15. 04. 2016 - 18:10
Motivacija ispred razmišljanja: Strastveni učitelj je...
907
Shares
Motivacija ispred razmišljanja: Strastveni učitelj je nadmudrio preciznog učenika

KLOPP I TUCHEL

Motivacija ispred razmišljanja: Strastveni učitelj je nadmudrio preciznog učenika

Besim TODOROVAC
15. 04. 2016 - 18:10
0
Shares

Od svih priča koje su se mogle čuti i pročitati o okršaju Borussije Dortmund i Liverpoola, najviše je intrigirala veza dva trenera. Biti pobjednik ovog dvoboja je bilo mnogo više od samog prolaska u polufinale Evropa lige.

Prije skoro šest godina, Thomas Tuchel je sa Mainzom pobijedio Kloppovu Borussiju sa 1:0. Bio je to Tuchelov jedini uspjeh protiv čovjeka čije korake nastavlja pratiti i sada u Dortmundu.

U Liverpoolu, naoružan sa trojicom igrača koji su igrali protiv njega u pomenutoj pobjedi iz 2010., Thomas Tuchel je sigurno mislio kako će njegov drugi trijumf stići nakon sat vremena igre. No, duh Jurgena Kloppa nije tako lako istjerati.

Klopp je pred meč rekao kako će ovdje „sve biti o fudbalu“. Tuchel se, sa druge strane, suočio sa medijima uz pomoć igrača koje Klopp nikada nije trenirao, vjerovatno kako bi izbjegao određena pitanja. Osim uobičajenih izjava o međusobnom poštovanju, nije bilo previše priznanja sa obje strane.

Konfrontacija sa Tuchelom, čovjekom koji je provodio godine gradeći na Kloppovim temeljima u Mainzu, a sada i Dortmundu, predstavila je rijetku priliku za menadžera Liverpoola. Ako je Klopp duh koji i dalje proganja Tuchela, onda je sadašnji trener Dortmunda sjena od koje Klopp ne može pobjeći.

Ono što Klopp ima, a njegov nasljednik nema su trofeji, a prilika za osvajanje jednog je ovdje bila ulog. Dortmund je značajno napredovao pod vodstvom Tuchela, toliko da navijači već sanjaju o trofejima, umjesto da možda jednostavno uživaju u poletu. Liverpool je, po istom principu, klub gladan trofeja.

I tako, ispod svih osmijeha i poštovanja začuo se mirni prizvuk osude. „Ovo je naša noć“, vjerovali su u obje ekipe.

Kod aut-linije na Anfieldu, dvojac je dijelio mali trenerski prostor. Klopp, koji je gestikulirao i dizao navijače svake minute, nalazio se samo nekoliko metara od preciznog i cerebralnog Tuchela. Od burnih proslava do zbunjujuće frustracije, dva trenera su prošla kroz cijeli stadij emocija u tom međusobnom prostoru.

Nakon svega, ovo je bilo mnogo više od još jednog susreta, ili uzvrata, ili jednostavno četvrtfinala, ili čak dvosedmičnog medijskog ludila. Bila je ovo šansa za jednog čovjeka da izađe kao pobjednik na kraju ovog poglavlja fudbalske historije.

Klopp je odveo Mainz do Bundeslige i klupske historije. Tuchel je stigao i svake godine skupljao više bodova od bilo kojeg kluba van velike četvorke. Čak je i dva puta izborio kvalifikacije za Ligu prvaka.

Klopp je potom od Dortmunda, ekipe iz sredine tabele, napravio dvostrukog osvajača Bundeslige  koji je probio barijeru od 80 bodova po prvi put u ligaškoj historiji. Tuchel je vodio Borussiju u tek 49 utakmica, ali je već na putu da odvede BVB do najboljeg učinka jednog vicešampiona u bundesligaškoj historiji. On je podmladio ekipu.

Na kraju jedne od najdramatičnijih noći evropskog fudbala, Klopp je izašao kao pobjednik. Energični i karizmatični motivator ostavio je tihog i zamišljenog Tuchela isušenog. Dortmund je taktički pametniji i jači u posjedu nego kada je ekipu vodio Klopp, ali ovo nije bila noć za opsežne planove igre. Bila je ovo noć za topla srca i hladne glave, što Klopp radi najbolje.

Na kraju prvog meča, Tuchel je napustio teren poput studenta koji je upravo imao ispit, a gdje pitanja nisu bila ono što je pripremao. Ovaj put, izgledao je blijedo dok je Klopp sijao, lupao se po prsima i grlio sve na vidiku. Bilo je jasno ko je kralj.

(Besim Todorovac, Sport.ba)

Učitaj još novosti