17. 03. 2016 - 14:00
Guardioline izmjene nulirale greške sa početka utakmice
907
Shares
Guardioline izmjene nulirale greške sa početka utakmice

ANALIZA UTAKMICE

Guardioline izmjene nulirale greške sa početka utakmice

Kenan HADŽIĆ (Sport.ba)
17. 03. 2016 - 14:00
0
Shares

Allianz Arena u srijedu je bila domaćin prave fudbalske ljepotice, a na zelenom terenu Bayern i Juventus odigrali su paklenih 120. minuta. 

Navijači aktuletnog prvaka Njemačke još i prije početka meča uperili su prst u španskog stručnjaka zbog formacije koju je spremio za Juventus. Za razliku od prve utakmice, Guardiola se odlučio za puno drugačiju formaciju bez klasičnog playmakera, dok je s druge strane Massimilliano Allegri postavio Staru damu defanzivnije i očigledno se odlučio za kontranapade.

I upalilo je. Talijan je u prvom poluvremenu očitao fudbalsku lekciju Guardioli, a njegov Juventus je na poluvrijeme otišao sa velikih 0:2, i poznavajući mentalitet prvenstveno Juventusa, a onda i svih talijanskih ekipa bilo je za nepovjerovat da se čak i veliki Bayern može vratiti u utakmicu.

Mučenje i patnja, tako je izgledalo prvo poluvrijeme Bayerna. Konstantno gušenje u sredini terena bez igrača sa idejom u "tika-taka passing game-u" kao mačiji kašalj je izgledalo za odbranu Juventusa, a Bavarci nisu napravili niti jednu pravu priliku. 

Šansu od prve minute dobio je i Franck Bilal Ribery koji je u startnih 11 počeo na lijevoj ofanzivnoj strani Bayerna što je uvjetovalo odlazak Douglasa Coste na puno lošiju desnu stranu.

I kada su probijali prvi bedem Juventusove odbrane, igrači Bayerna, a prvenstvno Ribery imali su viška potez nulirajući sve što su do tog trenutka uradili.

A onda, genijalac Pep Guardiola radi prvu izmjenu već na samom poluvremenu gdje je iz temelja promjenio način igranja i formaciju Bayerna.

Za razliku od prve utakmice gdje je igrao sa Alabom na štoperu, ovu je Austrijanca postavio na lijevom bočnom bez previše ofanzivne uloge. Ili bar ofanzivne uloge kakvu je Alaba inače imao. 

Na poluvremenu je Guardiola izveo Benatiu koji je odigrao najgorih 45. minuta u svojoj karijeri, a ubacio brzog Bernata što je značilo i pomjeranje Alabe u samo srce odbrane.

No, Bayern je i dalje bio bez konkretne ideje, a nesvjesno puštanje sredine terena Juventusu je značlo i uvlačenje u vlasisti 16 metara dopuštajući veliki broj centaršuteva u svoj kazneni prostor.

Druga i takođe veoma bitna i dobra odluka Guardiole ogleda se u ubacivanju Comana na krilnog napadača gdje je Ribery dobio slobodnu ulogu na terenu, a Francuz je preuzeo ulogu playmakera. Vidal se pomjerio na defanzivnog veznjaka, a igru je napustio Xabi Alonso.

Vidno umorni od velikog broja kontranapada koje su istrčali, napadači Juventusa nisu pravili problem Bayernovim organizatorima igre na putu do opasne zone, a posve logična izmjena Allergija bila je izlazak Morate, a ulazak Maria Mandžukića. Hrvat je jednostavno morao dobiti priliku za igru i Allegri nije imao hrabrosti ostaviti ga na klupi iako je i sam svjestan činjenice da bi mu Simone Zaza bio puno korisniji igrač u tom trenutku. 

U već uvučenoj odbrani Juventusa, Mandžukić nije imao nikakve šanse, a njegov i defanzivni i ofazivni učinak doveden je na minimum samom činjenicom da se nalazi blizu svog, a daleko od protivničkog gola.

I Juventus je žestoko kažnjen Nakon sjajnog centaršuta Douglasa Coste, nevjerovatni Poljak Robert Lewandowski postiže gol za 1:2 i diže publiku na noge. Lewa je vratio vjeru navijačima i dao vjetar u leđa za posljednjih 20 minuta svojim saigračima.

I baš kao i u kod prvog gola, Allegri je i u drugom surovo kažnjen. Cuardado koji je odbrani Bayerna pravio velike probleme ali isto tako radio i lavovski dio posla u odbrani napusti je teren, a na njegovo mjesto ušao je Pereyra. Argentinac je dobio prednost u odnosu na iskusnog Asamoaha. Hernanes jednostavno nije mogao da izdrži tempo koji je Bayern svojim napadima nametnuo i oba centaršuta kod golova Bavaraca pala su preko Juventusove lijeve strane.

A onda produžeci i  čim se otišlo u dodatnih 30 minuta pobjednik ovog susreta se znao. Guardiola na teren ubacuje mladog Thiaga koji nakon samo sedam minuta pravi ogromnu razliku na terenu i postiže gol za 3:2, da bi dvije minute nakon toga Coman nakon fantastične solo akcije i pogodio gol Juventusa i prekinuo snove ekipe iz Torina.

Loša postavka ekipe na jednost i spremni Juventus za kontranapade na drugoj strani sa početka meča prerasli su u klasično taktičko dobijanje Guardiole koji je svojim izmjenama i odlukama nadmudrio Allegrija. Prave izmjene u pravo vrijeme nasuprot vađenja i uvođenja pogrešnih igrača Bayern je surovo kaznio.

Učitaj još novosti