vidim i Njemačku, Španiju, te Italiju. U borbu za najveći plasman sigurno se mogu umiješati Portugal, Engleska, pa i Hrvatska, te Belgija.

Mnogi Tursku vide kao pozitivno iznenađenje, a na ruku joj ide to što i četiri najbolje trećeplasirane selekcije idu dalje. Sigurno da će biti makar jedno prijatno iznenađenje, ali i onih neprijatnih. Navijat ću, između ostalih, i za Švicarsku koju s klupe predvodi naš Sarajlija Vladimir Petrović. Dado na raspolaganju ima jak tim, koji je još potrebno ukomponovati. Upravo bi oni, uz Francuze iz grupe A trebali proći dalje, dok su Englezi i Rusi favoriti u grupi B. Elf je favorit grupe C, a Ukrajina i Poljska će se vjerovatno boriti za drugo mjesto. U narednoj skupini Furija i Vatreni su favoriti, dok ne smijemo otpisati ni Turke, baš kao ni Švedsku u grupi E, gdje su favoriti Italijani i Belgijanci. Zlatan Ibrahimović u stanju je pomrsiti račune mnogima, ali pitanje je mogu li ga saigrači pratiti. 

Portugal ne bi trebao imati velikih problema u posljednjoj grupi, a tu bi dalje mogla proći i Austrija. Rumuni bi mogli proći kao trećeplasirani, dok smatram da je za Albaniju prevelik zalogaj i ta pozicija. Slovačka i Wales bi trebali voditi bitku za tu poziciju u grupi B, dok bi veoma zanimljivo trebalo biti u posljednjoj skupini u borbi za tu treću poziciju. Island i Mađarska učinit će sve da prođu dalje, ali da li će i to biti dovoljno vidjet ćemo jer dvije najslabije trećeplasirane ekipe ispadaju.

Bit ću slobodan i prognozirati da će Francuska otići do samog kraja, mada bih ja na tronu volio vidjeti Italiju iz mnoštva razloga. To bi, između ostalog, značilo da se tamošnji fudbal vraća na mjesto koje mu objektivno i pripada. Ostaje mi žal za tim da na ovoj smotri nećemo gledati majstore poput Benzeme, Riberyja, Kompanyja, Verrattija, Gundogana, Cazorle, Mate, pa i Torresa. Siguran sam da bi ovo moglo biti jedno od najinteresantnijih prvenstava do sada, a ne smijemo isključiti da na tronu završi neko poput Grčke 2004. I kada vidim da su neke selekcije tu bude mi itekako krivo jer Zmajeve nećemo gledati u Francuskoj. A mjesta su sigurno imali, samo da su se neke stvari poklopile...

Piše: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti