02. 04. 2016 - 11:00
Mali klub, a velika borbenost i želja za uspjehom!
907
Shares
Mali klub, a velika borbenost i želja za uspjehom!

NAJPRIJATNIJE IZNENAĐENJE PRIMERE

Mali klub, a velika borbenost i želja za uspjehom!

Edin RIDŽAL
02. 04. 2016 - 11:00
0
Shares

Lijepa bajka nadzire se nad Vigom...

Fudbalski klub Celta iz Viga živi snove u tekućoj sezoni Primere, što svjedoče i rezultati iz ove sezone. Već u prošloj sezoni, s konačnim plasmanom na osmu poziciju, Celta je djelićem nagovijestila da bi mogla biti prijatno iznenađenje ove sezone. To se i desilo... Mnogo se piše o Leicester Cityju, naravno da ekipa Ranierija pažnju i zaslužuje, ali odlučih se napisati nekoliko rečenica i o borbenim momcima iz Viga, jer mislim da i oni to zaslužuju...

Celta živi san i na pravom je putu da ostvari jedan od najboljih rezultata u Primeri od postojanja kluba. Trenutno im je najbolji plasman onaj iz sezone 2003/04, kada su završili na fenomenalnom četvrtom mjestu. Međutim, sada, u doba kada novac leti na sve strane, kada su mnogi velikani, pa i oni manje razredni klubovi prepuni sponzora i skupih ugovora, jedan klub poput Celte zaslužuje medijsku pažnju zbog svega učinjenog ove sezone.

Od samog starta, od prvog kola, prelijepa igra Celte protiv Levantea na gostovanju i trijumf od 1-2 nekako je nagovijestio da bi ekipa iz malog gradića mogla pomrsiti račune klubovima koji se bore za plasman na pozicije koje vode u evropska takmičenja. Nakon trijumfa nad Levanteom, Celta je pred svojim navijačima deklasirala Vallecano s 3-0, da bi u trećem remizirala odigravši 3-3 protiv Las Palmasa. Nije tada djelovalo da će ovosezonska bajka potrajati, ali je pala jedna Sevilla i to na svom terenu, da bi u narednom kolu Celta deklasirala Barcelonu 4-1 u grotlu stadiona Balaidos u Vigu. 

messi
Lionel Messi nakon poraza Barcelone od Celte ove sezone  (4-1)

Eh, već tada bilo je jasno da Celta igra moderan fudbal, da ima fudbalere koji se mogu adekvatno oduprijeti jednoj Barceloni, aktuelnom evropskom i svjetskom prvaku. Da stvar za Celtu bude veća, nanijeli su Barceloni najteži poraz u sezoni. Ne bi bilo pošteno da ne naglasim i dva velika poraza od dva velikana Barcelone (6-1) i Real Madrida (7-1). Igrala je Celta i promjenjivo, nije baš poput Leicestera u Premiershipu koji bilježi tek tri poraza kroz čitavu sezonu, ali s ekipom koju posjeduju napravili su veliki uspjeh i veliko iznenađenje u Primeri ove sezone. U posljednjem kolu savladali su Valenciju pred svojim navijačima rezultatom 2-0 i zadržali petu poziciju sa 48 osvojenih bodova. Nije mnogo daleko Villareal, koji je na poziciji koja vodi u Ligu prvaka (54), obzirom da ima još osam kola do kraja prvenstva.

Kakav bi samo to bio uspjeh - Celta u Ligi prvaka, djeluje iznenađujuće, ali ne i nemoguće. Na krilima omalenog Aspasa, tu su i Nolito i Guidetti, Celta je na dobrom putu da ostvari historijski plasman u Primeri, a ko je to očekivao? Realno, niko pored ekipa Villareala, Valencije, Seville, Bilbaa i drugih ekipa koje su prije početka sezone na papiru imale bolji igrački kadar. Ipak, menadžer kluba Argentinac Berizzo odlično je posložio ekipu.

berizzo
Eduardo Berizzo - trener Celte

Celta nema bajnu historiju, praktično su više igrali u nižim španskim fudbalskim ligama, a i kada su nastupali u prvoj ligi, neki prosjek je 10. pozicija.. Treba spomenuti i našeg Vladimira Gudelja, koji je branio boje Celte od 1991 do 1999 godine i za to vrijeme postigao čak 105 golova za ovu ekipu. Po tom segmentu drugi je najbolji strijelac u historiji kluba i još dugo će biti urezan u historijske stranice malog kluba iz Viga.

Malo starije generacije sigurno će se sjetiti transfera Claude Makelelea iz Celte u Real Madrid 2000. godine za 14 miliona eura, što je ujedno i rekordni transfer ovog kluba. Makelele je za dvije godine provedene u Celti postigao tri pogotka i ubilježio 70 nastupa. Znate da je nakon toga postao jedan od najpoznatijih fudbalera početkom ovog stoljeća. 

makelelecelta
Claude Makelele dok je nosio dres Celte

Vratimo se u tekuću sezonu, Celti je preostalo još osam kola da zadrže poziciju koja im garantuje direktan plasman u Evropsku ligu, ili da se bore za četvrtu poziciju s Villarealom, poziciju koja garantuje play-off za Ligu prvaka naredne sezone. Jedno je sigurno, Celta je već sada najprijatnije iznenađenje Primere, a do kraja prvenstva to može samo i potvrditi.

Učitaj još novosti