27. 02. 2016 - 22:35
Magični osmijeh, magični potezi, magični Ronaldinho
907
Shares
Magični osmijeh, magični potezi, magični Ronaldinho

JEDAN OD NAJBOLJIH SVIH VREMENA

Magični osmijeh, magični potezi, magični Ronaldinho

Edin RIDŽAL
27. 02. 2016 - 22:35
0
Shares

Legenda, miljenik mnogih ljubitelja fudbala, igrač koji je ispunjavao i usrećio mnoga djetinjstva nas ratne djece, uvijek će ostati legenda fudbala i lično za mene, a vjerujem i mnoge moje vršnjake, najbolji svih vremena.

Ronaldo Da Assis Morreira „Ronaldinho“ Gaucho, fudbaler je koji je karijeru započeo u brazilskom Gremiju, gdje je njegov talenat vrlo brzo skrenuo pažnju fudbalske javnosti. Ronaldinho je tokom četiri sezone provedene u Gremiju (1997-2001) izborio mjesto i u reprezentaciji Brazila. Osvojio je 1999. Godine Copa Americu, postigavši šest golova, što je bio njegov prvi profesionalni trofej u karijeri.

Brazilac je 2001. godine odlučio sreću okušati u evropskom fudbalu, te ugovor potpisao za francuski Paris Saint-Germain. Za vrijeme igranja u PSG-u, sa selekcijom Brazila je osvojio SP u fudbalu 2002. godine, a iz glavnog grada Francuske je prešao u Barcelonu u sezoni 2003/04, prateći stope njegovih izvrsnih sunarodnjaka koji su veoma uspješno branili boje katalonskog kluba, kao što su Evaristo, Ronaldo, Romario i Rivaldo.

Već u prvoj utakmici u dresu Barcelone navijači katalonskog kluba bili su oduševljeni magičnim potezima Brazilca. Njegova sposobnost da u potpunosti promijeni tok igre veličanstvenim solo prodorima izborila mu je mjesto u vrhu Barceloninog napada, stvorivši od njega veliku fudbalsku ikounu na početku novog milenija. Za vrijeme njegove prve sezone klub je nanizao 17 utakmica bez poraza i završio na drugom mjestu Primere, izborivši plasman u Ligu prvaka. Uspjesi su se nastavili u narednoj sezoni, kada je Ronaldinho sa ostatkom ekipe preuzeo čelnu poziciju tabele, što je dovelo do osvajanja titule prvaka Španije.

Ronaldinho je magičnom igrom osvajao simpatije širom svijeta i postajao sve popularniji kako je vrijeme odmicalo. Posebno će se pamtiti pogodak Chelseaju u 2005. godini u Ligi prvaka, kada je maestralno, iz koljena, nenadano postigao fantastičan gol kojeg se, vjerujem, sjećaju svi ljubitelji lijepog i atraktivnog fudbala.

Barcelona je ponudila ugovor Ronaldinhu, koji je isticao 2008. godine. Po novom ugovoru, Ronaldinhu je bilo ponuđeno produženje ugovora do 2014. godine sa profitom od 85.000.000 dolara u tih devet godina, ali je Brazilac to odbio. Do kraja 2005. Ronaldinho je kupio brojne nagrade. Dobitnik je nagrade World Player of the Year u septembru 2005, najbolji igrač u Evropi. Jedna od najvrednijih nagrada u njegovoj bogatoj karijeri svakako je Zlatna lopta.

Naravno, sjećamo se sjajne utakmice Ronaldinha u El Clasicu, kada je Barcelona tukla Reala rezultatom 3:0, a Brazilac je bio dvostruki strijelac na tom susretu. Nakon postizanja drugog pogotka, sjećate se da su navijači Real Madrida kulturno ustali i aplauzom pozdravili fudbalera koji je njihovu ekipu stavljao na muke. Tako rijetku počast imao je samo Diego Maradona, kada je također svojevremeno dobio aplauz navijača Real Madrida, a branio je boje Barcelone.

Ta sezona, 2004/05 smatra se njegovom možda najboljom i najefikasnijom sezonom karijere. Sezonu je završio sa 26 golova uključujući i sedam pogodaka u Ligi prvaka, te je treći put za redom postavljen u UEFA-in tim godine, a proglašen je igračem godine i u sezoni 2005/06.

Ronaldinho je bio fudbaler koji je publiku ostavljao bez daha svojim magičnim potezima, svojom kreativnošću i lakoćom u igri. Izgledalo je kao da je to tako jednostavno kada to izvodi Ronaldinho, pa je zbog toga osvojio milione simpatija širom planete. Iz Barcelone je otišao u Milan, gdje je polako njegova uzlazna putanja gubila trag, što je bilo i normalno nakon burnih nekoliko sezona.

Nažalost, Ronaldinho je već tada gubio konce u igri, nije to više bio onaj Ronaldinho iz PSG-a,a pogotovo ne onaj iz Barcelone. Bilo je opet magičnih poteza, dobre preglednosti u igri, ali Brazilac je krenuo silaznom putanjom. Nakon Milana otišao je u Flamengo, gdje se nakratko zadržao, a potom potpisao za Atletico Mineiro. I tamo je postizao neke fenomenalne pogotke, a potom otišao u meksički Quertero. Nakon toga se vratio u domovinu, a trenutno je slobodan igrač i još uvijek nije objavio kraj fudbalske karijere.

Bilo kako bilo, svjesni smo koliko nam je Ronaldinho značio u vremenu kada smo ga pratili, pogotovo u dresu Barcelone, kada ni najveći mrzovoljci Barcelone nisu mogli ostati ravnodušni na njegove fantastične poteze. Bio je i ostao, najveći!

Učitaj još novosti