30. 03. 2016 - 17:19
Od lošeg ka gorem: Navijači sarkastični, trener zbunjen, a...
907
Shares
Od lošeg ka gorem: Navijači sarkastični, trener zbunjen, a slavni gigant u općem haosu

RASULO U MARSEILLEU

Od lošeg ka gorem: Navijači sarkastični, trener zbunjen, a slavni gigant u općem haosu

Besim TODOROVAC
30. 03. 2016 - 17:19
0
Shares

“Trop de pression au Vel? Vous avez ¼ d’heure pour jouer libéré.” Veliki broj transparenata bio je prisutan na Velodromeu, kojima su ultrasi Marseillea iskazali nezadovoljstvo što već šest mjeseci nisu proslavili pobjedu na svom najdražem stadionu. 

Među porukama, ova navedena objašnjava izostanak ultrasa u prvih 15 minuta, koji su na izjave da igrači osjećaju preveliki pritisak od navijača odgovorili tako što se nisu pojavili na tribini tokom meča protiv Rennesa 18. marta. Na taj način bi fudbaleri bili „oslobođeni“ od tenzija.

Poruka je možda bila sarkastične prirode, ali nije upalila. Kada su ultrasi ušli na stadion i smjestili se na svoja mjesta, Marseille je već gubio sa 3:0 u najnovijem hororu kod kuće. Posao trenera Michela „visi o koncu“, navodi L'Equipe, iako bi neki rekli kako je veoma sretan da je još uvijek tu uprkos katastrofalnoj seriji.

Nije da treba isključivo kriviti Michela. Daleko od toga, zapravo, navijači su protestovali protiv vlasnice Margarite Louis-Dreyfus i predsjednika Vincentea Labrunea. Srezati troškove, kako je vlasništvo namjeravalo uraditi, jedna je stvar, ali politika puštanja igrača sa visokim platama poslije isteka ugovora pokazala se pogubnom. Andre-Pierre Gignac, Andre Ayew pa čak i svestrani Jeremy Morel napustili su klub po isteku ugovora na kraju prošle sezone, kada je kratkoročno produženje saradnje moglo omogućiti klubu da ih kasnije proda i zaradi nešto novca. 

Nažalost, stvari se ne mijenjaju. Golman i kapiten Steve Mandanda, koji je bio itekako utučen nakon pomenutog neuspjeha te defanzivac Nicolas Nkoulou postat će slobodni igrač ovog ljeta. Bez novca za njihove adekvatne zamjene i bez evropskog fudbala kako stvari stoje, stvari će se vrlo vjerovatno pogoršati prije nego se poprave.

marseille-fans

Ponor između forme kod kuće i na strani je nevjerovatan. Marseille ima četvrti najbolji omjer na gostovanjima u Ligi 1, a Michelovi izabranici su osvojili 24 od 39 bodova na strani. Nisu negledljivi ni na Velodromeu, dapače. Samo su PSG, Lyon i, zanimljivo, Guingamp postigli više golova na domaćem terenu od Olympiqueovih 25. Sa tim na umu, mora se spomenuti da je samo fenjeraš Troyes (29) primio više na svom terenu od Marseillea (23).

U cijeloj sezoni OM ima tek dva trijumfa na Velodromeu. Teško je izbjeći zaključak da je anksioznost srž problema, koji se zacementirao na mjestu koje izgleda ljepše i elegantnije nego ikada od svoje obnove. Definitivno je da će biti dragulj na Euru u Francuskoj ove godine.

Na strani, Michel je pronašao način da OM učini efikasnim i organiziranim. Igra na gostujućim terenima teško da je ekspanzivna i dominantna. U prosjeku upućuju skromnih 10.5 udaraca prema golu po meču, ali su poraženi tek dva puta u cijeloj sezoni.

Problem je igrati na svom terenu, a rezultati su pali do te mjere da je Marseille danas tek šest bodova ispred 18. plasiranog Gazelec Ajaccia. 

Logično je zaključiti da se disciplina izgubila u toj cijeloj eskalaciji situacije. Zaradili su četiri isključena kod kuće. Samo su Troyes i Toulouse gori u ovom segmentu. Tri crvena kartona su se zbila u pet domaćih mečeva između decembra i februara, što snažno ukazuje da ekipa gubi živce.  

michel

Moglo je biti i gore. U tri od četiri meča na Velodromeu prije ovog sa Rennesom, kasni golovi su bili potrebni kako bi se spasio bod. 

Ovi tijesni bijegovi vraćaju nas ka treneru. Iako je Michel imao brojnih poteškoća na koje nije mogao utjecati, mnogi se pitaju da li je shvatio šta je Marseilleov problem na Velodromeu. Protiv Toulousea se okrenuo neuobičajenoj formaciji 4-4-2, sa Batshuayijem i Stevenom Fletcherom u napadu. Iako je relativno upalilo, nije učinilo ništa na rješavanju problema broj 1, a to je odbrana. Toulouse je imao 18 udaraca iz samo 43% posjeda lopte. 

Sve je najbolje sumirao bivši trener Marseillea, a sadašnji Rennesa Rolland Courbis. 

„Za mene, Marseilleova sezona se ne svodi na ovo večeras. Biti u sredini tabele je realnost još od drugog dijela prošle sezone.“

Ta pusta realnost mogla bi prodirati još dublje. Sve su prilike da Michel nije onaj koji će zaustaviti trulež. 

(Besim Todorovac, Sport.ba)

Učitaj još novosti