06. 04. 2016 - 17:07
Gaze sve pred sobom: Skoro pa nestvarna priča o klubu koji...
907
Shares
Gaze sve pred sobom: Skoro pa nestvarna priča o klubu koji fascinira više od Leicester Cityja

ROSTOV

Gaze sve pred sobom: Skoro pa nestvarna priča o klubu koji fascinira više od Leicester Cityja

Besim TODOROVAC
06. 04. 2016 - 17:07
0
Shares

Izbjeći ispadanje u jednoj sezoni, a onda se čudesno boriti za titulu u sljedećoj. Nije Leicester City jedini klub koji je pratio ovaj šablon.

Gotovo 3300 kilometara istočno od King Power stadiona, Rostov prkosi izgledima na čelu tabele ruske Premier lige unatoč užasnim finansijskim problemima koji su neke naveli na razmišljanje da klub bukvalno može biti prvak ili otići u bankrot.

Baš kao što je uspon Leicestera ove sezone zabrinuo tradicionalne gigante poput Chelseaja i Manchester Uniteda, tako je i uspjeh Rostova, kluba za koji mnogi nisu ni čuli van Rusije, izazvao komentare stručnjaka da bi njihovi najveći klubovi mogli stagnirati prije Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine.

Nedjeljni trijumf 2:0 protiv Spartaka iz Moskve, koji ima rekordnih devet titula prvaka, nije bio lijep za oči, ali je bio učinkovit, kao što je to često slučaj sa Rostovom. Dva pogotka glavom, jedan iz slobodnog udarca, drugi iz kontranapada, mnogo dugih lopti i peta uzastopna pobjeda bez primljenog gola znače da je Rostov prvi sa jednim bodom razlike osam kola prije kraja sezone.

Ako Leicester ima Claudija Ranierija koji razvija taktiku iz tunela, Rostov ima Kurbana Berdyeva, pobožnog muslimana koji drži tespih tokom press konferencija.

Kao čovjek koji nema naviku javno pokazivati emocije, Berdyev je skakao od sreće kada je Rostov pobijedio glavnog rivala CSKA iz Moskve 2:0 proteklog mjeseca, ali se brzo vratio uobičajenoj rutini.

berdyev

„Zahtjevali smo od igrača da igraju maksimalno disciplinovano i da pravilno izvršavaju tranziciju. Sa izuzetkom nekoliko slučajeva, sve je išlo kako treba“, bio je njegov suhi komentar o tom meču.

Berdyev je prethodno osvojio dvije šampionske titule sa Rubinom iz Kazana, a u Rostov je doveo pet bivših igrača tog kluba, uključujući napadača Alexandera Bukharova, veliku fizičku pojavu koja utjelovljuje taj stil grubog tima spremnog na sve.

No, ovosezonski uspjeh i potencijalno prva titula ikada uslijedit će nakon sezone u kojoj je Rostov išao od katastrofe do katastrofe, opstavši u ligi nakon play-offa. Klub je započeo prošlu sezonu u toku pravne borbe zbog isključenja iz Evropske lige nakon što je Ruska fudbalska unija izdala saopćenje da su fudbaleri bili nepravilno isplaćivani iz penzionog fonda vlade.

Povratak u Evropa ligu nakon žalbe nije učinio mnogo dobra jer je Rostov ekspresno ispao iz natjecanja. Onda je tu bio i slučaj Igora Gamule, Berdyevog prethodnika, koji je suspendovan nakon što je izjavio da klub ima „dovoljno tamnoputih igrača“ i da on neće dovoditi još jednog.

U međuvremenu, Rostov se približavao finansijskom ponoru. Klub je u vlasništvu regionalne vlade, čija sredstva su bila zategnuta ruskom recesijom i potrebom da se udome izbjeglice iz konflikta u susjednoj istočnoj Ukrajini. U oktobru 2015., situacija je bila toliko ozbiljna da su klupski uposlenici zaprijetili štrajkom.

Rostov se nekako migoljio zahvaljujući sponzorskom prihodu od duhanskog tajkuna Ivana Savvidija, ali njihova budućnost nakon ove sezone ostaje neizvjesna. Osvajanje lige možda je i manje bitno od unosnog prolaska u Ligu prvaka. Dugoročno, budućnost donosi nadu za Rostov, jer je u izgradnji i novi stadion za Svjetsko prvenstvo, koji će zamijeniti razoreni Olimp-2 sa 16.000 sjedećih mjesta.

rostov1

Trenutna situacija u Rostovu je itekako ekstremna, ali je također dio šire finansijske nelagodnosti u ruskom fudbalu. Ekonomija vodi borbu uslijed internacionalnih sankcija i niske cijene nafte, a fudbal je postao teret za sve državne kompanije, oligarhe i regionalne vlade koje finansiraju ruske klubove.

Neki klubovi, poput Dinama iz Moskve, sankcionisani su od strane UEFA-e zbog prevelikog trošenja. U Kubanu iz Krasnodara, učesniku Evropa lige prije dvije sezone, igrači su zaprijetili bojkotom mečeva zbog neisplaćenih plata. Standardni ruski dominantni dvojac, Zenit i CSKA, prinuđeni su gledati kako kineski klubovi otimaju fudbalere koji bi u prošlosti izabrali Rusiju. Krim namjerava smanjiti troškove prije Svjetskog prvenstva pa su tako odbacili hotele i skupe nove emiterske centre iz proračuna.

U teškim finansijkim vremenima, dugoročni planovi su izbrisani, a ruski fudbal usredotočen je isključivo na sljedeći meč. Ali, to i odgovara Rostovu.

„Niko nije postavio nikakve ciljeve za ekipu“, rekao je Berdyev proteklog mjeseca. „Idemo od utakmice do utakmice. S obzirom na naše probleme, kako bi uopće mogli postavljati neke ozbiljne ciljeve?“

(Besim Todorovac, Sport.ba)

Učitaj još novosti